皓庭 發表於 2005-9-1 16:42

一份十版五張紙,但其實裡面大多係校服儀容指引等,學生多數唔理......

J702HMY 發表於 2005-9-2 16:12

nwfb1601在 2005-8-21 04:30 PM 發表:

我讀0個間學校0既校規都有三頁 F4 紙(雙面印)咁多。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

我以前果間中學都係,如果罰抄真係抄死人

tomtom2015 發表於 2005-9-2 18:24

皓庭在 2005-9-1 04:42 PM 發表:
一份十版五張紙,但其實裡面大多係校服儀容指引等,學生多數唔理......
我間學校也是校服儀容指引多過乜,呢d野就寫得咁詳細,其它更應該寫ge就.....#:-/
不過手冊上寫既,幾多或幾少都係假,
D教書佬隨口up就係架啦,要罰你就罰你囉,
使同你講你犯左邊邊邊條咩
學校會話:「學校係一個有紀律的地方,必需服從乜乜...(下刪十幾字)」
不過我學校講左句好得意ge野:「唔好話留長頭髮係我ge人權,學校ge校規係為學生好,校規係唔受人權法保障」

[ Last edited by tomtom2015 on 2005-9-2 at 18:29 ]

sg 發表於 2005-9-3 01:17

tomtom2015在 2005-9-2 18:24 發表:

校規係唔受人權法保障?

同番學校講:
但係學生係受人權法保障的,
唉 ! 都唔明為何d 學校那麼鐘意陰d 學生!#:`(

U-157星之Kelvin 發表於 2005-9-3 17:50

我讀中學時的校規成四頁A4紙
俾阿Sir/Miss罰抄校規就好慘

F.1時試過一人犯規,全班42人要一齊罰抄校規
F.2時都一樣,但改由抄一句三四十字長的訓話
F.3時阿Sir/Miss覺得要教又教過,學生再犯校規就一個缺點好過「集體處罰」

tsoikc 發表於 2005-9-15 12:20

有兩頁, 一頁話係學生一般守則有20幾條, 另一頁係課室守則有18條左右(實數我唔記得了), 所以如果比人罰抄校規永遠都有係抄學生守則or課室守則的問題.

但我母校的老師最喜歡罰人的理由是:莫須有, 可以不明不白被罰, 沒有帶書可以罰留堂(從1515留到五點鐘), 人地頂多罰1個鐘...

鄭笑 發表於 2005-9-15 14:04

ben2004 發表於 2005-9-16 23:42

手冊裏面o既有 7 頁 ( 中英對照 )
校服儀容o既有 3-4 頁
扣分項目有 3 頁

恐怖 #:-X
頁: 1 [2]
查看完整版本: 最多校規的學校?