YanShing 發表於 2010-1-15 17:26

[轉貼] 13.7米大肚公交车月底亮相华强北

大肚公交车月底亮相华强北

拥有3个车门的超长公交车将于本月28日亮相深圳街头。昨日,巴士集团负责人做客《民心桥》节目时透露,首批超长公交车将投放华强北—布吉线,以缓解高峰时期的乘车难问题。

设三个门方便快速上下

昨日,巴士集团相关负责人做客《民心桥》节目时透露,为了缓解华强北高峰期乘车难问题,本月将投入35辆大容量公交车在高峰线上营运。

所谓的大容量公交车长约13.7米,比普通公交车略宽。目前,市民看到的公交车主力车型为长度11米的大巴,也有支线巴士长7-7.5米不等,还有快线巴士长7.5-8米,走高速公路。因此,大容量公交车要比最常见的公交车长出2.7米,很容易从外形上辨认。据了解,该车型最多可拉150-160 人。据巴士集团负责人介绍,这种公交车有3个门,可以方便快速上下车。

報導內的記者估計是蘇金的車, 但是我猜新車是安凱的, 因為...... 看看這個吧:
13.7米车,“长”出龙华车队信心

ML29 發表於 2010-1-15 17:57

國內試新車載客量竟然是用真人……真讓我大開眼界:o !

AL_29 發表於 2010-1-15 18:03

BLANK SORRY

LV1012 發表於 2010-1-15 18:12

AK係9月果陣試用o既啫
未必一定係買左,,,,,

個人覺得都未必一定係蘇金
個人認為D報紙佬拎架蘇金黎做DEMO係應該鎮江隻色似深圳幹線色而已...
________
以上言論為本人個人感想 , 並非屬實

大家都係拭目以待
________
不過老老實實 , 係呢批車上路前十零日......
但係國內o既公交論壇都未有謀照出現
呢批車真係相當有嫌疑:o):o

ringo 發表於 2010-1-15 19:49

好似係安凱喎

S3BL121 發表於 2010-1-16 00:01

原帖由 ML29 於 2010-1-15 17:57 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
國內試新車載客量竟然是用真人……真讓我大開眼界:o !

如果國內巴士做傾斜測試, 係咪又要搵人坐o係度呢, 哈哈

不肖 發表於 2010-1-16 01:51

但深圳好似係幾年前都,試過用長車行234,204等路線
為何又最終不得?
為何唔買雙層車?>

AA48@43A 發表於 2010-1-16 14:14

原帖由 不肖 於 2010-1-16 01:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但深圳好似係幾年前都,試過用長車行234,204等路線
為何又最終不得?
為何唔買雙層車?>

我覺得同收費模式有關,深圳通唔係條條線用得,而且唔係所有路線用一人模式運作.

有坐過巨鷹珍寶的板友到知,條線仲有售票員跟車,櫻上樓下各一個,幾麻煩...巴士公司梗係行單層,管理都易d...

LA16-3ASV465-51 發表於 2010-1-16 16:25

係安凱HFF6140G06D,同之前內部試果台一樣,一共35台
REF: http://www.ankai.com/dt2111111278.asp?DocID=2111112833

AVW28 發表於 2010-1-16 19:49

這批13.7米不知會走甚麼路線?
頁: [1] 2
查看完整版本: [轉貼] 13.7米大肚公交车月底亮相华强北