鄭笑 發表於 2005-6-28 21:27

GC431 發表於 2005-6-29 03:22

我有親戚做小巴行

佢話三菱保養費貴
又易壞

JN6854 發表於 2005-6-29 17:55

最主要都係「街邊車房唔太識整三菱」...

kenytw 發表於 2005-6-29 20:31

鄭笑在 2005-6-28 21:27 發表:
三菱小巴在小巴界受唔受歡迎?多唔多人用?
豐田出左長陣之後,我覺得在小巴界已經再次墮入底潮…
但私家小巴界就越來越受歡迎!

因為豐田小巴即使不由原廠維修, 交由其他車房維修也沒有問題,
因為豐田車輛很多房也有技術維修.

但三菱則不多車房有技術維修.

S3BL100 發表於 2005-6-29 22:22

kenytw在 2005-6-29 08:31 PM 發表:

因為豐田小巴即使不由原廠維修, 交由其他車房維修也沒有問題,
因為豐田車輛很多房也有技術維修.

但三菱則不多車房有技術維修.

不過, 據知Rosa的車價是平過一架6.2m LPG Coaster (5LS2) 好幾萬元的,
而且, 新車保養期內, 多數車主都會交原廠維修,
所以這不是一個很好的藉口.
如果大家能真正發現Rosa的優點, 大量引入,
不愁將來找不到維修.

當年Coaster亦如是, 從來無人用過,
但後來也成了最流行的紅綠小車型.

JN6854 發表於 2005-6-29 22:42

S3BL100在 2005-6-29 22:22 發表:

不過, 據知Rosa的車價是平過一架6.2m LPG Coaster (5LS2) 好幾萬元的,
而且, 新車保養期內, 多數車主都會交原廠維修,
所以這不是一個很好的藉口.
如果大家能真正發現Rosa的優點, 大量引入,
不愁將來找不到 ...

九十年代中,Rosa同Coaster「各有千秋」
及後Rosa不再於公共小巴中流行

CZ_6686 發表於 2005-6-29 23:23

因為私家巴士可以話有咩事就拎番廠
公共小巴就唔得,豐田車咁多款除左石油氣之外
零件可以完全流用,三菱就唔得!
可能壞同一樣野
豐田車整一兩日就頂得住
三菱車就起碼一兩星期

鄭笑 發表於 2005-6-30 06:33

JN6854 發表於 2005-6-30 13:17

鄭笑在 2005-6-30 06:33 發表:

咁Rosa有乜優點而Coaster係唔及既呢?

數「移前車門」同「六速慳油波箱」兩樣
(不過六速波箱對公共小巴「長期轉波」係一個負擔...)

鄭笑 發表於 2005-6-30 20:20

頁: [1] 2
查看完整版本: 三菱在小巴界受唔受歡迎?