M 發表於 2006-3-18 07:55

台島火車出軌 一人傷重不治

新聞連結(香港電台)

嘩!唔係呀哇?台灣d火車真係立立亂wor!
之前就撞死維修工人,今次就出軌。台灣d鐵
路點搞架?

點都好,希望死者早日安息,傷者早日好番。

es2559 發表於 2006-3-18 12:43

睇清楚香港電台報導先啦,
係寫可能有人惡意破壞呀,
(個人意見)閣下好多文章都係盲目
批評台灣,乜老共樣樣野都係最好??;P
希望台灣警察早日捉到兇手.

原帖由 M 於 2006-3-18 07:55 發表
新聞連結(香港電台)

路點搞架?

ben2004 發表於 2006-3-18 17:59

原帖由 M 於 2006-3-18 07:55 發表
新聞連結(香港電台)

路點搞架?

哦 !
原來我地「神聖偉大」o既中共人民共和國o既鐵路連一個維修工人都未撞死過
一次出軌都未試過o既 :lol:o

M 兄咁講野, 好似有d深層意思喎 ! :$

不過小弟都同意 M 兄所講, 希望死者早日安息

500 發表於 2006-3-18 19:36

原帖由 es2559 於 2006-3-18 12:43 發表
睇清楚香港電台報導先啦,
係寫可能有人惡意破壞呀,
(個人意見)閣下好多文章都係盲目
批評台灣,乜老共樣樣野都係最好??;P
希望台灣警察早日捉到兇手.

根據新聞片之中,軌道上有pandrol clip離位。
正常黎講,pandrol只有用工具才可係個clip原好無缺的狀態拆除及好難係正常使用下離位的。

車務人員見到前方有異,才會落e-brake。
所以有關路段被人惡意破壞的成數極高。

用樓主思路的相反模式,講唔埋係中共潛入台灣的工作員們去搞搞震啊。;P

希望台方儘早找到搞事者,然後進行應有的公訴。

238X 發表於 2006-3-18 21:41

原帖由 500 於 2006-3-18 19:36 發表

根據新聞片之中,軌道上有pandrol clip離位。
正常黎講,pandrol只有用工具才可係個clip原好無缺的狀態拆除及好難係正常使用下離位的。

車務人員見到前方有異,才會落e-brake。
所以有關路段被人惡意破壞 ...

台鐵已經初步確定是人為破壞,並指破壞者
做得「非常專業」,不排除是前僱員或承包商所為。

500 發表於 2006-3-19 00:03

原帖由 238X 於 2006-3-18 21:41 發表

台鐵已經初步確定是人為破壞,並指破壞者
做得「非常專業」,不排除是前僱員或承包商所為。

呢種因個人恩怨而連累他人/攞其他人命黎開玩笑之所為,應會得到嚴重的處罰。:@

238X 發表於 2006-3-19 00:13

原帖由 500 於 2006-3-19 00:03 發表

呢種因個人恩怨而連累他人/攞其他人命黎開玩笑之所為,
應會得到嚴重的處罰。:@

會不會就不知道了,因為台鐵好像已不是
第一次發生這種事,上次的犯人還沒落網。

500 發表於 2006-3-19 00:55

原帖由 238X 於 2006-3-19 00:13 發表

會不會就不知道了,因為台鐵好像已不是
第一次發生這種事,上次的犯人還沒落網。

只怪台鐵搞到自己周街四圍都係仇家……
搞唔埋台灣高鐵都可能會有同樣問題就大大wok……(多疑的陰謀論):$

反而內地一查就可以交人出黎呢吓先好野。(究竟被人拉果個有冇做過就可圈可點……):lol

volvo_chan 發表於 2006-3-20 08:58

哇......今次南迴線又出事呀

記得年前南迴線又是因為被人惡意破壞,
搞到一列火車出軌......

希望台灣警方將D''鐵路破壞王''早日繩之於法!!!:@

jorg 發表於 2006-3-20 20:53

原帖由 500 於 2006-3-19 00:55 發表

只怪台鐵搞到自己周街四圍都係仇家……
搞唔埋台灣高鐵都可能會有同樣問題就大大wok……(多疑的陰謀論):$

愚問:點解佢地會咁多仇家ge?
頁: [1] 2
查看完整版本: 台島火車出軌 一人傷重不治