kenny_hou 發表於 2005-8-19 19:58

天文台發出黃色暴雨信號

有關報導

各位版友出街時記得拿雨傘啦

TL 發表於 2005-8-19 20:06

LF_5595 發表於 2005-8-19 20:06

再咁落落去
紅雨都唔出奇lu

3AD172004 發表於 2005-8-19 21:04

講到今日既大雨啦,o係下午既時候,北角同橫瀾島曾經錄得每小時超過70公里既陣風。天文台預報指今晚到聽日會吹清勁西南風,離岸海域間中吹強風。雖然係咁姐,但天文台就冇及發出強烈季候風訊號。
本港既天氣o係晚間進一步轉壞,廣泛地區都落大雨,據有線新聞報導指,部份地區o係短短一個鐘頭內就已經錄得超過40毫米既雨量。而今日既大雨就為本港多處地方錄得超過70毫米既雨量喇......#:o
睇黎有雨既天氣仲要持續多幾日law,都唔知幾時先出太陽......#:-/

kenytw 發表於 2005-8-19 21:06

天文台已在晚上九時發出山泥傾瀉警告

kenytw 發表於 2005-8-19 21:12

3AD172004在 2005-8-19 21:04 發表:
講到今日既大雨啦,o係下午既時候,北角同橫瀾島曾經錄得每小時超過70公里既陣風。天文台預報指今晚到聽日會吹清勁西南風,離岸海域間中吹強風。雖然係咁姐,但天文台就冇及發出強烈季候風訊號。
本港既天氣o係晚間進一步轉壞,廣泛地區都落大雨,據有線新聞報導指,部份地區o係短短一個鐘頭內就已經錄得超過40毫米既雨量。而今日既大雨就為本港多處地方錄得超過70毫米既雨量喇......
睇黎有雨既天氣仲要持續多幾日law,都唔知幾時先出太陽.....

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/rainfall/isohyet_todayc.shtml
根據天文台的資料, 由今天凌晨開始, 截至晚上9時30分,
天文台總部已錄得超過200毫米雨量.

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/pastwx/metob200508c.htm
計埋今天的雨量, 八月錄得的雨量已超過550毫米, 多於正常的
391.4毫米, 亦是連續四個月錄得多於正常的雨量.

今年夏季出現持續多雨, 全因是厄爾尼諾作怪了.

[ Last edited by kenytw on 2005-8-19 at 21:51 ]

TL 發表於 2005-8-19 21:35

gsrc0525 發表於 2005-8-19 22:45

TL在 2005-8-19 20:06 發表:

呢場暴雨都落左好耐囉, 奇怪咁大雨都冇紅雨警告?

小弟 6:05PM 長沙灣放工都未落咁大雨,
行行下忽然之間倒水咁倒, 一路倒到我 7:35PM 入屋企都未倒完.

回家路上觀察所得, 西洋菜南街, 太子道東, 牛頭角道都 ...

是啊。
本人在7:45PM到了深水中上酒樓,發現一出了車站後便像看見地下很濕滑,而那些雨水便像倒水一般的。

另外在10:00PM乘坐地鐵回青衣,當在酒樓門外仍然十分大雨,而在東涌線車廂中更加看不見東西,只看見很多雨點向窗中亂飛的。

kmb71k 發表於 2005-8-19 22:49

自從上週末打完風後
香港一路就係咁落雨落雨
冇乜點停過...
#:-/

brian 發表於 2005-8-20 00:19

呢幾日日日都係keep住落雨,一時就毛毛細雨,一時就倒水咁倒…
勁麻煩… 有時橫風橫雨,真係拎遮都冇用!

o係黃雨下游o左成晚水… 爽~
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 天文台發出黃色暴雨信號