rickywk 發表於 2005-8-12 23:46

AMS有新三菱小巴?

剛見到403/A(睇唔清)有部新三菱小巴行,好似係長陣,有冇其他板友可以補充?

3asv6 發表於 2005-8-12 23:59

小巴新車消息區(2005年8月)有相...

JN6854 發表於 2005-8-13 00:11

已經確認到呢部 MA4003 0既型號資料喇...
(因為有相做參考)
原裝型號:Rosa Deluxe 20座
AMS 改裝:七米「長陣」16座+行李架
引擎:3.9公升直四Turbo 143匹
波箱:六前速手動

相關詳細Spec請見三菱 Rosa Deluxe 20座

PS 頭都痛埋...AMS無啦啦又買番Rosa...
同朋友商量過後暫時以"R3LL"命名之...
(Rosa Euro3 LWB Luggage)

[ Last edited by JN6854 on 2005-8-13 at 00:17 ]

3asv6 發表於 2005-8-13 00:30

會唔會5DLL無貨反,佢又要新車,所以試下
新0野乎?!#???

JN6854 發表於 2005-8-13 00:37

3asv6在 2005-8-13 00:30 發表:

會唔會5DLL無貨反,佢又要新車,所以試下
新0野乎?!#???

我都想知咩原因令AMS「重引Rosa」

當年AMS收購其他公司後
Rosa都0係不久時間就退左/賣掉
之後一直都係買Coaster/CoasterEX

同時我留意過5DL/5DLL
現時底盤編號仍然未到1000
最近都不過0岩0岩過左900
(同期5LS/5LS2累計已經超過2150部)
唔會5DL/5DLL只為香港巿場而生產0卦...

petcity 發表於 2005-8-13 20:06

307 發表於 2005-8-13 20:14

5DL = 長陣柴油
5DLL = 豪華版長陣柴油
5LS = 標準陣石油氣 (舊式坐椅)
5LS2 = 標準陣石酒氣 (高背坐椅)

2304 發表於 2005-8-13 20:35

307在 2005-8-13 20:14 發表:

5DL = 長陣柴油
5DLL = 豪華版長陣柴油
5LS = 標準陣石油氣 (舊式坐椅)
5LS2 = 標準陣石酒氣 (高背坐椅)

5DLL = 長陣柴油配行李架

AD264 發表於 2005-8-13 21:12

JN6854在 2005-8-13 12:11 AM 發表:
引擎:3.9公升直四Turbo 143匹
波箱:六前速手動

如果用自動波就好 lu, 不過如果咁樣既話起步一定唔夠其他小巴快 ~:D

3asv6 發表於 2005-8-13 22:49

同埋進智之前有過Rosa?

港島58開線時有唔少銀窗Rosa(型號BE434)
0係度行,其中一架曾重新登記做AY1368,
呢個牌唔少車用過.新界806M最頭未比AMS
做時有唔少,比AMS食左後估有唔少掉左
過南區,好似連新界403都有0的...

[ Last edited by 3asv6 on 2005-8-13 at 22:50 ]
頁: [1] 2
查看完整版本: AMS有新三菱小巴?