bigbrain 發表於 2006-4-25 20:05

廣深鐵路五一期間加價五元

由於內地五一黃金周期間客流增加, 廣深鐵路特快和快速城際列車將於4月29日至5月8日期間加價,
成人票價一律增加五元. 軍人票, 兒童票票價不加價.

蘭州拉麵 發表於 2006-4-25 22:15

js6058 發表於 2006-4-25 22:55

原帖由 蘭州拉麵 於 2006-4-25 22:15 發表
買到d RMB 75的無座票,份外心!!
呢D絕對應同la
廣鐵係大時大節係真係識得做生意 , 起價五蚊 ,
仲好過去搶 :@

蘭州拉麵 發表於 2006-4-25 23:04

arhang2001 發表於 2006-4-26 03:00

原帖由 蘭州拉麵 於 2006-4-25 23:04 發表
價錢加到足,車就嚴重不足:@

內地最興呢d時候加價,年前十一跟內地團去玩,北京去煙台都加左六十蚊每人。

我地香港人可能覺得呢d錢冇乜所謂,苦了一班離鄉別井,等返屋企等到頸都長既內地人呀!

ac 發表於 2006-4-26 10:28

原帖由 蘭州拉麵 於 2006-4-25 22:15 發表
買到d RMB 75的無座票,份外心!!

請問無座票是不是即是企位?

U-157星之Kelvin 發表於 2006-4-26 11:02

原帖由 ac 於 2006-4-26 10:28 發表
請問無座票是不是即是企位?
可以話有位座,亦可以話要企
通常無座票係出現在中途站的乘客身上

簡單的例子:
一班由廣州東---->深圳的列車
中途停東莞,而這中途站的售票處係唔知廣州東的售票處售票情況(如有無人在東莞落車、邊個位無人坐......)
所以就出無座票,旅客要自己搵位坐,不過通常都有位坐
當然在始發站買到無座票係慘o的

以前連始發站都出無座票,位都無你份揀,分分鐘要企足全程,自從近6-7年廣東公路網發展迅速,
火車變成「次要」往返廣深兩地的交通工具,所以現在係較少有企足全程的情況出現

蘭州拉麵 發表於 2006-4-26 13:45

da54 發表於 2006-4-26 14:06

原帖由 蘭州拉麵 於 2006-4-26 13:45 發表

而家響始發站出冇座票都經常發生,特別在星期一早上的深圳,星期五下午的廣州以及尾班車.都唔係一定搵到位架,好多時都見d人要坐膠凳仔,甚至企足全程.......
無錯... 我上次夜晚坐廣深,連即班無座票都無,要等一個鐘之後先有飛...
不過想有位坐都有技巧.... 我發現每個售票處都有一疊印好的飛賣,
果個 counter 賣晒就無,不過唔代表第二個 counter 賣晒.... 我上次就係
當我排到一條隊話買某班車無座票,我就排隔離果條,竟然買到對上一班
的有座票.... :lol

另外千祈唔好去自動售票機買,因為正如我之前講,售票處已經出好大批
印好的飛賣,自動售票機瞇到的只有再打後的班次....

cx838 發表於 2006-4-26 14:44

說起無座票,我都試過坐 T364 由深圳到韶關。因為我買票只是
開車前三十分鐘的事,所以他只出無座票。心想,死了,要企
數個小時到韶關,心裏不是味兒。結果登車後,原來很多人都
是無座票。開始時,還很聽話的站著,後來便學大陸人那樣了。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 廣深鐵路五一期間加價五元