gakei 發表於 2010-2-2 20:46

武廣 及 鄭西客運專線問題

初步打算三四月期間乘武廣及鄭西客運專線旅行 (廣州-武漢-鄭州-西安), 想問幾個問題:

(1) 在深圳火車站能買武廣客專的車票嗎? 可提前 10 天還是 20 天買?

(2) 在武漢能買鄭西客專的票嗎? 如提前一兩天買的話通常是否有座位? (如 G2009 車次)

(3) 如不能像上述問題 (2) 那樣異地買票, 若跟武漢至鄭州的票一起買會否有分別?

(4) 武漢至鄭州的動車票若提前一兩天買的話通常是否有座位? (如 D122 或 D126 車次)

(5) 現時鄭州和西安都停靠既有線車站, 三四月間兩地仍會停既有站還是會改為停新車站呢?

對內地的情況不大熟悉, 謝謝解答。

da54 發表於 2010-2-2 21:34

原帖由 gakei 於 2010-2-2 20:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
初步打算三四月期間乘武廣及鄭西客運專線旅行 (廣州-武漢-鄭州-西安), 想問幾個問題:

(1) 在深圳火車站能買武廣客專的車票嗎? 可提前 10 天還是 20 天買?

(2) 在武漢能買鄭西客專的票嗎? 如提前一兩天買的話通常是否有座位? (如 G2009 車次)

(3) 如不能像上述問題 (2) 那樣異地買票, 若跟武漢至鄭州的票一起買會否有分別?

(4) 武漢至鄭州的動車票若提前一兩天買的話通常是否有座位? (如 D122 或 D126 車次)

(5) 現時鄭州和西安都停靠既有線車站, 三四月間兩地仍會停既有站還是會改為停新車站呢?

對內地的情況不大熟悉, 謝謝解答。
1. 可以,深圳站有專櫃賣,亦可以係其他代售點買。春運期間係 10 日,打後就應該係 20 日。
2. 可以,高鐵車票可以係全國所有火車站買 (異地票)。鄭西客專過幾日先開,真係答唔到容唔容易買。
4. 你或者可以參考下鐵道部新開的客服網站 12306.cn 查訊餘票狀況,不過岩岩用 IE 睇,anti-virus 話有毒!

053h4 發表於 2010-2-2 21:41

da54 發表於 2010-2-2 22:07

原帖由 053h4 於 2010-2-2 21:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 20天預售(2月起武廣都係20天預售)
鐵道部又玩野... 一個唔該又攪到混亂晒,唉....
http://big5.southcn.com/gate/big5/law.southcn.com/c/2010-02/01/content_8734515.htm

053h4 發表於 2010-2-2 22:11

HU6455 發表於 2010-2-3 02:45

三四月既事太早問啦
大陸鐵路部既野
每月每星期都可以唔同
3月頭再問都唔遲

cx838 發表於 2010-2-3 22:18

上次我都比鐵路部的人誤導,由漢口坐火車去鄭州,
人家口口聲聲話有票,結果去到漢口火車站才買,
什麼 D 字的都沒有,只有普通軟座下層一個位!
而且漢口火車站和鄭州火車站都非常亂的,在深圳買會好一點。

gakei 發表於 2010-2-4 20:31

謝謝各位解答, 哪 "D" 車是否和高鐵一樣可以異地買票? (如在深圳買武漢往鄭州票)

053h4 發表於 2010-2-4 20:53

頁: [1]
查看完整版本: 武廣 及 鄭西客運專線問題