tony666 發表於 2005-6-20 00:37

麥理浩徑第三段

前幾日行過麥徑三段,開頭上牛耳石山石級真係好甘
嶂上見到一個牌去榕樹澳,再行到下個分叉路口
揀左左邊條路行左去左麥理浩夫人度假村
正途應該點行?
我淨記得有個大牌寫住麥理浩徑
最後搭左94番西貢,大熱天行呢段真係好甘..
另問呢段路有乜退出路線同要注意既地方?

[ Last edited by tony666 on 2005-6-20 at 00:39 ]

wwshum 發表於 2005-6-20 22:52

我諗你係入左榕北走廊,正常跟麥徑三段行應該會响嶂上繞畫眉山落百零米後再上四百米的雞公山的,而在山谷中係有路出北潭涌同榕樹澳的.我諗你係入左那個分忿口.
不過行足全程三段都幾辛苦的,上雞公山的路和初段的牛耳石差唔多,比你而家行個段用多好多時間同體力,最好冬天先去行...

eg9515 發表於 2005-6-20 23:44

我諗住呢排會去行第三段
可以嗎﹖:D

DF11 發表於 2005-6-21 01:17

呢排最好唔好去,因為天氣好熱同埋不穩定,
萬一有雷暴係十分危險。

麥徑3段真係有難度,如上面板友所講,
牛耳石山同埋雞公山有一段好辛苦

小弟五月行麥徑3段既相片:
http://www.fotop.net/galla/m3

wwshum 發表於 2005-6-21 10:37

夏天都係行返平坦嘅路會好d
例如榕北走廊,麥徑二段等
三段呢d咁大上落都係留返秋,冬先行比較好

eg9515 發表於 2005-6-21 22:37

一問
麥徑除左一、二段外
邊段仲岩依家天氣行:D

andeon 發表於 2005-6-22 00:08

wwshum在 2005-6-21 10:37 AM 發表:

夏天都係行返平坦路會好d
例如榕北走廊,麥徑二段等
三段呢d咁大上落都係留返秋,冬先行比較好

第2段o既西灣山,係「中暑勝地」#:-X
而第一段雖然係石屎路,但夏天時會特別熱,可能因為冇風..

bigfish_hk2 發表於 2005-6-22 00:36

根本上麥徑一、二段唔適宜呢o的天氣行,因為行得一段就要行埋二段!
夏天行山唔好行多過三,四個鐘
如果唔係只會令自己辛苦#:-X

eg9515 發表於 2005-6-22 17:07

咁又唔係
第二段可以skip左西灣山係吹筒坳開波
星期六日好似都有村巴由西貢市中心麥記開去吹筒坳
綠的就大約100蚊

Chairman 發表於 2005-7-2 23:04

eg9515在 2005-6-21 22:37 發表:

一問
麥徑除左一、二段外
邊段仲岩依家天氣行:D

第九及十段都可以,因為平路多,
不過一定要帶備足夠食水.
(其實嚴格而言,單是食水是不足夠的,
因為流汗會排去電解質,所以除食水外,寶礦力等飲料也要帶一點.)
頁: [1] 2
查看完整版本: 麥理浩徑第三段