2A_DL13 發表於 2010-2-3 23:43

GBRT系統設備大觀

GBRT的"系統硬件"暫定2月10日通車,其實唔少設施及巴士,甚至路線早就
預備好,係呢幾日內再作調試,以備通車。

先貼下新開的廣州快速公交巴士線...

我見3條已通車既BRT巴士線中,最好客,以及最密果條
B31

用車都係未來BRT既巴士,低地台設計

不過路線營運權竟然係一間從未踏足廣州偏遠東部(蘿崗)既巴士公司..:funk:

再貼下車箱內部

十足十地鐵既設計;P

繼續輪到B26

似乎因為巴士係暫時用住先,我見幾架車既路線圖都係用A4紙印出來
貼落去就算

最後係B24,我以為係用BRT巴士,原來都只係用普通巴士

唯有貼一架第三巴士真正既BRT用車,希望我無搞錯,呢架應該係低地台...

最後貼一架第一巴士

右邊既B15..

安凱就未見過翻油之後既真車,唯有未來有機會,通車後再見下..

繼續輪到BRT車隊顏色既B27,相信應該係「操線」..

再來睇下偉大既不讓通、別惹它建設;P

車站上蓋剛剛蓋好既體育中心

繼續就係拆左圍板之後既崗頂

從上圖可見,在崗頂呢段繁忙既中山大道,只餘下兩條行車線

甚麼叫「不讓通」?睇左呢張圖就明:P

[下續]

2A_DL13 發表於 2010-2-3 23:57

繼續輪到站內設施:P

首先係車站外貌完工,剛開始裝客務中心及售票機既華景新城

感覺上廣州既BRT系統比起國內任何城市的BRT車站月台仲要長...:funk:

完工後既入閘機

月台內亦裝左指示牌,包括埋月台編號,位於黃埔客運站

晚間時碰巧系統測試,位於石牌橋

乘客可以現金或羊城通繳費,車費統一兩元。

巴士站牌亦大致完工
車站上蓋外印有路線號碼

而路線資料則於行人路上

最後係兩張已完工既車站外貌

希望在這接近40條BRT巴士線運作,與地鐵5號線配合下,市區往黃埔會更加方便。

=完=

附:
全線BRT 26個車站站位位置表BRT站點全探營

37條BRT巴士線起訖點BRT新增6條公交線路
(雖然我相信BRT線路資料最終與這篇報導會有不符)

ksmbh 發表於 2010-2-4 00:00

原帖由 2A_DL13 於 2010-2-3 23:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
繼續輪到站內設施:P

首先係車站外貌完工,剛開始裝客務中心及售票機既華景新城

感覺上廣州既BRT系統比起國內任何城市的BRT車站月台仲要長...:funk:

完工後既入閘機

月台內亦裝左指 ...
好地地用中文唔得?!

又S1站台又B2, B2A路線,

廣州又咁多外地人,

到時搞到D人一頭霧水

2A_DL13 發表於 2010-2-4 08:54

原帖由 ksmbh 於 2010-2-4 00:00 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好地地用中文唔得?!

又S1站台又B2, B2A路線,

廣州又咁多外地人,

到時搞到D人一頭霧水

用B開頭我覺得無非都係想乘客知道巴士線入BRT站,可以免費轉乘。
如果用回原有路線編號,效果可能仲差。

不過而家就變左突然有三十幾條線取消,爆多三十幾條新巴士線出來。

另外,BRT 2月10日投入服務起,頭十天供乘客免費試搭,但只限於BRT
站台內登車的乘客,於BRT站台外登車的乘客,照樣需要於上車時在車箱
內付費。

LA16-3ASV465-51 發表於 2010-2-4 12:16

行人路上既BRT站牌真係高到分分鐘得姚明先睇得到...

昨日所見已有部份路線改用B開頭既號碼,例如178→B9丶50→B5丶41長線→B19丶23→B15
而未改用B開頭既號碼既準BRT路線亦已貼上「本線路編碼即改為 B_ 」既告示

如欲了解BRT路線設置詳情,請查閱以下文件
「地鐵五號線配套公交優化及BRT線路設置情況表」

另外已知第三巴士係唔會有一踏車跑BRT路線,第一巴士亦只有電車以及新穗有一踏車跑路線
詳見本人稍後發表的文章。

AVW28 發表於 2010-2-4 14:01

我可能係過年前去一去看。

低能問題:BRT其實算不算特快線的一種?

2A_DL13 發表於 2010-2-4 14:31

原帖由 AVW28 於 2010-2-4 14:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我可能係過年前去一去看。

低能問題:BRT其實算不算特快線的一種?

BRT既賣點其實係在站台收費,乘客可以像地鐵般在前門、中門(或有後門)同時
上落客,加快速度,另外由於道路不會有其他車輛,BRT車輛的車速可以提升,
呢方面就其實只係似香港巴士專線。

wilsonli321 發表於 2010-2-4 22:42

ksmbh 發表於 2010-2-4 23:33

原帖由 2A_DL13 於 2010-2-4 14:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

BRT既賣點其實係在站台收費,乘客可以像地鐵般在前門、中門(或有後門)同時
上落客,加快速度,另外由於道路不會有其他車輛,BRT車輛的車速可以提升,
呢方面就其實只係似香港巴士專線。 ...
上落車快左效果應該同深圳3字頭大巴配售票員一樣,

比起設售票員,乘客其實仲花多左時間在站台買票,

不過好過前門上車入錢/拍卡咁遮

搞brt另巴士有專用道路,

鼓勵公交大方向係值得肯定的.

LA16-3ASV465-51 發表於 2010-2-5 00:05

原帖由 2A_DL13 於 2010-2-4 14:31 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢方面就其實只係似香港巴士專線。 ...
係大陸無物理分隔既專用道=嘥氣
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: GBRT系統設備大觀