nwfb1110 發表於 2005-8-27 21:19

brian在 2005-8-25 11:54 PM 發表:
但迪士尼我個人估計最多人出/入的時間都係一朝早同夜晚散場果幾個鐘,
如果開小巴線,行全日的話,中段時間咪分分鐘吉車遊青馬?蝕死喎…
如果只開頭尾時間(好以巴士R線咁),咁中段時間批車又邊?中段非繁忙 ...

之前有板友貼左文,
有綠小營辦商向政府申請開辦來往迪士尼既綠小線,
故此未必一定蝕,
始終人地計過條數先到申請的。

JN6854 發表於 2005-8-27 22:09

nwfb1110在 2005-8-27 21:19 發表:

之前有板友貼左文,
故此未必一定蝕,

個人推算
小巴可能主打「中段時間」0既"小量乘客"
而非「頭、尾段」0既"大量乘客"
(睇番呢兩日報紙0的資料)

M 發表於 2005-8-27 22:39

我支持綠小進入迪士尼(只限深宵時份),但東涌就
可免則免。
始終嶼巴都係蝕,冇謂使嶼巴冇左東涌呢個大本營。

2A_DL13 發表於 2005-8-27 23:57

nwfb1110在 2005-8-27 21:19 發表:

之前有板友貼左文,
故此未必一定蝕,

8月25日
200小巴擬圍堵迪士尼

8月26日
廖秀冬指迪園開幕禁小巴

8月27日
迪士尼暫不開通小巴路線

另外,根據即日報導,小巴商會建議開辦三條新小巴
線往迪士尼。分別由灣仔、旺角及觀塘前往迪士尼樂
園,沿途不停站,其中,由灣仔前往迪士尼將收費$30
,比巴士便宜,沿途經西隧及西九龍快速公路。至於
由旺角及觀塘開出的路線,會經西九龍走廊及觀塘繞
道。

此外,同日報導同時提及,繼與旅遊巴公司合作推出
旅遊巴服務後,九鐵計劃與的士合作推出「包的士」
往迪士尼的服務。

深圳至迪士尼套票400元
九鐵夥「綠的」 搶羅湖過境客

報導表示,目前已有十六個的士商會合組公司,與九鐵
商討此項不按錶收費的的士服務。

Chi_Hang 發表於 2005-8-30 20:45

fredfred在 2005-8-26 02:18 PM 發表:

純粹個人意見...我都同意你既講法...但係我覺得係紅小有小小借d依可以行三號幹線等高速公路...順變可以開埋新線

有可能! 好似某 D 線灣荃, 西荃咁, 如果佢地一走三幹, 全程時間可以省一半
有多!

fredfred 發表於 2005-8-31 23:20

Chi_Hang在 2005-8-30 08:45 PM 發表:

有可能! 好似某 D 線灣荃, 西荃咁, 如果佢地一走三幹, 全程時間可以省一半
有多!

不過政府唔會俾紅小架啦...雖然我係偏幫紅小...但我覺得要運吉俾紅小入迪士尼等於李嘉欣係男人=>(冇可能)
頁: 1 [2]
查看完整版本: 允許小巴入迪士尼同東涌