bigbrain 發表於 2005-9-24 22:48

山西綠皮遊記

早前我去左山西省多個城市遊覽, 包括太原, 平遙, 臨汾, 和大同. 來往各地
的主要交通工具是火車.

其中, 我乘坐過數次綠皮, 包括綠皮硬座和綠皮硬臥. 我分享一些照片.

我今次張貼的照片, 全是 西安 往 包頭 (位於內蒙古) 的 1676 次. 這次
列車是全綠皮非空調列車. 我從平遙上車, 原定凌晨 03:45 上車. 但列車
誤點 1 小時, 大約 04:45 上車.

[ Last edited by bigbrain on 2005-9-24 at 22:55 ]

bigbrain 發表於 2005-9-24 22:50

我在 12:50 到達了大同站, 比預定時間遲 50 分鐘.

後記: 我可能太習慣在香港家裡時天天開冷氣. 我在綠皮硬臥車箱
感覺好熱, 幾乎訓唔著. 結果我當天只訓了三小時, 到了差唔多上午
八點就熱醒左了.

[ Last edited by bigbrain on 2005-9-24 at 23:04 ]

EH8842 發表於 2005-9-25 00:01

我好好奇一問, 你點頂得住咁長途又冇冷氣, 兼能接受臥鋪車的衛生問題呢?

bigbrain 發表於 2005-9-25 11:23

EH8842在 2005-9-25 12:01 AM 發表:

我好好奇一問, 你點頂得住咁長途又冇冷氣, 兼能接受臥鋪車的衛生問題呢?

兩地冇機場, 兩地之間缺乏高速公路, 火車相對安全.
山西省治安比起廣州好好多倍. 當地省內夜班火車一般都冇冷氣.
有冷氣的夜班火車通常係前往北京, 好難買到省內票.

雖然這班車是非空調火車, 但硬臥車衛生仍能接受.

FBI2 發表於 2005-9-25 15:58

bigbrain在 2005-9-25 11:23 AM 發表:

兩地冇機場, 兩地之間缺乏高速公路, 火車相對安全.
山西省治安比起廣州好好多倍. 當地省內夜班火車一般都冇冷氣.
有冷氣的夜班火車通常係前往北京, 好難買到省內票.

雖然這班車是非空調火車, 但硬臥車衛 ...

這列硬臥的內籠是九龍<>北京火車那隻,每個car多左塊板,
較冇板的安全...

我見過北京<>烏魯木齊的硬臥火車內籠,冇板之餘仲要成卡都係人,
床無虛席..........

LV5 發表於 2005-9-25 19:04

以前坐得最多的綠皮是8443/4了...
從廣州往返塘廈或天堂圍
晚點到傻
見車避車

有時到站時見到D人落車不是從門口出
而是從窗口<娟>出去,跳落月台
仲有坐車時比出面D 風吹好正

可惜8443/4在N提時冇左了....

E家都唔知點樣從廣州去天堂圍拜山同探親

PS :記得九十年代之前廣深係有兩大列慢車,501/2 同543/4...

[ Last edited by LV5 on 2005-9-25 at 19:26 ]
頁: [1]
查看完整版本: 山西綠皮遊記