TYChow 發表於 2005-7-19 02:14

黃雨警告

天文台已於23:00發出黃色暴雨警告,表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過30毫米的大雨,且雨勢可能持續。

低窪地區可能會出現水浸。可能受大雨及水浸影響之人士應採取預防措施,以防止因水浸而可能引致的損失。

另請注意,是次有可能發展至紅雨或黑雨。

[ Last edited by TYChow on 2005-7-20 at 23:45 ]

DD2113 發表於 2005-7-19 09:14

昨晚行雷閃電真犀利, 好似被掟炸彈咁嘈, 攪到我成3點先訓番著......
今早好累...... #:-X

hon_son_wilson 發表於 2005-7-19 10:23

DD2113在 2005-7-19 09:14 發表:

昨晚行雷閃電真犀利, 好似被掟炸彈咁嘈, 攪到我成3點先訓番著......
今早好累...... #:-X

長沙灣呢一邊,d雷唔算響,但係閃電真係好光

2A_DL13 發表於 2005-7-19 10:36

TYChow在 2005-7-19 02:14 發表:

天文台已於02:05發出黃色暴雨警告,表示香港廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過30毫米的大雨,且雨勢可能持續。

低窪地區可能會出現水浸。可能受大雨及水浸影響之人士應採取預防措施,以防止因水浸而可能 ...

...乜,原來今日凌晨落過雨架?
係咪香港島無啊?我琴日收工之前放左盤仙人掌
係office露天地方啊~~~

haiwang 發表於 2005-7-19 11:29

2A_DL13在 2005-7-19 10:36 AM 發表:

今日凌晨的暴雨主要影響香港的東部,即大埔、沙田、將軍澳、觀塘一帶,香港島都有落雨,但雨勢不及以上的地區大,至於屯門、元朗、大嶼山一帶則沒有下雨。

2A_DL13 發表於 2005-7-19 11:44

haiwang在 2005-7-19 11:29 發表:

今日凌晨的暴雨主要影響香港的東部,即大埔、沙田、將軍澳、觀塘一帶,香港島都有落雨,但雨勢不及以上的地區大,至於屯門、元朗、大嶼山一帶則沒有下雨。

盤仙人掌既泥好濕,而且d根好鬆,棵仙人掌都好軟,我已被
提醒繼續把植物晒下,盡可能救番棵掌。

ccicoltd 發表於 2005-7-19 12:19

2A_DL13在 2005-7-19 10:36 發表:
絕對有,凌晨約二時還打雷哩。

gsrc0525 發表於 2005-7-19 13:39

haiwang在 2005-7-19 11:29 發表:

本人在02:15在青衣看見有毛毛雨,還有頻密閃電,不過閃電並不響亮。(註本人並不是夜貓子:D:D)

timmylee 發表於 2005-7-19 13:55

hon_son_wilson在 2005-7-19 10:23 AM 發表:

長沙灣呢一邊,d雷唔算響,但係閃電真係好光

光到好似人地燒焊咁....好少見..

nwfb1601 發表於 2005-7-19 17:57

ccicoltd在 2005-7-19 12:19 PM 發表:
絕對有,凌晨約二時還打雷哩。
其實尋晚十一點幾閃電已經係咁閃。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif

呢個時間我係屋企度 #:-zzz 0個陣見到閃電係摩星嶺後
面閃0左幾0下。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif
頁: [1] 2
查看完整版本: 黃雨警告