ringo 發表於 2009-8-21 00:09

機場9線純白色豐田之前世今生

早幾個月前,深圳巴士集團將機場9線由
最初大蘇金->小蘇金->豐田,眼見機場
路線行到大變細,真係感慨良多,
講返正題,剛剛找尋364舊黃海,安源照片時,
找到一張照片,505路轉用豐田小巴,
架小巴型呀,牌箱係頭頂,睇下乜公司,
深圳市招商運輸實業有限公司
有古怪啦!!攝於05年

招商/安達,比巴士集團收購左啦,
車輛都已過戶,車牌號碼都轉埋

對比過3台505路豐田照片後,得出結論係
61008即係現在既D2161
其實我只係從車頭左上角擋風玻璃
的稅訖/車輛強險貼紙辨認,留意上至下4張貼紙,
除了曬致脫色外,排列完全一樣,
雖然這方法比較兒戲,但內地很多師傅,
都不會清除那貼紙,所以好大機會係同一台車,

多謝大家收睇,希望大家唔好介意

da54 發表於 2009-8-21 00:24

公交人兄真係不枉英名!:lol
咁都俾你搵到佢前世今生!
真係要寫個「服」字俾你!

ac 發表於 2009-8-21 10:46

服務為根‧效益為本
聽大師兄的話,近公交人走
向偉大的公交人同志學習
向偉大的公交人同志致敬

Phoenix 發表於 2009-8-21 13:59

那麼這批車在過去3-4年間究竟在哪裡"搵食"呢?

又有沒有行過K568(機場2線)?因為記憶中568好像也是安道營運的,

而568的豐田的車牌同樣是61XXX

ringo 發表於 2009-8-21 22:45

感謝大家先,大家都唔好客氣,小弟都係希望攪旺下B4版,
讓大家可以多D話題討論,,特別這幾天有較多高質文章,
令今日貼文數回到雙位數字,實在可喜可賀

回Phoenix兄,這批在那搵食,小弟都唔太清楚,
最大機會都係旅遊包車業務,因為當時05年走505路,
走了很短時間便小巴轉大巴,應該唔會好殘
招商/安達K568既豐田係同一批次既,字頭609XX-610XX,
號碼前後係同公司既安凱
K568仲有個最大特徵,有行李架,
但在巴士集團服務時,又唔覺有行李架
歡迎大家討論,賜教

blueblue 發表於 2009-8-25 10:42

以前市內小巴會用正版coaster咁正...
係咪因為招商局擁有的關係唔洗用綠銀色?

2A_DL13 發表於 2009-8-25 10:57

原帖由 blueblue 於 2009-8-25 10:42 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以前市內小巴會用正版coaster咁正...
係咪因為招商局擁有的關係唔洗用綠銀色?

以我所知是因為505是跨特區小巴,而唔係一般特區內/特區外
小巴,同樣道理羅湖既K線都唔係綠銀色。

ringo 發表於 2009-8-25 22:12

其實當時(05年10月攝)呢款白色中巴係臨時措施來的,
因為再過大半年,就到小巴置換大巴既死線,
當時既情況係大巴新車未到,用其中巴車型
在這過渡期行走,這車頂505燈都係臨時整的,
都算好架啦,衰既寫張紙皮貼住架炸

不肖 發表於 2009-8-25 23:14

y要轉大巴????????????
頁: [1]
查看完整版本: 機場9線純白色豐田之前世今生