Alex_Tsang 發表於 2006-4-27 08:28

[深圳通]增值送你單程票

在票務處增值深圳通,每50元送一張單程車票,
100元兩張,如此類推.車票有限期至31/5/2006.

即係變相最高有個九折

2A_DL13 發表於 2006-4-27 11:48

好消息..哈哈,反正我其中一張深圳通已經冇晒錢咁濟

不過我正懷疑此舉是否想谷大深圳通的銷售量?
話晒深圳人,以致中國同胞,就算搭巴士/地鐵有折,
都係鐘意入散紙。

ksmbh 發表於 2006-4-27 15:31

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-27 11:48 發表
好消息..哈哈,反正我其中一張深圳通已經冇晒錢咁濟

不過我正懷疑此舉是否想谷大深圳通的銷售量?
話晒深圳人,以致中國同胞,就算搭巴士/地鐵有折,
都係鐘意入散紙。

有冇版友知
係咪遲d深圳通會通用至人工售票大巴?

DM9172 發表於 2006-4-27 22:14

原帖由 ksmbh 於 2006-4-27 15:31 發表

有冇版友知
係咪遲d深圳通會通用至人工售票大巴?
仲有什麼路線仲係人手售票??

jorg 發表於 2006-4-27 22:35

原帖由 DM9172 於 2006-4-27 22:14 發表

仲有什麼路線仲係人手售票??
巴士路線226:lol

2A_DL13 發表於 2006-4-27 23:25

原帖由 jorg 於 2006-4-27 22:35 發表

巴士路線226:lol

深圳大多數由關外往關內的路線,採用分段收費的,仍由人手售票

只可以答到,而家呢D線的巴士全部都已在上車門及下車門安裝有
深圳通收費器。

cx838 發表於 2006-4-28 10:25

我覺得,現時的深圳通,實在不太方便。好像上一次我坐 300 區間線往布吉東大街,
根本是 2 元的不設售票員路線,也沒有深圳通。結果很難才找到零錢給車長。其他
像 313 線的,又不設找贖服務,又有分段的,便是最差的服務。但我早排都未見好
多車有深圳通收費器的。請問DL13 在那線見到啊?

2A_DL13 發表於 2006-4-28 13:06

原帖由 cx838 於 2006-4-28 10:25 發表
我覺得,現時的深圳通,實在不太方便。好像上一次我坐 300 區間線往布吉東大街,
根本是 2 元的不設售票員路線,也沒有深圳通。結果很難才找到零錢給車長。其他
像 313 線的,又不設找贖服務,又有分段的,便是 ...

我記得300係唔止2蚊咁平(係就好)。

另外我係話多數(甚至其實係全部SBG路線巴士),都已經裝左吉架,
唔係話裝好左部機。

Alex_Tsang 發表於 2006-4-28 15:07

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-28 13:06 發表

另外我係話多數(甚至其實係全部SBG路線巴士),都已經裝左吉架,
唔係話裝好左部機。

安裝了吉架的車近日見都套了機上去,不過部機還是未用得.

cx838 發表於 2006-4-28 15:57

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-28 13:06 發表

唔係話裝好左部機。

300 有分三條線的,不要被他的車頭牌騙啊。
300 A 線是順時針往觀瀾,而 300 B 線是亦時
針往觀瀾。這兩條線是在車頭右下角有一塊
很細小的牌區別的。這兩條線設有分段收費,
人工售票。

還有一條,是 300 區間線,是由火車站往返
布吉東大門,這條線是固定車費二元,無人
售票,而且大多數是用短車行車,又爆到七
彩的。

起初我也分不清,都是被那些售票員罵得多
才可以。

至於吉架,連中南巴士的那些車也有了一段
長時間了。