EH6783 發表於 2005-7-20 23:56

kmb71k在 2005-7-20 11:48 PM 發表:

咁樣講...國金二期咪仲大機會?
地處空曠,又全港最高...:P

講緊觀塘一帶今晚雷劈得特別勁0番

TL 發表於 2005-7-21 00:02

timmylee 發表於 2005-7-21 00:31

我都影左一陣...但好難捕到雷劈果下...

HKMTR_A140 發表於 2005-7-21 09:27

我部相機太廢,影左半類鐘都食白果#:-/

但小弟在家看到,柏景灣都俾雷劈,朗豪坊寫字樓大廈高過朗豪坊酒店,但
D雷偏偏劈酒店唔劈朗豪坊#:o

唔知如心廣場有冇中招呢?不過如果中招的話多數中頂樓支天秤#;oD

[ Last edited by HKMTR_A140 on 2005-7-21 at 09:28 ]

EL8061 發表於 2005-7-21 13:12

愚問不是每座大廈的天台都應該要裝有避雷針?
如果大廈裝有避雷針一般應該不會被雷劈到。

[ Last edited by EL8061 on 2005-7-21 at 13:14 ]

gsrc0525 發表於 2005-7-21 13:14

EL8061在 2005-7-21 13:12 發表:

但不是每座大廈的天台都應該要裝有避雷針?

不是。
比較高的大廈(約25層或以上)才有必要安裝避雷針以防被閃電擊中。

guia 發表於 2005-7-21 13:34

HKMTR_A140在 21-7-2005 09:27 發表:

我部相機太廢,影左半類鐘都食白果#:-/

但小弟在家看到,柏景灣都俾雷劈,朗豪坊寫字樓大廈高過朗豪坊酒店,但
D雷偏偏劈酒店唔劈朗豪坊#:o

唔知如心廣場有冇中招呢?不過如果中招的話多數中頂樓支天秤# ...

以前見過,雷劈中環廣場頂樓天線居然噴出火花

williamlaw8914 發表於 2005-7-21 15:15

EL8061在 2005-7-21 01:12 PM 發表:

愚問不是每座大廈的天台都應該要裝有避雷針?

1.不知道

2.不一定,避雷針只是能增加雷電由擊中避雷針而不直接擊中大廈的機會

有些大廈在避雷針運作正常的情況下,都會被擊中大廈

HKMTR_A140 發表於 2005-7-21 20:07

而家不少大廈不論高低,都至少裝一支避雷針,起碼唔會劈中大廈(大多數人想法)

當然,有時照使有避雷針,座大廈一樣中招

fai 發表於 2005-7-22 17:05

如果直接劈中大廈後果會係點?座大廈著火定係大廈內
既人觸電?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: [相] 惡閃電