JosephNg 發表於 2005-10-14 22:43

上海故事-第六回 (1) 申豪B7R

忙完兩個禮拜,我又回來了....

上海故事-第六回(1) 上海申沃客車 申豪B7R

相信大家對Volvo B7R這個名字不會陌生,
自從Volvo B7R進佔上海公交市場後,
已榮升全中國最被欣賞的公交車款

雖然車價超過一百萬,但仍大受歡迎
至今上海申沃客車生產的申豪B7系列已超過1000輛
並不斷更新以配合市場需要

在上海的Volvo B7R的表現很不錯,
動力非同凡響,市區街頭巷尾,以致大橋高架
B7R的速度感,加速能力比國產的公交車絕對勝一籌
氣墊避震令坐公車的人都安然熟睡
冷氣又源源不絕送上,有時更凍如雪櫃
但始終申豪B7R是手動波箱,
加上國內的司機技術「非凡」
起動轉波掟彎令車內站立的乘客時刻要耍雜技
全車滿坐頂閘的情況更糟糕
我跟同學都稱之為「健身巴士」
上車艱難 逼車辛苦 落車仲艱難
回到地面已經成身汗

你話正唔正?#;)

先送上第一代   上海申沃申豪B7R
在巴士股份中以車隊編號 S2A 作識別

JosephNg
-------------------------------------
歡迎討論,嚴禁轉載

[ Last edited by JosephNg on 2005-10-14 at 23:09 ]

Wattyung 發表於 2005-10-15 07:10

第2張好正!

S3BL121 發表於 2005-10-15 11:22

俾過百萬去買靚車,
但又唔捨得用自動波。
有點浪費。

ATE24 發表於 2005-10-15 16:00

我想問一問 le o的申豪 B7R 用咩o野偈?

係同其他 Volvo B7R 一樣用 D7C 系列o既偈,定還是用國產偈?

今年暑假去上海,見到周街都係 le o的車……
可惜無影低……

NEO_962 發表於 2005-10-15 18:11

好似係歐2既D7B?但我唔SURE

S3BL121 發表於 2005-10-15 19:47

ATE24在 2005-10-15 04:00 PM 發表:

我想問一問 le o的申豪 B7R 用咩o野偈?

係同其他 Volvo B7R 一樣用 D7C 系列o既偈,定還是用國產偈?

今年暑假去上海,見到周街都係 le o的車……
可惜無影低……

此車聽聞係用D7B引擎,230匹,但未能證實。
另外申沃B7R底盤係原裝進口的底盤,
所以先要成過百萬一部巴士。

kmb3asv3 發表於 2005-10-15 19:57

非常精彩的一輯相, 小弟年頭去上海時由於非常匆忙,
沒有時間乘搭下和拍攝當地的巴士.

好想睇下當地的B7RLE相 :D

ksmbh 發表於 2005-10-15 22:08

S3BL121在 2005-10-15 07:47 PM 發表:

上海既巴士公司真有米呀!
唔知上海定深圳巴士車錢貴呢?

JosephNg 發表於 2005-10-16 12:05

ksmbh在 2005-10-15 10:08 PM 發表:

上海既巴士公司真有米呀!
唔知上海定深圳巴士車錢貴呢?

我覺得兩個城市的巴士車費都是不相伯仲
市區巴士
非空調RMB$1-1.5
空調RMB$2

連接中環線/外環線的路線更是分段收費
911便是由$2-6不等

JosephNg

GR614 發表於 2005-10-16 15:10

S3BL121在 2005-10-15 07:47 PM 發表:

相信可以給大家一個答案#:P
http://www.tintinphoto.com/tintinphoto/imgFiles/personal/686446wIruf.jpg
申沃模型個紙盒

海外版友請稍等,因上載附件出現問題,並在解決中
或請其他版友代為由附件形式上存#:)
頁: [1] 2
查看完整版本: 上海故事-第六回 (1) 申豪B7R