dongfeng 發表於 2009-4-24 23:14

為何澳門沒有供輪椅使用者乘搭的巴士?

香港及內地部份城市,已有供輪椅使用者乘搭的巴士(低地台、車身蹲下功能、輪椅泊位、斜板)。

澳門新福利有Dennis Dart SLF巴士,其低地台設計,理應可實現輪椅使用者無障礙上落,可是新福利卻沒有在這款巴士加設斜板及輪椅泊位,實在浪費了其設計!而隨後新福利所訂購的金龍巴士,竟然走回頭路,用回高地台設計。至於澳巴,連一部低地台巴士也沒有引入!

其實澳門的殘疾人士,除澳巴及新福利外,還可使用什麼公共交通服務呢?而澳門兩家巴士公司,為何至今仍不提供無障礙巴士服務?

BHSE 發表於 2009-4-24 23:23

澳巴的 HINO RAINBOW 均是 LOW-ENTRY 設計。:o

AA48@43A 發表於 2009-4-26 17:30

原帖由 dongfeng 於 2009-4-24 23:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實澳門的殘疾人士,除澳巴及新福利外,還可使用什麼公共交通服務呢?而澳門兩家巴士公司,為何至今仍不提供無障礙巴士服務?

#1. 明愛"復康巴士"
#2. 紅十字"愛心護送服務"及衛生署, 不過只係為覆診或睇政府醫生.

EU5472 發表於 2009-4-28 20:43

回復 1# 的帖子

你認為一D成日都頂閘既單層巴士仲可以載到輪椅客咩?
係香港,單層巴士多用係少客量/唔用得雙層既線,有輪椅位都可以接受
但係澳門,無論大小線都用單層,而家兩間公司既服務已經接近飽和(eg:3,5,32,10等等)
新福利買金龍既原因只係為左平
如果澳門有多50%既巴士司機,我會贊成有輪椅位既巴士服務,因為多左巴士分擔客量,唔洗咁迫(不過有唔少線只可以用ROSA/COASTER/短Hino,如果用有輪椅位既短車,真係未必頂得順,而且呢d線有好多行內街既機會,加車行只會仲塞車)
如果投放有輪椅位既巴士行1A,3,3A,4,5,9A(行過FUSO,所以大車應該無問題),32,33,34,35,AP1,10,10A,10B,11,25,25X,30就好啦(如果經山頂醫院既6,H1號都用得就好啦)
頁: [1]
查看完整版本: 為何澳門沒有供輪椅使用者乘搭的巴士?