eric278 發表於 2005-9-6 12:59

講是講非:逸東是否稱為〔綜援〕?

請問東涌逸東是否有人稱之為〔綜援〕?
(事實上據該一名教會牧師指出,該有七成居民是拿取綜援的)

相關文章:
從「東」到「北」的心聲和呼聲(來源:宣道會北角堂網頁)

M 發表於 2005-9-7 06:53

真係好唔明政府既政策,點解有錢既人可以住九龍塘、跑
馬地呢d旺中帶靜既市區,中產既可以住紅磡或者北角呢d
地區,但窮人偏偏就要住響天水圍北呢d地方。好似想隔離
班窮人咁。

HY671 發表於 2005-9-7 10:48

M在 2005-9-7 06:53 AM 發表:

班窮人咁。

如果將值錢既地方做晒公共房屋,而私人樓全在無咁值錢既地方,
咁地府既收入咪仲少。

以香港現時仍絕對依賴賣地為主要收入,政府傾向咁做都係無可厚
非。(我唔係歧視無錢既人,但政府亦無理由要在補貼情況下安排
大家住晒係市中心、靜中帶旺、無敵海景掛?)

而且一個區係咪高尚住宅區仲要睇果區住既人既消費模式,如果跑
馬地用黎起晒所謂綜援村既樓宇,仲會唔會有咁多高級酒吧、食肆
呢?

M 發表於 2005-9-7 16:11

HY671在 2005.9.7 10:48 發表:

如果將值錢既地方做晒公共房屋,而私人樓全在無咁值錢既地方,
咁地府既收入咪仲少。

以香港現時仍絕對依賴賣地為主要收入,政府傾向咁做都係無可厚
非。(我唔係歧視無錢既人,但政府亦無理由要在補貼情 ...

就算真係實施隔離政策又點?

工廠北上,商業機構又攬住尖沙咀、中環唔放。天水圍北
、屯門區內所提供既職位根本不足應付需要。班居民既經
濟背景又唔係太好,又唔想花太多車費去市區返工。咁叫
佢地如何生活下去?

DD2113 發表於 2005-9-7 16:34

M在 7-9-2005 06:53 發表:

班窮人咁。

唔好忘記, 交通方便+貴價+靚景地區仲有不少公屋,
例如赤柱(馬坑); 南區(華富/貴, 鴨利洲村);
九龍塘又一村旁有 南山/大坑東/西村.... :) ;
何文田山上有愛民村;
北角有健康村/ 模範村.....

不過日後拆左重建時, 原址會否起番公屋就另計....
放長雙眼, 睇北角村地皮會點發展啦~~

[ Last edited by DD2113 on 2005-9-7 at 16:42 ]

N38 發表於 2005-9-7 18:49

我有親戚申請公屋
如果要東涌既話,排既隊短好多
可能d人急需要住屋,就要左東涌逸東邨

逸東邨呢家既住戶分左3類

1.擠迫戶調遷:當年只有屯門富泰邨同東涌逸東邨選擇,
   有人唔鐘意屯門,所以選左左東涌,小弟就係呢類型既住戶
2.非擠迫戶調遷
3.新移民:佔大部份,我見過有d小朋友仲係講普通話既
4.巴基斯坦/印籍人仕

bigfish_hk2 發表於 2005-9-7 18:54

eric278在 2005-9-6 12:59 PM 發表:

請問東涌逸東是否有人稱之為〔綜援〕?
(事實上據該一名教會牧師指出,該有七成居民是拿取綜援的)

唔知綜援係唔係有好多錢
我見好多住o係逸東o既人都係排隊搭38號巴士出東涌市中心#:(

講真,唔係趕時間都唔值得花$3搭呢程咁短路程o既車
真係步行出去都唔駛十分鐘!

tsang_wkvt 發表於 2005-9-7 20:15

bigfish_hk2在 2005-9-7 18:54 發表:

唔知綜援係唔係有好多錢
我見好多住o係逸東o既人都係排隊搭38號巴士出東涌市中心#:(

講真,唔係趕時間都唔值得花$3搭呢程咁短路程o既車
真係步行出去都唔駛十分鐘!

係呀...我識好多綜援家庭一日兩餐(早午)都出街食飯,
佢地真係一d都唔窮, 最近仲換左3G手機同名牌松x mp3....

我屋企仲窮過佢地...

佢地唔洗返工, 住東涌唔好咩?!
留返d 市區屋村單位俾d要返工d人咪幾好~

[ Last edited by tsang_wkvt on 2005-9-7 at 20:18 ]

kevincch 發表於 2005-9-7 21:43

tsang_wkvt在 2005-9-7 08:15 PM 發表:

係呀...我識好多綜援家庭一日兩餐(早午)都出街食飯,
佢地真係一d都唔窮, 最近仲換左3G手機同名牌松x mp3....

我屋企仲窮過佢地...

佢地唔洗返工, 住東涌唔好咩?!
留返d 市區屋村單位俾d要返工d人咪 ...

有些人貧窮的原因也無可厚非是不懂善用及儲蓄金錢,
將金錢用到消閑物品上,實在對真正有需要人士不公平。#:o

[ Last edited by kevincch on 2005-9-7 at 21:46 ]
頁: [1]
查看完整版本: 講是講非:逸東是否稱為〔綜援〕?