AVD1 發表於 2005-8-12 10:44

現 時 生 效 警 告: 一 號 戒 備 信 號 (珊瑚)

http://www.hko.gov.hk/textonly/warning/detailc.htm

[ Last edited by AVD1 on 2005-8-12 at 10:45 ]

gn3509 發表於 2005-8-12 10:49

下面已經有文章討論珊瑚,何必再另開文章?

kenny_hou 發表於 2005-8-12 10:49

今年終於都掛風球囉,唔知係咪已經打破左最長時間無掛風球
的記錄呢

ps 樓主係咪應該發表一下意見呢

fai 發表於 2005-8-12 11:02

今年的確已打破最遲發出熱帶氣旋警告訊號既時間。

kenny_hou在 2005-8-12 10:49 發表:

今年終於都掛風球囉,唔知係咪已經打破左最長時間無掛風球
的記錄呢

ps 樓主係咪應該發表一下意見呢

AVD1 發表於 2005-8-12 11:06

fai在 2005-8-12 11:02 AM 發表:

今年的確已打破最遲發出熱帶氣旋警告訊號既時間。

OT. 如果今年冇打破,最遲係唔係 1992 年 ???

Okay,我發表一下意見
本人覺得 E 度有一個人一定會好 Happy ~~~

Now, 係一號戒備信號
唔知大家覺得會唔會再掛三號 ???

Bristoll5g 發表於 2005-8-12 11:15

AVD1在 2005-8-12 11:06 發表:

按現時途徑明早八號風球都有可能

kenny_hou 發表於 2005-8-12 11:16

AVD1在 2005-8-12 11:06 AM 發表:

頭先電台新聞話個風明日最接近本港,掛三號風球的可能
"不能排除"喎

N38 發表於 2005-8-12 11:19

Bristoll5g在 2005-8-12 11:15 AM 發表:

按現時途徑明早八號風球都有可能

如果按目前路徑睇,除非佢增強為颱風啦,就會啦

如果無增強,路徑比目前再偏西就有可能掛8號啦

OtisLeung 發表於 2005-8-12 11:22

AVD1在 12-8-2005 11:06 AM 發表:

之前最遲掛風球的年份係1998年,
當年係8月9日才掛第一個風球(強烈熱帶風暴彭妮)

最"淡"的風季是1997年, 全年只有兩個熱帶氣旋(維克托及思蒂)
但維克托則在香港荃灣附近登陸, 並要掛起九號風球

過了呢兩年平淡期後, 之後的1999年風季卻是自1964年後最具"可觀性"的風季了!

不過, 最遲風球方面, 上次在南海形成的熱帶風暴天鷹,
有很多人都話天文台應該發訊號的,
所以今年的"最遲"記錄只是天文台的問題,
不同於1998年真的到了8月, 彭妮才在南海出現~

[ Last edited by OtisLeung on 2005-8-12 at 11:27 ]

N38 發表於 2005-8-12 11:27

OtisLeung在 2005-8-12 11:22 AM 發表:

之前最遲掛風球的年份係1998年,
當年係8月9日才掛第一個風球(強烈熱帶風暴彭妮)

最"淡"的風季是1997年, 全年只有兩個熱帶氣旋(維克托及思蒂)
但維克托則在香港荃灣附近登陸, 並要掛起九號風球 ...

好似話當年維克托係橫過青馬大橋後登陸
一登陸就減弱,所以無掛十號

仲記得d記者訪問市民,有市民話"話掂都係,掛埋十號佢啦"
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 現 時 生 效 警 告: 一 號 戒 備 信 號 (珊瑚)