LV5 發表於 2005-8-2 11:03

[火車相]廣深高速的2+3座位列車及已停產的車卡

記得有一次番廣州
在深圳是是但但買左高速車的車票
比錢時只係六十幾(確實數字唔記得左)
心諗廣深鐵路咁好死減價.....
點知原來係一分錢一分貨
我記得個到車班次好似係T9什麼什麼的

個車卡好似好型咁

好彩排坐位比3+2的AD闊,但都係覺得有DD 唔方便
PS:班車是有CA的

另外,25Z車卡好似話停產
請問原因何在>?
PS:個到車車身的1同2字都好耐冇見過

[ Last edited by LV5 on 2005-8-2 at 11:24 ]

053h4 發表於 2005-8-2 21:04

89B 發表於 2005-8-3 05:30

053h4在 2005-8-2 09:04 PM 發表:

前者是不是長途線(不知是不是北京西的車底)
套跑廣深短途一程去廣洲而有 3+2 的坐位?

有25T這種設計較新的高級的車廂
定位一樣, 設計較舊的25Z停產不出奇
而且, 更重要的是, 鐵路部愛洋貨...

25T個外觀抄足近年瑞士SBB/奥地利OBB新買的IC/EC客車;)

LV5 發表於 2005-8-3 08:48

053h4在 2005-8-2 09:04 PM 發表:

前者是不是長途線(不知是不是北京西的車底)
套跑廣深短途一程去廣洲而有 3+2 的坐位?

有25T這種設計較新的高級的車廂
定位一樣, 設計較舊的25Z停產不出奇
而且, 更重要的是, 鐵路部愛洋貨...

頭兩張的車都是廣深線的車,非長途車(但唔知現在仲有冇)
第三張則是廣九直通車套跑廣深短途

請問25T是哪個國家製/或是合製的?
同埋依家仲有冇分一等軟座同二等軟座

ben2004 發表於 2005-8-4 10:23

LV5在 2005-8-2 11:03 發表:

記得有一次番廣州
在深圳是是但但買左高速車的車票
比錢時只係六十幾(確實數字唔記得左)
心諗廣深鐵路咁好死減價.....
點知原來係一分錢一分貨
我記得個到車班次好似係T9什麼什麼的

應該係65蚊
小弟上星期返落香港,起廣州東搭到某班準高速班次,停一個站到深圳,都覺得幾抵下(因為搭藍箭停一個站都要70蚊)
點知原來坐上去,係25K列車,3+2座位#;D
班車都坐得好唔舒服#:o

另外請問樓主是在那裏拍攝?
thx

[ Last edited by ben2004 on 2005-8-4 at 10:25 ]

LV5 發表於 2005-8-4 17:48

ben2004在 2005-8-4 10:23 AM 發表:

應該係65蚊
小弟上星期返落香港,起廣州東搭到某班準高速班次,停一個站到深圳,都覺得幾抵下(因為搭藍箭停一個站都要70蚊)
點知原來坐上去,係25K列車,3+2座位#;D
班車都坐得好唔舒服#:o

另外請問樓主是在 ...

在廣州桂花崗的一處高地影的
果道影進出廣州站的火車
你可以看到背景有座野寫住振興中華,果道未係流花車站law

治安對我來說尚算良好
因為是小區同有保安
而且就在我住的地方樓下

[ Last edited by LV5 on 2005-8-4 at 17:51 ]
頁: [1]
查看完整版本: [火車相]廣深高速的2+3座位列車及已停產的車卡