nuaama 發表於 2005-9-10 00:13

南京趣聞

呢幾日我係南京見到一架粵z xxxx澳ge alphard, 我想問下, 粵z 牌唔係只係在廣東省內行駛咩, 去外省都得架???
另附南京巴士, 地鉄數張

FX8173 發表於 2005-9-10 00:19

nuaama在 2005-9-10 12:13 AM 發表:
呢幾日我係南京見到一架粵z xxxx澳ge alphard, 我想問下, 粵z 牌唔係只係在廣東省內行駛咩, 去外省都得架???

『粵Z XXXX澳』或『粵Z XXXX港』只係表示出該中國車牌係o係邊個地方發出o既o者﹗國內所有省市(除香港、澳門)都可以通行﹗正如『琼A XXXXX』o既車係海南島車,只要佢有方法離開海南島 (例如汽車渡輪),佢都可以渣到黑龍江﹗

nuaama 發表於 2005-9-10 00:24

FX8173在 2005-9-10 12:19 AM 發表:

『粵Z XXXX澳』或『粵Z XXXX港』只係表示出該中國車牌係o係邊個地方發出o既o者﹗國內所有省市(除香港、澳門)都可以通行﹗正如『琼A XXXXX』o既車係海南島車,只要佢有方法離開海南島 (例如汽車渡輪),佢 ...

因為我以前聽聞呢d 牌只可以係廣東省內使用嘛, 原來係咁ge!!!

guia 發表於 2005-9-10 13:09

nuaama在 10-9-2005 00:24 發表:

因為我以前聽聞呢d 牌只可以係廣東省內使用嘛, 原來係咁ge!!!

唔出奇丫,
我係拱北見過有內蒙來0既 捷達、北京來0既A6L、海南來既"6"都有啦
仲有好多 係湖南、廣西、福建來0既貨車

U-157星之Kelvin 發表於 2005-9-10 14:04

nuaama在 2005-9-10 00:24 發表:

你去東莞仲大開眼界
有河南、陜西、福建、廣西......
我在東莞都坐過廣西牌的車啦,是好正常的事

kei_hk 發表於 2005-9-10 17:26

FX8173在 2005-9-10 12:19 AM 發表:

『粵Z XXXX澳』或『粵Z XXXX港』只係表示出該中國車牌係o係邊個地方發出o既o者﹗國內所有省市(除香港、澳門)都可以通行﹗正如『琼A XXXXX』o既車係海南島車,只要佢有方法離開海南島 (例如汽車渡輪),佢 ...

你的說法我不敢話你錯﹐不過應該所有「粵Z」車牌只可在廣東省內行駛。

根據我以前公司的3部中港私家車﹐3部車的中國批文(即香港的車輛登記文件)內註明行駛範圍只限廣東省內。

不過﹐最重要是根據批文上指定的行駛範圍使用車使沒有問題﹐可能真的有私家車有全國通行的行駛範圍。

transbusdennis 發表於 2005-9-10 18:10

我之前在美孚看到有部MAN貨車(不記得是左軚定右軚),有「粵B」車牌,那可以走遍全中國嗎?

kei_hk 發表於 2005-9-10 18:19

transbusdennis在 2005-9-10 06:10 PM 發表:

我之前在美孚看到有部MAN貨車(不記得是左軚定右軚),有「粵B」車牌,那可以走遍全中國嗎?

肯定是左軚車﹐「粵B」是深圳登記的車輛﹐是可以全國(港澳地區需另行申請)通行。

只有跨境車(eg. 「粵Z﹒????港」﹑「粵Z﹒????澳」)是有限制行駛地區。另外補充的是﹐有一部份以前批出的跨境車批文﹐只可行駛廣東省內指定的幾個市。

kenny_hou 發表於 2005-9-12 00:35

另問:依家南京地鐵依家有幾多條線呢

nuaama 發表於 2005-9-12 15:24

kenny_hou在 2005-9-12 12:35 AM 發表:

另問:依家南京地鐵依家有幾多條線呢

而家只有一條路線, 由奧體中心開往邁皋橋站, 經過火車站的
頁: [1] 2
查看完整版本: 南京趣聞