bombmanhk 發表於 2010-5-19 13:41

鰂魚涌-石籬小巴服務時間一問

我前幾日諗住搭太古坊開去石籬架小巴走葵涌
係食飯見到有個站牌係海光街, 仲隱約見到7.30 字眼
跟住再上網check 下, 話去到8:00
咁我6:45行到去, 搵極都搵唔見到站牌
就死死地氣去搭地鐵

其實呢條線係幾點有車呢?

bbahwing 發表於 2010-5-19 21:55

小弟兩年前成日坐呢條線,呢條線每日大約下晝五點左右開始有車,跟住一直去到八點尾車,呢條線啲車大部份係由北流水抽過嚟,另有兩三部平日係行筲箕灣至石澳。
記憶中呢條線每晚六點前都係車等人,但係六點過後當啲車入晒新界後就開始要人等車,有時人多起上嚟仲分分鐘要等成兩三架車先上到,小弟試過有次等左差唔多九個字先上到車,另外呢條線雖然話尾車係八點,但係小弟試過有次大約七點十左右上車,當時架車滿晒後仲有成七八個客未上車,個司機同佢地講話呢架已經係尾車,叫晒佢地去坐港鐵,所以樓主如果想搭的話就要留意時間:)

Choi 發表於 2010-5-20 21:40

看來有潛質開935A播:victory:

238X 發表於 2010-5-21 01:25

回復 3# 的帖子

但如果紅小都係海鮮班次,真係難講。

另外,960 系有條 A 線行干諾道中,
加 B 線車唔 (太) 影響 A 線服務;
935 主線行德輔道中,935A 點都會係九巴做,
睇怕都要跟埋主線,咁就好慢。

P.S.
諗下諗下,其實我都應該建議一條港島東
返荃灣的路線,就算係居民巴士都好...

EJ3115 發表於 2010-5-21 01:36

回復 2# 的帖子

今日小弟都去左海光街等呢架紅小
我約6:55開始等,果陣站頭已有11個人。架車就7:15先到站上客
當時情況同師兄果次一樣,又係有個客上唔到車,不過師傅話呢架已經係尾車
所以樓主最好預早少少等:)

另外原來呢條線已由每位十七蚊加到每位廿蚊...我諗都係今年既事黎掛:handshake

andy92 發表於 2010-5-21 08:28

原帖由 EJ3115 於 2010-5-21 01:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今日小弟都去左海光街等呢架紅小
我約6:55開始等,果陣站頭已有11個人。架車就7:15先到站上客
當時情況同師兄果次一樣,又係有個客上唔到車,不過師傅話呢架已經係尾車
所以樓主最好預早少少等:)

另外原來呢條線已由 ...
想問下葵興芳客同上葵客所佔既比例如何 ?

EJ3115 發表於 2010-5-21 11:55

原帖由 andy92 於 2010-5-21 08:28 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

想問下葵興芳客同上葵客所佔既比例如何 ?

昇悅居: 落3個
葵涌廣場: 落9個
石蔭: 落2個

我就係石蔭落左,之後果2個應該係返石籬:)
頁: [1]
查看完整版本: 鰂魚涌-石籬小巴服務時間一問