guia 發表於 2005-11-20 10:12

澳巴24架 五洲龍陸續投入服務

http://www.macaodaily.com/big/gb-m34.htm
http://www.qoos.com/news/show.php?a=65188

來源: 澳門日報

澳巴24架 五洲龍陸續投入服務

500 發表於 2005-11-20 10:52

用電力起動,柴油做加速的方式原意係唔錯,但我對此有
所保留。如果經常地做stop and go[低速],仲要係不至於
用柴油機果隻速度的話(白D果句係紅隧排隊果隻),即使有
回生系統,長期咁做的話,電池的壽命可以玩幾耐呢?

如果將電池壽命放於一旁的話,呢種green technology長遠
對地球係有好處的。

係日照多的地方,呢種巴士更可以加高效的太陽電池板以
提供部份補助電力以減輕柴油機loading。當然其成本就另
一回事啦。

GR614 發表於 2005-11-20 13:16

個樣唔差喎#:-*

billlmf 發表於 2005-11-20 13:28

另外,呢批五洲龍使用既Allison波箱controller既monitor顯示同一般既好唔同,一般既車噤左D制係會show 4,5或者係6,但係呢批Hybrid就會係F, it means forward.....

500 發表於 2005-11-20 14:47

多餘一問:
請問有關巴士的驅動方式係用摩打加一組減速齒輪方式,柴油做發電機的方式,
定係類似豐田Prius方式?煩請指教。

[ Last edited by 500 on 2005-11-20 at 14:49 ]

Seiko 發表於 2005-11-20 16:48

乜個車身唔係仿designline架咩?

iczer3 發表於 2005-11-20 16:49

點解唔係仿Designline既?

leslie 發表於 2005-11-20 20:47

iczer3在 2005-11-20 04:49 PM 發表:

點解唔係仿Designline既?

有2款,圖中是仿MAN

BKEN 發表於 2005-11-26 12:13

11月26日相

11月26日相

AD264 發表於 2005-11-26 14:24

係咪 Amplus 電牌#:-[
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 澳巴24架 五洲龍陸續投入服務