2A_DL13 發表於 2006-1-30 01:14

[遲來消息]SBG #38可使用「深圳通」繳費

根據網頁消息,深圳巴士集團第38號巴士線,即火車站←→
香梅北已於1月18日全線裝設深圳通,成為首條裝有深圳通
以供使用的路線。

另外有關當局預計SBG的所有一人操作巴士線將於6月全線裝妥
深圳通。

kenny_hou 發表於 2006-1-31 03:15

OT一問:想問下呢張深圳通係咪類似廣州個張羊城通的用法呢

(如不可OT一問本人願意另外新文)

2A_DL13 發表於 2006-1-31 14:21

原帖由 kenny_hou 於 2006-1-31 03:15 發表
OT一問:想問下呢張深圳通係咪類似廣州個張羊城通的用法呢

(如不可OT一問本人願意另外新文)

唔係太明你意思,不是像一般儲值咭般在收費器上拍咭嗎?

kenny_hou 發表於 2006-2-1 00:53

原帖由 2A_DL13 於 2006-1-31 14:21 發表

唔係太明你意思,不是像一般儲值咭般在收費器上拍咭嗎?

可能小弟講得唔清楚,小弟的意思係張咭係咪好似羊城通咁只可以用
黎搭車,定係好似香港8仔咁有其他用途呢

fai 發表於 2006-2-1 11:09

【愚問】「深圳通」係咪即係深圳地鐵和公交通用既IC咭?另外「深圳通」可否用
於一些非公交集團但有IC咭付款既路線?e.g.西湖運輸

2A_DL13 發表於 2006-2-1 22:14

原帖由 fai 於 2006-2-1 11:09 發表
【愚問】「深圳通」係咪即係深圳地鐵和公交通用既IC咭?另外「深圳通」可否用
於一些非公交集團但有IC咭付款既路線?e.g.西湖運輸

我的理解,深圳通現時只可於深圳地鐵及SBG #38使用,至於
其他SBG路線及非公交集團路線,則需使用另一種IC卡。

有錯請指正。

fai 發表於 2006-2-2 09:27

而家唔係咁將來最終目標係咪會好似我講咁?

原帖由 2A_DL13 於 2006-2-1 22:14 發表

我的理解,深圳通現時只可於深圳地鐵及SBG #38使用,至於
其他SBG路線及非公交集團路線,則需使用另一種IC卡。

有錯請指正。

2A_DL13 發表於 2006-2-2 12:03

原帖由 fai 於 2006-2-2 09:27 發表
而家唔係咁將來最終目標係咪會好似我講咁?

係。深圳通將取代所有現有的各款IC卡。
頁: [1]
查看完整版本: [遲來消息]SBG #38可使用「深圳通」繳費