guia 發表於 2005-10-19 13:54

simon12在 18-10-2005 22:35 發表:

本人深有同感,我在公司工作有1年多,工作上種類繁多,但是又很多把工作完成。其餘時間一係上網,一係找下其他野做。我覺得如果在公司簡直是浪費時間,所以我有計劃下年重返校園...#???

重返校園, 那麼你如何生活? 靠家人? 靠積蓄? 綜援?

DD2113 發表於 2005-10-19 17:08

Full time 讀書當然好過工作啦....
試 o下返工時間好似讀書時咁"走堂"啦, 唔炒魷魚都 serious warning 呀!! ;)

simon12在 18-10-2005 22:35 發表:

本人深有同感,我在公司工作有1年多,工作上種類繁多,但是又很多把工作完成。其餘時間一係上網,一係找下其他野做。我覺得如果在公司簡直是浪費時間...

唔明. 尤其是 bold 了那部份.... 咁你工作量即是多唔多? 句子前後矛盾喎.... #:-[

guia在 19-10-2005 13:54 發表:

人生旅途上, 工作到咁上下, 好多人都可以賺到足夠幾年開支的積蓄啦.
只要食住都節儉一些, 生活是沒有問題的.....

不過如果結了婚, 考慮就會多好多了, 如果要讀 Full-time course (Postgrad., PhD etc...), funding 一定要準備充足, 借錢渡日是下下策喎!!

我以前大學時有一個同學, 三十出頭, 他結了婚才到英國讀 Full-time Undergrad..... 我認為他面對的 risk 真是很高!! #:o

[ Last edited by DD2113 on 2005-10-19 at 17:15 ]

chrisappear 發表於 2005-10-19 18:06

owen1234在 2005-10-18 22:36 發表:
鐘意讀書
但唔鐘意考試.....
學問沒有不勞而獲之事.
換個角度來看:假如只有讀書,卻沒有考試/評核,怎樣具體得知自己到達哪個水平?
誠然,考試確有淘汰目的;但如果未達到指定學術水平,縱使有機會接受高等教育,也是徒然.

kitarolo 發表於 2005-10-19 20:55

我反而持相反意見
先撇除讀書是「付金錢」
工作是「賺金錢」的現實問題,我投身
社會四年多,暫時仍覺工作比讀書較適合我

雖然我做的是傳統工業,諸如倉庫業及戶外工作,
由散仔到 Asst Eng 都做過,好多時超時工作亦沒補薪,
工作的承擔是一定有的......工作十二、三小時都好,最大
分別是工作只要離開了公司便再沒承擔. 讀書感覺上連在
家和放假的時間也一同霸佔,暑假也有暑期功課,終年沒停止.
工作一年中總有數天有薪假期吧...星期日也沒有掛慮.

不過白領有許多情況,就是把文件帶回家做,
我這例子可能只適用於傳統的勞動行業吧,想起
當年以夜校完成高級文憑,就嘗過同時工作與讀書
的經驗,畢生難忘. 後來也因為經濟問題和過度疲勞
而沒再讀夜校的學士課程了.

bigfish_hk2 發表於 2005-10-19 22:14

simon12在 2005-10-18 10:35 PM 發表:

本人深有同感,我在公司工作有1年多,工作上種類繁多,但是又很多把工作完成。其餘時間一係上網,一係找下其他野做。我覺得如果在公司簡直是浪費時間,所以我有計劃下年重返校園...#???

DD2113在 2005-10-19 05:08 PM 發表:

唔明. 尤其是 bold 了那部份.... 咁你工作量即是多唔多? 句子前後矛盾喎.... #:- ...

其實版友已經之前講過佢o既情況,你可以睇下佢o既作品談工作來自的壓力,o個度已經解釋左閣下o既疑惑,如果睇完o個篇作品都係唔明,不妨大家交流一下!#???

simon12 發表於 2005-10-19 22:16

guia在 2005-10-19 01:54 PM 發表:

靠家人

ChickenTong 發表於 2005-10-19 22:55

bigfish_hk2 發表於 2005-10-19 23:13

ChickenTong在 2005-10-19 10:55 PM 發表:

你遲早點靠家人?

咁樓主而家年紀都唔係好大
相信都可以靠多家人十年八年
不過,年過三十都好難再靠家人了#???

simon12 發表於 2005-10-19 23:36

ChickenTong在 2005-10-19 10:55 PM 發表:

你遲早點靠家人?

因為我父親有能力供我讀書,如果讀得好的話...

而且現在我做的工作都唔需要要額外付生活費父母,只給自己個份,因為收入只有6千多左右

guia 發表於 2005-10-20 13:46

simon12在 19-10-2005 23:36 發表:

因為我父親有能力供我讀書,如果讀得好的話...

而且現在我做的工作都唔需要要額外付生活費父母,只給自己個份,因為收入只有6千多左右

咁你打算讀幾耐? 畢業之後又點打算? 再讀其他野?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 你們喜歡工作或讀書?