ArnoldC 發表於 2009-6-13 18:12

原帖由 cky 於 2009-6-13 16:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
外國工會有集體談判權, 法律亦保障工人有罷工權利
只要是法律下容許的, 工會進行工業行動是不會秋後算賬的

同時間, 外國工會如果會發動工業行動
通常都會係預先通知的
讓將會受影響的人有時間改變行程 ...

同一時間一半地鐵線停駛,改行程的空間有限,而是次工業行動亦只是在數天前才公布。

法律永遠是有漏洞的‧‧‧

volvo_chan 發表於 2009-6-15 03:47

今次小弟真係唔知叫「幸運」還是「不幸」啦,小弟第二次到倫敦竟然「有幸」遇到百年一遇的倫敦地鐵罷工:L

小弟6/9當天坐SQ由新加坡到倫敦,落機後原本想坐Piccadily由機場直出King's Cross,架機1910準時落地,
1940過完關取行李,本身以為好順利,點知買完張Oyster Card就見到張通告話地鐵罷工,到酒店行程立即被
打亂,最後坐Heathrow Express直出Paddington,再轉205巴士到King's Cross,等205等左超耐又多人市內
又非常塞車,結果去到差不多2140先返到去酒店,由機場到酒店全程花了成2小時......:L:L:L

cky 發表於 2009-6-15 23:54

原帖由 ArnoldC 於 2009-6-13 18:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同一時間一半地鐵線停駛,改行程的空間有限,而是次工業行動亦只是在數天前才公布。
法律永遠是有漏洞的‧‧‧

工業行動往往都唔會係一早 plan 晒嘛
佢地有預到邊個地步就會採取行動
但時間的變化都未必都係工會次次預計得到的

即係咁, 我唔係話我支持係唔係都罷工
不過 tubes 工會聲言 "罷工" 間中都有所聞
而如果有留意 tfl 的 live news
工會每次 "話" 罷工前
TFL 佢地都會收到消息, 然後在網站上公佈工會將會於 XXX 發動罷工
叫乘客應安排替代路線
然後當然又係一大堆繕稿 (包括遺憾呀, 呼籲佢地唔好咁做呀之類呀, 保持溝通呀的一類客套話咁囉...)

其實, 我諗遊客或者外來人士的影響較大
至於 Londoners, 或者面對這種事都習慣了
再加上 tubes 每個星期都有各式各樣的停駛
他們大抵都會知道幾種 alternative routes 吧

ML29 發表於 2009-6-16 03:05

原帖由 volvo_chan 於 2009-6-15 03:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今次小弟真係唔知叫「幸運」還是「不幸」啦,小弟第二次到倫敦竟然「有幸」遇到百年一遇的倫敦地鐵罷工:L

小弟6/9當天坐SQ由新加坡到倫敦,落機後原本想坐Piccadily由機場直出King's Cross,架機1910準時落地,
1940過完關 ...
其實你也不算太不幸,這只不過是英國人生活的一部分……
我就試過有一次星期日落倫敦,遊覽大笨鐘後為了要坐TUBE而走了半個小時到車
站,原因是當天JUBILEE LINE全線停駛做維修……:L
鐵路延誤基本上每星期都會發生,替代巴士服務經常要出動,用兩個小時由LHR到
倫敦市中心也不算很嚴重了。

danielkwong 發表於 2009-6-16 21:31

:L 本身从Heathrow 坐Piccadilly 去King's Cross,通常都要成一个半钟.......

如果无位坐嘅时候,真系随时会癫......

CMB 發表於 2009-6-21 20:36

個人「幸運」經歷
頁: 1 [2]
查看完整版本: [轉貼消息]倫敦地鐵星期二下午至星期四下午罷工