Susan 發表於 2005-7-24 11:12

今年可能冇熱帶風暴登陸廣東沿岸!

從某天氣討論區的文章得知 , 今年可能會冇熱帶風暴
登陸廣東沿岸 ! 原因係近呢幾年廣東一帶地區所發展
的工業不斷拓展 , 令到該區所排出的暖氣異常高 , 這樣
熱帶風暴難以登陸廣東沿岸而改去日本 , 台灣或福建個
邊了 . 死了...... 可能今年或以後都會有機會冇熱帶風暴登
陸廣東沿岸 , 往後要過一個冇熱帶風暴登陸廣東的炎夏了:

N38 發表於 2005-7-24 11:47

Susan在 2005-7-24 11:12 AM 發表:

從某天氣討論區的文章得知 , 今年可能會冇熱帶風暴
登陸廣東沿岸 ! 原因係近呢幾年廣東一帶地區所發展
的工業不斷拓展 , 令到該區所排出的暖氣異常高 , 這樣
熱帶風暴難以登陸廣東沿岸而改去日本 , 台灣或福建 ...

真係忍無可忍,見你又貼呢類文章
無風打你都可以係度嘈.....
駛唔駛咁呀....

似乎你係因為感受唔到熱帶氣旋的威力而擔心
唔係怕天氣反常而擔心

dongfeng 發表於 2005-7-24 11:59

N38在 2005-7-24 11:47 發表:

真係忍無可忍,見你又貼呢類文章
無風打你都可以係度嘈.....
駛唔駛咁呀....

似乎你係因為感受唔到熱帶氣旋的威力而擔心
唔係怕天氣反常而擔心

倒不如叫樓主去台灣/日本渡假,在那裡感受熱帶氣旋的機會比香港高很多。#;oD

hsu 發表於 2005-7-24 12:00

Eddie 發表於 2005-7-24 12:14

dongfeng在 2005-7-24 11:59 AM 發表:

倒不如叫樓主去台灣/日本渡假,在那裡感受熱帶氣旋的機會比香港高很多。#;oD

今日飛去日本
應該可以趕得切感受榕樹o既威力:lol:

U-157星之Kelvin 發表於 2005-7-24 12:14

原來樓主咁鍾意打風,我諗你去博物館睇吓幾十年前的打風的威力有幾勁,去美國佛羅里特洲感受下
仲有,如果是冇熱帶風暴登陸的話,我們每一個人都要負責這惡果!

da54 發表於 2005-7-24 12:25

Eddie在 2005-7-24 12:14 發表:

今日飛去日本
應該可以趕得切感受榕樹o既威力:lol:

颱風去到日本,通常都已經唔勁。
我上次去東京,咁岩有颱風打正,不過因為移動速度太快,
所以只係影響到半個上晝,風力亦只有香港的 3-8 號風球...

樓主最好考慮下移民去菲律賓,全年有風打~

Eddie 發表於 2005-7-24 12:32

da54在 2005-7-24 12:25 PM 發表:

颱風去到日本,通常都已經唔勁。
我上次去東京,咁岩有颱風打正,不過因為移動速度太快,
所以只係影響到半個上晝,風力亦只有香港的 3-8 號風球...

樓主最好考慮下移民去菲律賓,全年有風打~

話說回來
菲律賓今年都好似未打過風

haiwang 發表於 2005-7-24 12:40

Eddie在 2005-7-24 12:32 PM 發表:

話說回來
菲律賓今年都好似未打過風

有打過一次風,今年3月強烈熱帶風暴洛克吹襲過菲律賓中部。

gn3509 發表於 2005-7-24 12:43

只要稍為分析,就知果篇報導胡說八道
而家唔只係珠江三角洲冇風打,係成個南海都冇風打
而且,有幾多個風係响呢一帶形成呢?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 今年可能冇熱帶風暴登陸廣東沿岸!