Chi_Hang 發表於 2005-8-4 11:44

國內地鐵, 巴士報站

你地有冇覺得佢地報站報得有D廢話連篇既感覺呢?

ac 發表於 2005-8-4 15:09

廢就廢唔晒既 , 不過佢有好多都的是不用一定在車內中廣報的資訊咁 ,
如在這一個地鐵站下了車, 可以轉乘什麼車及這一個站的近有什麼地方 .

M 發表於 2005-8-4 16:57

Chi_Hang在 2005.8.4 11:44 發表:

你地有冇覺得佢地報站報得有D廢話連篇既感覺呢?

唔好咁講,話哂有d乘客可能唔知下一站既設施係乜。
無理由叫乘客響中途站落車搵地圖然後睇下有乜地標或設施卦?

gakei 發表於 2005-8-4 19:36

大陸巴士o的廣播真係實在太多, 什麼
「車輛起步/轉彎/靠站 ..., 請注意安全」的
差不多巴士每一個動作都要廣播一次, 除了
向車廂內廣播外, 有些還要向外, 煩都煩死了。

ronaldlau 發表於 2005-8-4 23:26

gakei在 2005-8-4 07:36 PM 發表:

大陸巴士o的廣播真係實在太多, 什麼
「車輛起步/轉彎/靠站 ..., 請注意安全」的
差不多巴士每一個動作都要廣播一次, 除了
向車廂內廣播外, 有些還要向外, 煩都煩死了。

國際城市不會有的廣播...
國內有齊... 唉~

echan318 發表於 2005-8-5 02:39

最有趣在廣州搭無軌電車
到總站前播[友誼萬歲]音樂,

搭新福利185每逢到站前都

M 發表於 2005-8-5 07:33

ronaldlau在 2005.8.4 23:26 發表:

國際城市不會有的廣播...
國內有齊... 唉~

咁就證明了國內公交以人為本囉!
人地外國同台灣島d公交邊會咁好心叫乘客「車輛轉彎,
小心坐穩」?

我國既公交質素一向都是全球最好既,最少都唔會話飛站。

[ Last edited by M on 2005-8-5 at 07:44 ]

cruisesnet 發表於 2005-8-5 07:45

M在 2005-8-4 04:57 PM 發表:

唔好咁講,話哂有d乘客可能唔知下一站既設施係乜。
無理由叫乘客響中途站落車搵地圖然後睇下有乜地標或設施卦?

nono.冇禁好心.
果d係商業活動.

以上海地鐵為例;
講你間百貨公司名...係要收錢的,=賣廣告

hsu 發表於 2005-8-5 08:26

gakei 發表於 2005-8-5 10:52

cruisesnet在 2005-8-5 07:45 發表:

nono.冇禁好心.
果d係商業活動.

以上海地鐵為例;
講你間百貨公司名...係要收錢的,=賣廣告

長春輕鐵o的車站名都可以冠名贊助 ... 舉例
"佐敦站", 變成 "長江實業佐敦站" etc.
頁: [1] 2
查看完整版本: 國內地鐵, 巴士報站