kenny_hou 發表於 2005-8-30 02:36

問行山要帶的用品

小弟過兩日會去行山,由於小弟係首次行山,所以想問下
行山有什麼用品一定要帶的呢

THANKS

bigfish_hk2 發表於 2005-8-30 15:21

請問你係同乜野人去?
佢地之前有冇行過o個個地方呢?

一定帶足夠o既水
仲有白花油一支,行到頭暈時好有用!

barking 發表於 2005-8-30 19:58

電蚊拍 (Optional)
不是拍蚊, 而是拍走接近身邊的怪蟲.

nwfb1601 發表於 2005-8-30 20:05

仲要帶手機同地圖,用0黎認路(後者)同埋出0左事0個陣
都可以打電話搵人求救(前者)。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

希望可以幫到樓主。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/smiley.gif

ats15 發表於 2005-8-30 22:24

kenny_hou在 2005-8-30 02:36 AM 發表:

THANKS

一定要帶水,最少帶2L就最安全。
一定要帶毛巾,若果唔係就享受唔到用山水洗面的滋味,還會給太陽曬傷頸。
帶生果去食,是最能解渴的一種方法。

alexero 發表於 2005-8-30 22:55

kenny_hou在 2005-8-30 02:36 發表:

THANKS

我諗響答以上問題之前
第一樣野要知既,係你會行邊度...
由邊度去邊度?幾時去?日行定夜行?
要帶D乜野,好取決於你會去邊度

當然有D野係一定要帶,就係水... 係充足的水
一個500ml的膠樽一定唔夠,除非你係行山頂盧吉道吧
#:P

另外不可缺少的,還有地圖
就算你自己無,都要確保同行的其他人有

bigfish_hk2 發表於 2005-8-31 00:10

nwfb1601在 2005-8-30 08:05 PM 發表:

仲要帶手機同地圖,用0黎認路(後者)同埋出0左事0個陣
都可以打電話搵人求救(前者)。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

希望可以幫到樓 ...

其實行山o既時候,好多地方都係收唔到電話架

不過,聽人講過話無論o係邊度有事要求救,只要打一個電話號碼,就算電話冇信號都可以打o個個號碼求救!
有冇人知道係幾多號呢?#???

komodo 發表於 2005-8-31 12:16

bigfish_hk2在 2005-8-31 12:10 AM 發表:
其實行山o既時候,好多地方都係收唔到電話架

不過,聽人講過話無論o係邊度有事要求救,只要打一個電話號碼,就算電話冇信號都可以打o個個號碼求救!
有冇人知道係幾多號呢?#???

係112,呢個係電話設定的緊急號碼,漫遊緊都打得出。不過,好多正貨電話都容許999為緊急號碼,就算keylock了都打得出架。

kevincch 發表於 2005-9-8 22:53

雨具..例如斗篷等,
指南針和哨子,也可選擇帶。
帶朱古力,可充飢。

AVD1 發表於 2005-9-15 21:28

其實可以唔需要帶地圖,指南針
因而定有種技術叫全球定位
So, 你唔帶地圖,指南針
就要帶部 Pocket PC 啦 ~~~
PS. Pocket PC 一定要有電 ~~~
頁: [1]
查看完整版本: 問行山要帶的用品