Dennis0810 發表於 2005-10-10 19:20

有關澳門巴士的問題

早一陣子去過澳門,
見澳門巴士主要用車都是小型van仔類型的車,
但就我曾經所見,多人之時巴士上都頗為擠迫。
想問澳巴有用比較大型的旅遊巴行走嗎?
而使用雙層的巴士又會否可行?(不計實際需要)

另外想問由港澳碼頭去關閘,最快是坐哪一條線?
多謝解答

guia 發表於 2005-10-10 22:08

>早一陣子去過澳門,見澳門巴士主要用車都是小型van仔類型的車,
>但就我曾經所見,多人之時巴士上都頗為擠迫。
>想問澳巴有用比較大型的旅遊巴行走嗎?
有, 不過澳門好多道路唔適合行大車架
大車主要活潑 新馬路、媽閣、新口岸、黑沙環、關閘及(乙水)仔一帶
(不要睇小澳門D 長陣小巴, 動輒可載30多人)

>而使用雙層的巴士又會否可行?(不計實際需要)
>效用不大, 只有南灣湖、新口岸南段、(乙水)仔、及路(乙水)城
可行一帶雙層車, 沒法深入最人口密集地區

MANNL262 發表於 2005-10-10 22:11

Dennis0810在 2005-10-10 19:20 發表:

早一陣子去過澳門,
見澳門巴士主要用車都是小型van仔類型的車,
但就我曾經所見,多人之時巴士上都頗為擠迫。
想問澳巴有用比較大型的旅遊巴行走嗎?
而使用雙層的巴士又會否可行?(不計實際需要)

另外想 ...

在港澳碼頭最快可坐3A,10B等路線啦,
但3A記得要睇車頭係去關閘先好上呀#;D#;D
因為佢來回都會入碼頭上落容的,
澳門是有較大型的車行主幹線,如澳巴的BEN,HINO,日野
新福利的三菱,DENNIS,MAN等#:),
有錯既話,煩請板友指正

kychung 發表於 2005-10-10 23:01

澳門坐巴士ge擠迫問題某程度上都係死症
街道又窄路口又多(當然少數新區已經好好多)
大車又難行
細車開得多又容易搞到塞住條路
既然雙層車可以行走ge地方有限
咁就唯有用掛接車
但係歐洲普遍果種18至19米ge長掛接車又太長
我唸其實15米左右ge短掛接車係澳門用車size ge極限

Gavin 發表於 2005-10-10 23:49

I think running of double deckers should be more feasible than running articulated buses in Macau.

guia 發表於 2005-10-11 09:28

kychung在 10-10-2005 23:01 發表:

澳門坐巴士ge擠迫問題某程度上都係死症
街道又窄路口又多(當然少數新區已經好好多)
大車又難行細車開得多又容易搞到塞住條路
既然雙層車可以行走ge地方有限
咁就唯有用掛接車但係歐洲普遍果種18至19米ge長掛接車又太長
我唸其實15米左右ge短掛接車係澳門用車size ge極限

ky 先生, 其實你多唔多去澳門架?
澳門街道不止路窄, 而且馬路兩旁還泊滿轎車、綿羊仔及
大型垃圾筒, 加上兩旁招牌, 根本行不到雙層巴士及掛接巴士的,
(連埋站都好大問題啦)

南灣湖、(乙水)仔、路(乙水)城路闊冇用的,
因為巴士線要深入澳門半島內陸, 無理由係
南灣湖整個轉車站叫d人係個度轉番細車繼
續行程嘛

barca_399 發表於 2005-10-11 11:48

guia在 2005-10-11 09:28 AM 發表:

ky 先生, 其實你多唔多去澳門架?
澳門街道不止路窄, 而且馬路兩旁還泊滿轎車、綿羊仔及
大型垃圾筒, 加上兩旁招牌, 根本行不到雙層巴士及掛接巴士的,
(連埋站都好大問題啦)

南灣湖、(乙水)仔、路(乙水) ...

而家兩公司族新o既dart 及hino,
在行22,33,10B等路線在某些地方亦要好小心先至可以順利轉灣,
其長度已接近極限,
再長O既巴士會令澳門出現另一種塞車情況(例如在轉灣時"卡"住要倒車)

[ Last edited by barca_399 on 2005-10-11 at 11:51 ]

es2559 發表於 2005-10-11 13:11

奇想,新巴批矮trident唔知行唔行到呢.

lcl 發表於 2005-10-11 13:32

es2559在 11/10/2005 13:11 發表:

小弟奇想過... 但個可能性真係好低,連街邊d招牌都可矮得滯...

mark007881903 發表於 2005-10-13 21:20

es2559在 2005-10-11 01:11 PM 發表:

按道理想,應該可以,因為佢只有10.3m長和4.17m高,而且澳門招牌一般都高過4.2m,所以,行到Dart和HINO 10.45m車嘅路應該可以行到新巴批矮trident,但係我認為應行(乙水)線,因為客量多,而且上落車客較集中,冇咁容易因上落客而增加行車時間
頁: [1]
查看完整版本: 有關澳門巴士的問題