jamesy 發表於 2009-1-17 01:38

對重裝置導靴沒有滑輪問題

今日太陽報影了一些lift的保養小毛病,如漏油,電線無紮好,無門鎖保護罩,我都吾覺係問題,但係有影到一幅有關對重裝置導靴空隙過大問題,發現原來導靴沒有任何滑輪作滑動支持,而係用u形鐵塊與導軌接觸,周圍都佈滿磨屑,我覺得很大問題,佑不到有保養商省到這個地步,因這樣長時間與導軌磨擦導軌一定吾耐用,而且導靴容易刮到導軌而壞機。想問香港有幾多lift都係無滑輪承托對重?

OTIS401 發表於 2009-1-17 08:08

用u形鐵塊是正常的
不少舊低速lift均有使用

但高速lift用佢就會產生很大摩擦力
所以使用滑輪

資料可能不足
請高人指正:$

ChickenTong 發表於 2009-1-17 12:35

sito 發表於 2009-1-17 13:12

其實 guide shoe 要與路軌有空隙的,
邊個敢話條鉈路軌由井底至井道頂都唔會變,由頭直到尾呀,
所以可一定會有突隙,只要當對重鉈移埋一邊路軌,另一邊 guide shoe 不會走甩便可,
其實現在機電署的工程師大多數也沒有做電梯的經驗,所以以為很危險,
係又影唔係又影.............

jamesy 發表於 2009-1-18 06:23

原來而此,但果幾塊滑膠咪要成日換,同埋行機就有震盪!

AUSMAN 發表於 2009-1-18 13:31

通常用"雞蘇"係在機頂同鉈頂會有油壺裝置,抹油員要定期加油但有D郁記舊機用圓形綫條,個雞蘇係半圓形就冇油壺要落雪油.

superay 發表於 2009-1-22 15:33

原帖由 ChickenTong 於 2009-1-17 12:35 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔止,唔少貨lift不論對重定機箱都係冇飛機轆,
因為貨物會令飛機轆更易損毀~
而新既低速lift,例如無機房,都好少會用到轆~

好唔明點解有D慢速油壓lift都用飛機轆
頁: [1]
查看完整版本: 對重裝置導靴沒有滑輪問題