ricky 發表於 2005-7-11 09:55

荃灣紅磡土瓜灣紅巴線增設經葵涌村班次

荃紅分會和紅荃分會通告,為服務葵涌村居民,荃灣至紅磡/土瓜灣
紅色小巴線,由紅磡/土瓜灣開出的班次,每日上午10:00至尾班車,
部份小巴會途經葵涌村(即上角街及大窩口道),以川龍街為總站;
部份小巴則沿用行經禾塘咀街、健全街及青山公路往荃灣,
分別以福來村 (每日10:00-17:00, 19:30-尾班車) 及川龍街 (每日其他時間)
為總站。

為分別兩條路線,商會特設兩種膠牌,若途經青山公路千色店者,
車頭會顯示「荃灣、葵興葵芳、福來村、千色店」膠牌;
若途經葵涌村者,車頭會顯示「荃灣、葵興葵芳、新區」膠牌。

行走路線:

往荃灣方向(經禾塘咀街、青山公路):
...葵興路、禾塘咀街、健全街、青山公路、眾安街、
海壩街、川龍街、荃灣街市街、大河道、沙咀道、曹公街、海壩街

往荃灣方向(經葵涌村):
...葵興路、禾塘咀街、大窩口道、上角街、大窩口道、
德士古道、沙咀道、咸田街、德華街、關門口街、荃灣街市街、
眾安街、海壩街、川龍街

另外,星期一至六 18:00-19:30,星期日及公眾假期全日時段,
部份小巴將在海盛路祈德尊新村,接載乘客到川龍街總站,
再轉車往紅磡土瓜灣。

106116_1023 發表於 2005-7-11 10:25

此改動後,不知會否增設葵芳至荃灣(經葵涌村)免費轉乘服務往紅磡土瓜灣?

ricky 發表於 2005-7-11 11:32

106116_1023在 2005-7-11 10:25 AM 發表:

此改動後,不知會否增設葵芳至荃灣(經葵涌村)免費轉乘服務往紅磡土瓜灣?

kokchun 發表於 2005-7-11 12:50

繼旺角線後,
又有紅小上葵涌村.正!

唔知幾時到觀塘線呢?

jackyip 發表於 2005-7-11 13:24

ricky 發表於 2005-7-11 13:35

jackyip在 2005-7-11 01:24 PM 發表:

咁既話葵涌村交通就越黎越方便...
觀塘線...我覺得會...
但係出面青山公路都有巴士出觀塘...

我也猜是遲早的事。一條線咁做,條條線都住做...
沒有紅巴,葵涌村的交通可謂差好多。

就算好多小巴線都未實施途經葵涌村,而家好多線都會駛上禾塘咀街
健康街上落客。

北角---九龍城 發表於 2005-7-11 21:49

請問是否梅花間竹咁開??

ricky 發表於 2005-7-11 22:05

北角---九龍城在 2005-7-11 09:49 PM 發表:

請問是否梅花間竹咁開??

我於星期日在荃灣所見,經葵涌村班次比經青山公路班次多,
但葵涌村好少人落客。
頁: [1]
查看完整版本: 荃灣紅磡土瓜灣紅巴線增設經葵涌村班次