hksf 發表於 2005-8-3 00:24

karenwhy在 2005-8-2 00:26 發表:

記得一兩年前生果報報導過一段新聞, 指有一名持公開大學學士學位的男子
到台灣唸碩士, 當他修畢整個碩士課程後校方才指他的公開大學學士學位不
獲該校承認, 不能頒予碩士學位。

問題似乎係出於台灣方面
如果唔承認OU 學歷, 點解仲接受有關學生入學?
錢就識收,就唔比人畢業

3ASV196 發表於 2005-8-3 00:30

garyfirst在 2005-8-2 11:55 PM 發表:

唔好忘記,OU 係有 full-time 架!
都係過緊大學校園生活架!

另一問題, POLYU 都有正式的part-time degree,
咁其實part-time/full-time一樣可以有大學校園生活,
其實咁分仲係有問題

可能人人心目中大學生的定義唔同, 好難去決定....

ktbt 發表於 2005-8-3 00:48

petcity在 2005-8-2 08:29 PM 發表:

最簡單,我讀書時Tutor教
招聘廣告話請University Graduate,Assoiate Degree畢業可唔可以
試呢?答案係可以

另回la22,你呢段

公大相信都係經過多方面,受人肯定至叫得到,升到格做大學
你咁樣好似 ...

可能佢以為好似港大醫學院咁,有錢就可以加個名0係前面咁樣,
「大學」呢個名唔係俾錢可以換到囉。

hksf 發表於 2005-8-3 00:50

la22在 2005-8-2 14:28 發表:

溫馨提示:小心別字,「修養」。
有「修養」的市民、學生寫字要小心。

回正題,我覺得內涵、修養、學問很重要,
這正是教育所需要培養出來的質素,可是
現今的商業社會已經完全忽視這些質素,
人家看的只是你有沒有學位。

不過真覺得現今香港「大學生」這個名詞已
經用得太濫,甚麼「公開進修學院」前幾年
又改名做「公開大學」,以為叫自己做「大學」
這些自欺欺人的方法可以令自己升格。那些
東西喜歡叫自己做「大學」,由得他們吧。

不過我相信一間大學、一個大學生有沒有具備
「大學」應有的質素,不是由其名銜來決定。
就像美國「麻省理工學院」不會叫自己做「麻
省理工大學」,但是人人數知道其質素比一般的
「大學」更要高。

咩叫"自欺欺人的方法可以令自己升格""?
你估改名大學同升格真係咁隨便ga?
係要得到政府o既批准

第 1145 章 - 香港公開大學條例

自己慢慢睇啦

[ Last edited by hksf on 2005-8-3 at 00:55 ]

yuenpo 發表於 2005-8-3 00:50

最簡單的方法:睇下認受程度

各大學的課程都會受到若干評審會(由多間大學教師及僱主代表組成)的"監控" 如果果個課程達到某水平,個評議會就會認可該課程的level而評定讀果個課程的學生有無學士 (或其他,如副學士/博士/MBA) 水平

如果果個人讀緊呢D認可課程,咁就可以算係大學生 ga la

hksf 發表於 2005-8-3 00:54

petcity在 2005-8-2 20:29 發表:

公大相信都係經過多方面,受人肯定至叫得到,升到格做大學
你咁樣好似明踩暗串,似乎又再突顯閣下修養何其之低,如果
你咁講,城大,浸大同理大咪.............................

為港大, 中大,城大,浸大,嶺大
起初都唔係大學, 只係學院/書院
都係用佢所謂o既"自欺欺人o既方法升格"

照佢咁講, 只有科大才有資格做大學.
因為只有科大係創校時已經係大學

kychung 發表於 2005-8-3 01:21

ev5774在 2/8/2005 10:46 發表:
照你咁講......"讀緊OU ge唔算係大學生",
咁呢間叫香港公開大學的不是大學麼?
在這裡學士,碩士,博士甚至院士畢業的不是大學畢業生?不是大學生麼?#:-[

都話左響小弟黎睇
係咪叫做大學生係以校園生活黎區分
唔係以客觀ge學歷黎分
當然讀緊副學位ge學生嚴格黎講並唔係大學生
但強調呢點ge人
先行標籤左自己唔係大學生
響小弟眼中未免妄自菲薄
小弟都響poly讀過一年HD
的確有人認為自己係大學生
亦有D認為自己唔係
但先行標籤自己唔係大學生
兩樣都唔係問題
但小弟覺得後者有欠積極

OK
小弟的確唔知OU有full time degree
呢點的確係小弟見識淺陋
但係即使響OU度讀緊full time
學生仍然欠缺做齊"大學5件事"ge機會
呢個都唔算係完整ge大學校園生活
所以響小弟黎講就唔算真係大學生啦
但係小弟要強調
咁絕非代表OU唔係一間大學

正如有版友所言
何謂大學生響唔同人黎講有唔同定義
小弟ge定義同閣下ge定義
又或同多數人ge定義都唔同
但閣下如此反問小弟
似乎有要將自己ge一套強加於他人身上之嫌

TP人 發表於 2005-8-3 02:27

kychung在 2005-8-3 01:21 發表:

但係即使響OU度讀緊full time
學生仍然欠缺做齊"大學5件事"ge機會 ...

請問"大學5件事"係咩5件事?#:-[

3ASV196 發表於 2005-8-3 10:35

TP人在 2005-8-3 02:27 AM 發表:

請問"大學5件事"係咩5件事?#:-[

呢5件事有時解釋係會有d唔同,
一般指:

上庄, 住hall, 拍拖, 做part-time, 讀書
(排名自己排了)

3ASV196 發表於 2005-8-3 10:41

kychung在 2005-8-3 01:21 AM 發表:

都話左響小弟黎睇
係咪叫做大學生係以校園生活黎區分
唔係以客觀ge學歷黎分
當然讀緊副學位ge學生嚴格黎講並唔係大學生
但強調呢點ge人
先行標籤左自己唔係大學生
響小弟眼中未免妄自菲薄
小弟都響pol ...

可能我睇野好事實化, 我會好開心感受到大學生生活,
但hd 認唔係大學生, 我覺得又唔係妄自菲薄, 因為都
係那一句, 唔係就唔係, 點睇都係有唔同, 如果睇自己係,
但最後都唔係, 反而我仲唔開心o添, 而如果睇自己唔係,
即對自己仲要要求, 仲有再升上去的動力, 亦唔一定唔積極wor,
當然, 都係個人睇法^^
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 大學生o既定義