2304 發表於 2005-7-18 10:27

大埔區某區議員:爭取在大埔興建新屋村

頭先返黎時o係樓下壁報板睇到某某女區議員的海報,話爭取在大埔興建新屋村,解決現時擠迫的問題,唔知大家點睇?
而家大埔都無咁大塊空地可以起公屋...

bigfish_hk2 發表於 2005-7-18 10:49

請問係解決現時邊到o既擠迫問題先?#???

如果唔係解決番大埔區o既擠迫問題
興建多一個新屋村只會令呢區更加擠迫!

2304 發表於 2005-7-18 11:47

bigfish_hk2在 2005-7-18 10:49 發表:

請問係解決現時邊到o既擠迫問題先?#???

如果唔係解決番大埔區o既擠迫問題
興建多一個新屋村只會令呢區更加擠迫!

當然係解決大埔區既問題

kenny_hou 發表於 2005-7-18 12:01

咁個位女區議員有無提議係大埔邊度起呢

TP人 發表於 2005-7-19 00:47

九巴大埔車廠對面有一大塊地,仲有空置的巴士總站:P
不過太近工業村,唔適合起樓
但是咁大塊地,應該可以好好規劃o下搞D乜

break 發表於 2005-7-19 19:26

virus 發表於 2005-7-19 21:49

KY9143 發表於 2005-7-20 00:29

virus在 2005-7-19 09:49 PM 發表:

寶湖與廣福邨之間的大空地
原本是計劃用作大埔大會堂及圖書館用地
現時未有下文
理論上可起公屋
但會不會是另一問題

但圖書館已經搬左入市政大樓...

其實我質疑大埔係咪有咁大需要起新既公共屋村...

fatpear 發表於 2005-7-20 02:27

KY9143在 2005-7-20 12:29 AM 發表:

但圖書館已經搬左入市政大樓...

其實我質疑大埔係咪有咁大需要起新既公共屋村...

其實如果講「需要」
作為一個新市鎮
區內現有既唐樓同公屋又未舊到非拆不可既地步
起新公共屋村的確可以話「需要不大」

但如果有地方提供到
區內各項社區設施又唔會因為起呢個新屋村已變得負荷唔o黎
我覺得o係大埔起新屋村唔係問題
起新屋村唔一定要o係上水,天水圍等偏遠新市鎮起既~~

2304 發表於 2005-7-20 07:16

break在 2005-7-19 19:26 發表:

亦有可能是把區內舊型公屋重建來興建最新的Y形公共屋廈~
始終舊型公共廈的質素不佳,就像一個患了重病天天食藥的人般,
的而且確可以肯定壽命是較短的.

重建時D人安置去邊
離一離題,除左中西區之外,大埔係全香港唯一一個無和諧式公屋/居的既地區
頁: [1] 2
查看完整版本: 大埔區某區議員:爭取在大埔興建新屋村