leochill 發表於 2010-3-5 11:11

大陸國鐵普通列車車卡數目

想請教, 大陸國鐵o既普通列車 (即非動車組) 通常係幾卡一抽? 我自小就有印象係17卡 (除機車頭), 尤其係d 跨省o既長途車 (大陸好多普通列車都好長途), 而廣州同深圳見到o既長途車都係17卡。
但上網就搵唔到相關資料印證, 唔知各位有冇資料可提供? 會唔會有d 例外呢?
先謝!

DF11 發表於 2010-3-5 12:39

通常都係18卡, 計埋行李車,餐車同發電車,
而家越來越多機供車, 會少左發電車

有些路線會有列車長度限制, 例如南昆線好似只限15卡,
詳細就不清楚

前KMB員工家屬 發表於 2010-3-5 13:32

回復 2# 的帖子

其實按照不同地方, 不同路線, 不同客量, 車卡數目亦有不同

上次我由惠州坐火車返深圳, 是廣梅汕線的車皮,

那班車只有8卡(包括空調發電車).

另外, 看過一些大陸的書本亦講過, 車速跟車卡數目亦有關係

單機牽引10卡, 可以跑160km/h, 牽引20卡, 可以跑140km/h

不過現在這麼多新的電力機車, 例如SS9G, HXD及SS7E等功率

都比較大, 或許現在牽引20卡都可以跑160km/h都未定

DIH 發表於 2010-3-5 16:55

我在北京看到的是SS9G牽引的直特都是18卡。
CRH5則很多8+8重聯。

Hinata 發表於 2010-3-5 23:18

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-3-5 13:32 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實按照不同地方, 不同路線, 不同客量, 車卡數目亦有不同

上次我由惠州坐火車返深圳, 是廣梅汕線的車皮,

那班車只有8卡(包括空調發電車).

另外, 看過一些大陸的書本亦講過, 車速跟車卡數目亦有關係

單機牽引10 ...
大部份管內快速、特快都唔會用18卡編組...例如深、廣汕車,石秦特慢等等...
但係總有例外,例如需要長途車做柯打(套跑)既車次,呢類車大編組短途車其實好常見。

HXD功率大得驚人,但都只係跑120km/h

之前部份經過老黔桂的列車都唔可以超過14卡,原因係某D站到發線太短,容納唔到標準編組既車,否則就超過站界..,

053h4 發表於 2010-3-5 23:51

Hinata 發表於 2010-3-6 00:07

原帖由 053h4 於 2010-3-5 23:51 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
滿唔滿編, 只係睇客量, 同管內無必言關係

而軸功率(總功率), 牽引力同速度唔可以話完全無關係
如果hxd3肯落本, 改架懸, 加強轉向架同車體強度
拉大編組上大坡度達速都未必無可能 ...
基本上好多管內車都被高鐵、動車組和諧左之後,都好少出現滿編的管內車....

053h4 發表於 2010-3-6 00:57

070179620 發表於 2010-3-6 11:08

leochill 發表於 2010-3-12 10:33

多謝咁多位解答!
仲想跟進一問, 咁每列車不同車卡(如硬座, 硬臥等)O既搭配又有冇一定準則呢?
頁: [1]
查看完整版本: 大陸國鐵普通列車車卡數目