dogdog002 發表於 2016-10-15 01:03

九巴53xxx 發表於 2016-10-14 23:33
你話不適合,其實你知唔知道機場快綫係青馬大桥原本有4條獨立路軌?

仲好講,咪就係你地國家決定由4條軌Cut到得番2條軌

cyc_yin 發表於 2016-10-15 01:30

kei_hk 發表於 2016-10-14 23:27
英法的歐洲之星車速算唔算快?

歐洲之星的列車﹐都算係幾特別﹐同時有集電弓(架空電纜取電)及集電靴(第3軌 ...

係調返轉英國行有第三軌既舊綫時用集電靴,法國用集電弓。不過自從High Speed 1開通同總站由Waterloo搬到St Pancras之後就唔行舊綫。
世界第三軌最高時速記錄係1988年由Class 442 EMU創下既174 km/h。

https://www.wikiwand.com/en/Third_rail

053h4 發表於 2016-10-15 07:53

053h4 發表於 2016-10-15 13:58

27131118 發表於 2016-10-15 17:44

當初起香港地鐵時有考慮用架空電纜或第三軌供電選擇用架空電纜係因為香港嘅多雨氣候容易損壞第三軌
用架空電纜可以避免因水浸影響供電系統

kei_hk 發表於 2016-10-15 21:50

本身青馬個種吊橋所謂"剛性"唔夠,本來就唔適合作為特大跨度的鐵路橋而家青馬大橋都要限制班次

我個人就 ...

理論上﹐青馬橋條橫跨2條橋蠆的主欖增加粗度﹐便可承受更重﹐但成本便會增加﹐連同橋面組件都要加大﹐真係一闊三大﹐所以中國怕用得太多錢﹐於是最後決定只做2軌﹐即係限制了日後的容量﹐註定灰車藍車要齊齊夾班次。

dogdog002 發表於 2016-10-15 23:05

本身青馬個種吊橋所謂"剛性"唔夠,本來就唔適合作為特大跨度的鐵路橋而家青馬大橋都要限制班次

我個人就 ...

如果真係四軌既話設計就會唔同啦
同埋仲有西隧都被人Cut到得雙軌

搞到連青衣特車都被呢個位限死左

ArnoldC 發表於 2016-10-16 04:11

回正題
第三軌供電重有其他壞處:
凡係波口位、平交道,第三軌一定要中斷,以致出現類似中性區嘅問題。

第三軌貼近地面,淨空較小,電壓唔可以太高,以致電阻流失較高,變電站距離唔可以太遠。
交流電一定唔可以用第三軌供電。
如果有人墜軌嘅話,好可能即時煮熟左。

第三軌極速有限確實真有其事,不過係100mph(161km/h)以上先有問題。

053h4 發表於 2016-10-16 11:10

Kaix 發表於 2016-10-16 16:35

053h4 發表於 2016-10-16 11:10
問題係而家都有班次上限,四軌荷載增加係咪加粗就解決到?

青馬而家都重係世界主跨最大的公鐵兩用大橋就 ...

同雙橋系統就可以了
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 田少話新建鐵路勿用架空電纜取電