barca_399 發表於 2009-10-2 13:15

[問題]上海的CRH~~

請問上海那條線有用CRH?
各線係用那一種的CRH?

1320 發表於 2009-10-2 18:29

上海-杭州 CRH 1 為主 , 不過都有crH2

HV7025 發表於 2009-10-2 23:52

滬寧線(往南京, 北京, 長沙等)用CRH2 16節
滬杭線用CRH1 16節, 頭兩代車(座位可唔可以轉方向既分別)都有

Bristoll5g 發表於 2009-10-3 00:54

原帖由 HV7025 於 2009-10-2 23:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
滬寧線(往南京, 北京, 長沙等)用CRH2 16節
滬杭線用CRH1 16節, 頭兩代車(座位可唔可以轉方向既分別)都有

上海長沙還沒有動車吧.

一般往江蘇, 安徽及湖北線都用CRH1

剛開通的上海溫州福州線也是用CRH2

cx838 發表於 2009-10-3 10:00

上海往長沙的車次為 D 109 次,該車由上海南車站發車時間為
1530,而到長沙站為2320,經停嘉興、杭州東、諸暨、義烏、
金華西、衢州、新余、宜春、萍鄉到長沙。全程1177 公里。
該車第二朝早上會轉會D150次,由長沙發車0726經停岳陽、
赤壁、咸寧到武昌。
回程的車次為D107/106次,由武昌始發1055經咸寧、赤壁、
岳陽、長沙、株州、萍鄉、宜春、新余、應潭、上饒、衢州、諸暨、
杭州東到上海南。到上海南時間為2228。

謝謝!

barca_399 發表於 2009-10-3 10:58

上海至杭州的CRH 2 有冇特定開出時間?

PB602 發表於 2009-10-3 11:33

滬寧線幾乎三分之二班次係CRH2

barca_399 發表於 2009-10-3 11:43

回復 7# 的帖子

咁我買飛之前有冇方法可以知道係咪CRH2?

053h4 發表於 2009-10-3 17:50

barca_399 發表於 2009-10-3 22:19

上海至義烏及上海至衢州係用乜CRH ?

我有一日會去杭州~~
搵D由上海至溫褔,途經杭州的車~~咁就可以順道搭埋CRH2
頁: [1] 2
查看完整版本: [問題]上海的CRH~~