Gavin 發表於 2006-1-6 00:12

[東北巴士]丹東

十月尾到過東北旅遊
旅程中雖然沒有什麼機會影車
不過都盡量到把握所有可以影車的機會

行程首站, 丹東

位於中朝邊境的丹東, 城市不是很大, 但擁有東北最大的巴士生產商

1. 丹東火車站對出的廣場, 街尾附近的藍色燈光就是通往北韓的橋, 對面黑漆漆
2. 當地特產 - 黃海
3. 大型巴士
4. 到郊外的客車
5. 最常見的巴士
6. 中巴

LV5 發表於 2006-1-7 20:43

原帖由 Gavin 於 2006-1-6 00:12 發表
十月尾到過東北旅遊
旅程中雖然沒有什麼機會影車
不過都盡量到把握所有可以影車的機會

行程首站, 丹東

位於中朝邊境的丹東, 城市不是很大, 但擁有東北最大的巴士生產商

1. 丹東火車站對出的廣場, 街尾 ...
題外問
在丹東係未可以睇到新義州市內gar 野?

Gavin 發表於 2006-1-8 00:30

唔清楚新義州本身有無一個似樣的市中心區
見到的多是農田和有個地區有些類似西班牙別墅的屋

DIH 發表於 2006-1-8 11:57

那個banner所寫是:
21世紀XXX金正日XX萬歲!
淨係睇到呢幾個。:P
從Google Earth看來,新義州是有「市區」的,面積和丹東差不多,但看不到詳情,可能全都是西班牙別墅。:L

kmb3asv141 發表於 2006-1-11 08:05

請問北韓果幾張相係唔係偷拍的?

eric278 發表於 2006-1-11 15:59

原帖由 DIH 於 2006-1-8 11:57 發表
那個banner所寫是:
21世紀XXX金正日XX萬歲!
淨係睇到呢幾個。:P
從Google Earth看來,新義州是有「市區」的,面積和丹東差不多,但看不到詳情,可能全都是西班牙別墅。:L
由韓文拼音估出來:
21世紀的太陽 金正日將軍萬歲!

bigbrain 發表於 2006-1-11 17:28

原帖由 kmb3asv141 於 2006-1-11 08:05 發表
請問北韓果幾張相係唔係偷拍的?

唔駛偷拍, 亦唔係偷拍, 因為丹東市區那邊鴨綠江河畔, 和乘坐鴨綠江遊船, 都係容許向北韓影相.

Gavin 發表於 2006-1-11 18:34

原帖由 bigbrain 於 2006-1-11 17:28 發表

唔駛偷拍, 亦唔係偷拍, 因為丹東市區那邊鴨綠江河畔, 和乘坐鴨綠江遊船, 都係容許向北韓影相.

是沒有人阻止的, 不過是否真的容許就不清楚

在另一景點, 就看到這樣的告示
頁: [1]
查看完整版本: [東北巴士]丹東