da54 發表於 2006-3-20 00:27

原帖由 3ASV196 於 2006-3-16 21:35 發表

我聽過你的"玩法", 但知係另一個名.....另外, 撞向不同物件, 都有唔同名,
其實都幾多的....不過都係唔好係度講了....

之前有過poster, 叫人唔好玩...
港大叫 X-corn 嘛.... 不過好少聽見港大有人咁玩....
另外那張 poster 是 Equal Opportunities unit 出的,
不過不知道有多少人會看到~

另外有一個港大通識某課程學生整的 blog,說了不同港大術語的故事,
不妨參考: http://hkuglossary.blogspot.com/

da54 發表於 2006-3-20 00:37

原帖由 3ASV196 於 2006-3-11 01:04 發表
所以我地係"搞Orientation"(搞O), 而freshmen 係"過Orientation"(過O),
如果有人講左 "搞O-CAMP"...已經可以俾人鬧死...因為CONCEPT 問題
呢 d 所謂的 concept 真係好乞人憎,連呢 d 雞毛蒜皮的事都可以當"concept",
一 d 不知所謂的「仙」將歪理變成真理,可憐的 freshmen / 新莊又懵懵下咁
照單全收,一年後後在加鹽加醋,帶落下一屆,唔岩就鬧... 惡性循環..... :L

LS4896 發表於 2006-3-21 19:51

原帖由 DIH 於 2006-3-13 21:08 發表

「天地堂」都有人講,另外,sit堂可以是在天地之間打發時間的方法。:lol

好彩學校正常時間表係無天地
不過有時調堂都有天地
咁就去唱K lor~

me 讀IVE(MH)

LS4896 發表於 2006-3-21 19:52

原帖由 DIH 於 2006-3-13 21:08 發表

「天地堂」都有人講,另外,sit堂可以是在天地之間打發時間的方法。:lol

好彩學校正常時間表係無天地
不過有時調堂都有天地
咁就去唱K lor~

me 讀IVE(MH)

3ASV196 發表於 2006-3-21 23:31

原帖由 da54 於 2006-3-20 00:37 發表

呢 d 所謂的 concept 真係好乞人憎,連呢 d 雞毛蒜皮的事都可以當"concept",
一 d 不知所謂的「仙」將歪理變成真理,可憐的 freshmen / 新莊又懵懵下咁
照單全收,一年後後在加鹽加醋,帶落下一 ...

其實部分呢d野, 我都唔多鍾意......雖然有d 野..如standing order,
係傳統, 有d係值得保留, 不過過份執著, 點都唔會係好事...

3ASV196 發表於 2006-3-21 23:33

原帖由 da54 於 2006-3-20 00:27 發表

港大叫 X-corn 嘛.... 不過好少聽見港大有人咁玩....
另外那張 poster 是 Equal Opportunities unit 出的,
不過不知道有多少人會看到~

另外有一個港大通識某課程學生整的 blog,說了不同港大術語的故事, ...

polyu 都係咁叫...不過2個人, 有d係要一男一女...@@
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: <列舉文章>大學術語