Chi_Hang 發表於 2008-6-27 20:27

大陸坐巴士一問

起大陸坐巴士, 當你要落車時, 你會唔會打鐘落車(如果有), 定話早D企定起出口處, 比司機知道要落車?

p.s. 我發覺起大陸坐巴士, 好似冇打鐘落車呢個習慣。

AD18 發表於 2008-6-27 20:31

我之前北上佛山
坐親巴士 , 係落車之前都有打鐘既

*不過通常 d 司機係埋站之前
都會睇下落車口有無企人
又或者會個個中途站都會停

barking 發表於 2008-6-27 21:05

通常都係話 "XX有下" (普通話) "XX有落" (廣州話)

HV7025 發表於 2008-6-27 21:37

上海D車無鐘的, 但大部份站都有人上落, 無鐘問題不大
不過都有例外情況
先排有一次同幾個朋友一齊坐公車, 要o係某個站落車
但就係一時唔為意無其他客o係果個站落車, 我地無提早行去門口, 結果就咁就飛左站:(

LA16-3ASV465-51 發表於 2008-6-27 21:57

度度既搭車文化都唔同,無劃一標準...

架車無鐘既,保險D就到站果陣講一聲「有下」囉

板田 發表於 2008-6-28 00:11

係深圳坐公交集團巴士, 有個鐘都無用, 因為是按唔出聲, 好多巴士到站都會開後門比人落車..
至於其他巴士公司情況都係一樣, 有個別的都要大聲叫 : " xxx, 有下" (仲要用普通話講):lol

P.S. 因小弟住係深圳, 所以好有呢個經驗:victory:

kmb113 發表於 2008-6-28 01:18

原帖由 板田 於 2008-6-28 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
係深圳坐公交集團巴士, 有個鐘都無用, 因為是按唔出聲, 好多巴士到站都會開後門比人落車..
至於其他巴士公司情況都係一樣, 有個別的都要大聲叫 : " xxx, 有下" (仲要用普通話講):lol

P.S. 因小弟住係深圳, 所以好 ...

無聲係因為個鐘制設計係按落去之後司機位會有 "請開門" 既普通話發音警示俾司機提佢要開門
廣州同深圳D車都係咁設計既... 長按長講... 所以行車時按... 真係會煩到個司機GA...
而且正常市區線站站飢GA LA, 無鐘都一定落到車

barking 發表於 2008-6-28 09:42

原帖由 板田 於 2008-6-28 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果去到d鄉郊路線,
直頭講 「這里下!」 就得架啦:lol

drew 發表於 2008-6-28 10:23

我先前在西安坐巴士,售票員每個站都會問有冇人落,冇人出聲就會飛站。

lancechg 發表於 2008-6-28 12:38

但係係深圳坐"西湖" o既車,就叫算叫聲 "有下",
只要前面支燈係綠燈,都可以扮聽唔到....
我都試過不少次數... :L
頁: [1] 2
查看完整版本: 大陸坐巴士一問