nwfb1110 發表於 2006-3-8 20:30

點解鯉景灣又叫蘇豪東的?

如題。

近期坐車經過東廊時,
見到指示牌寫明鯉景灣(蘇豪東),
點解鯉景灣又叫蘇豪東的?

香港目前既蘇豪區係位置中環蘭桂芳的。

nwfb1601 發表於 2006-3-8 20:59

我知道0既有兩個版本,不過就唔知邊個先0岩。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

1. 通用地圖話佢係鯉景灣樓下咁多間餐廳

2. 亨亨灣發展商0既其中一個宣傳策略

pakchi70 發表於 2006-3-9 00:02

ccicoltd 發表於 2006-3-9 04:27

原帖由 nwfb1601 於 2006-3-8 20:59 發表
我知道0既有兩個版本,不過就唔知邊個先0岩。
1. 通用地圖話佢係鯉景灣樓下咁多間餐廳
部分正確。事實為鯉景灣地舖的業主「嘉華地產」的宣傳噱頭,要把該區變成東區版的
中環荷南美食區。

站友提及的路牌,據知在鯉景灣業主代表會議有提及,該等「蘇豪東」字樣乃非法加上
的,該屋苑曾要求運輸署跟進,的確有一段時間「蘇豪東」字樣從路牌上移除了,但數
月後又故態復萌。

原帖由 pakchi70 於 2006-3-9 00:02 發表
你兩個個名似到...........
題外話,本站還有更多 nwfb1XXX 名字的站友,還未在本帖中出現:P

nwfb1110 發表於 2006-3-9 22:47

其實蘇豪東會否繼蘭桂芳後成為一個新旅遊點?

238X 發表於 2006-3-9 23:14

原帖由 nwfb1110 於 2006-3-9 22:47 發表
其實蘇豪東會否繼蘭桂芳後成為一個新旅遊點?

淨係有海睇同埋排 cafe 有 D 情調之嘛...
太古坊某間吧都得喇,我睇唔到有咩特色 :o

CPY 發表於 2006-3-10 11:27

238X 發表於 2006-3-11 01:14

原帖由 CPY 於 2006-3-10 11:27 發表

如果想睇海又要交通方便,試試去馬鞍山公園。

咁簡單,我樓下都得喇。

orange 發表於 2006-3-11 01:24

原帖由 238X 於 2006-3-9 23:14 發表

淨係有海睇同埋排 cafe 有 D 情調之嘛...
太古坊某間吧都得喇,我睇唔到有咩特色 :o

最大特色咪可以泊好架車就開餐,唔似太古城泊完架車
仲要行一段路先開到餐,對唔少車主o黎呢個就係重點,
一個地方既成功除o左有口碑都要有配套先可以成事

238X 發表於 2006-3-11 15:20

原帖由 orange 於 2006-3-11 01:24 發表

最大特色咪可以泊好架車就開餐,唔似太古城泊完架車
仲要行一段路先開到餐,對唔少車主o黎呢個就係重點,
一個地方既成功除o左有口碑都要有配套先可以成事

太古坊,唔係太古城。
頁: [1] 2
查看完整版本: 點解鯉景灣又叫蘇豪東的?