hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 點解沙田市中心無去中環灣仔巴士線 [打印本頁]

作者: ricky    時間: 2018-2-23 15:16
標題: 點解沙田市中心無去中環灣仔巴士線
沙田市中心人口無理由唔夠,而且一直都無直接鐵路過海,又唔似荃灣咁有紅巴競爭,點解一直無去中環同灣仔直接巴士線?
按全日/半全日線計,除了西貢,新界各區基本上都有直車去中環同灣仔:
荃葵有930,930X,灣荃紅巴線、青衣有948、北葵涌有936
馬鞍山有680,681
大埔有307
北區有673,978
將軍澳有690,原本仲有691,692,693
東涌有E11,E11A

不過,沙田市中心的情況係:
170去唔到灣仔至中環,182,680,681又唔經沙田市

歡迎討論﹗

作者: Neutroginger    時間: 2018-2-23 15:28
點解一定要有巴士去中環,灣仔?
咁點解冇車去堅尼地城, 摩星嶺?

係沙中出發, 搭東鐵出紅磡都係十幾分鐘
又唔塞車, 去到紅隊口咪自己轉車轉飽佢...
搭巴士, 都唔知塞幾耐先過到海
作者: Eddie    時間: 2018-2-23 15:48
Neutroginger 發表於 2018-2-23 15:28

火炭公營房屋落成都可以開條青沙過海線o既,不過沙中線通車又可以玩完
作者: ricky    時間: 2018-2-23 16:07
Neutroginger 發表於 2018-2-23 15:28

主要原因係長期無直接車,又睇唔出唔夠客量或者無需求。
中環灣仔起碼大量返工客支持﹗

作者: TE8311_QTR    時間: 2018-2-23 16:11
299X咪係沙田市中心去西貢架囉
作者: 757    時間: 2018-2-23 16:20
TE8311_QTR 發表於 2018-2-23 16:11

關咩事?人哋係話除咗西貢外,新界各地都有巴士去中環灣仔,唔係問緊沙田去西貢

作者: Ms.Potato    時間: 2018-2-23 16:51
ricky 發表於 2018-2-23 16:07
主要原因係長期無直接車,又睇唔出唔夠客量或者無需求。
中環灣仔起碼大量返工客支持﹗
...

長期冇直接車,哩個point我好buy,好多老牌線做得到,都係靠個名,根本條定線差到爆都有人坐。
需求好唔好都唔真實。

要搞沙市特快,連埋火炭搞,有機會做得起。

作者: ricky    時間: 2018-2-23 16:58
Ms.Potato 發表於 2018-2-23 16:51
長期冇直接車,哩個point我好buy,好多老牌線做得到,都係靠個名,根本條定線差到爆都有人坐。
需求好唔 ...

問題係沙田的情況唔似將軍澳或荃灣咁,可以用咁少港鐵站就過到海,所以我認為直接巴士係必要啫。
作者: TYChow    時間: 2018-2-23 17:12
如果火炭加沙田開到一條青沙、西隧過海線去中環的話,大巴哥應該會肯開,但灣仔北、金鐘就無必要,因為火車過海。
作者: chng81    時間: 2018-2-23 17:19
ricky 發表於 2018-2-23 16:58
問題係沙田的情況唔似將軍澳或荃灣咁,可以用咁少港鐵站就過到海,所以我認為直接巴士係必要啫。 ...

大圍比沙田少一個站但係又有過海線喎。
作者: ricky    時間: 2018-2-23 17:32
chng81 發表於 2018-2-23 17:19
大圍比沙田少一個站但係又有過海線喎。

你指182?係,因此呢個先至奇怪。
作者: YY487    時間: 2018-2-23 17:33
作者: js904    時間: 2018-2-23 17:51
有需求就會有人出聲,連區議員有機會攞彩嘅機會都唔出聲,就知冇需求
作者: chng81    時間: 2018-2-23 17:55
ricky 發表於 2018-2-23 17:32
你指182?係,因此呢個先至奇怪。

還有982X 及 985。
作者: Charon1999    時間: 2018-2-23 18:26

我當時都有提議過可以開一條過海路線食曬水泉澳、沙田市中心同埋禾輋,之後直接出對面海。 結果運輸署答我有地鐵同682B ._.
之後建議我哋去大老山隧道或者東區海底隧道廣場轉車 ._.

作者: ate214    時間: 2018-2-23 19:37
280X朝早雅翔道個落車量證明係有得做...

不過頂盡做兩繁。
作者: 0q9w8e    時間: 2018-2-23 20:07
ate214 發表於 2018-2-23 19:37
280X朝早雅翔道個落車量證明係有得做...

不過頂盡做兩繁。

東鐵過埋海之後就會少好多...

作者: 碇真治    時間: 2018-2-23 20:10
其實我覺得城河西一直以來都冇直車去中環的確有問題,尤其東鐵壞嘅時候市中心就真係大混亂,如果連埋火炭桂地街綠置居一齊做,我覺得實有得做,第日東鐵仲要減卡,過新線可以分流吓東鐵
作者: noname617    時間: 2018-2-23 20:16
碇真治 發表於 2018-2-23 20:10
其實我覺得城河西一直以來都冇直車去中環的確有問題,尤其東鐵壞嘅時候市中心就真係大混亂,如果連埋火炭桂 ...

已send左條係火炭桂地街>禾輋>瀝源>沙田大會堂>帝都>(可以加跟88走線入大圍鐵路站,出返黎田心上)青沙去西區,如果九巴做就有免費轉乘968/978/960/961

作者: kmb71k    時間: 2018-2-23 20:35
當年運輸署保鐵保得好緊要, 所以就算有巴士公司想搞都唔會批

而170點解又得, 沙田站應該只係純粹俾位佢擺總站
作者: KW2523    時間: 2018-2-23 21:18

過條河去博康已經有182啦
利申 : 大圍人,唔趕時間都會搭170/182過海

作者: KTL-A137    時間: 2018-2-23 21:24
TE8311_QTR 發表於 2018-2-23 16:11

西貢唔係灣仔
入到西貢都要駁多程車入灣仔

作者: PB602    時間: 2018-2-23 21:49
而家根本都唔夠巴士司機,仲要濫開同鐵路平行嘅巴士路線?
作者: Kookaichun    時間: 2018-2-23 22:11
Eddie 發表於 2018-2-23 15:48
火炭公營房屋落成都可以開條青沙過海線o既,不過沙中線通車又可以玩完

運署無計劃開
作者: 南韓金仔    時間: 2018-2-23 22:14
作者: ricky    時間: 2018-2-23 22:58
Kookaichun 發表於 2018-2-23 22:11
運署無計劃開

火炭巴士交通可以講係全沙田最差,對外大部分只靠鐵路。

作者: 0q9w8e    時間: 2018-2-23 23:06
ricky 發表於 2018-2-23 22:58
火炭巴士交通可以講係全沙田最差,對外大部分只靠鐵路。

你竟然夠膽話火炭差過同區某屋邨?!
作者: 天空之神    時間: 2018-2-23 23:28
kmb71k 發表於 2018-2-23 20:35

而170點解又得, 沙田站應該只係純粹俾位佢擺 ...

因為 170 早過電氣化,早過地鐵通車,呢個理由合理嗎?

作者: groom1002    時間: 2018-2-23 23:49
kmb71k 發表於 2018-2-23 20:35

而170點解又得, 沙田站應該只係純粹俾位佢擺 ...

我估當年保鐵政策嚴過宜家,182曾因為定線同鐵路重疊要擱置,而保鐵政策只適用於新路線,170唔受影響,後來182為對抗城巴88R和紓緩地鐵擠迫而開辦,但沙田路線設計仍避開沙田站,2個可能性:唔想同鐵路重疊搶客/主要服務沙田東

作者: ricky    時間: 2018-2-24 00:00
0q9w8e 發表於 2018-2-23 23:06
你竟然夠膽話火炭差過同區某屋邨?!

新田圍?

作者: 51472374    時間: 2018-2-24 00:24
唔好忘記仲有廣黃大帝區
作者: 51472374    時間: 2018-2-24 00:25
只有凌晨1N82
作者: 0q9w8e    時間: 2018-2-24 00:31
Kookaichun 發表於 2018-2-23 22:11
運署無計劃開

N170拉過去都有可能既...
作者: TankKingEH9697    時間: 2018-2-24 00:34
沙中得幾個私人屋苑 每個得幾座

其他區 無論去青沙 大隧定獅隧 雖然有講鐵平行
但係都經過d大型屋苑 成條邨咁
相信就算火炭 源禾路+ 沙中 大圍都只做到一條673咁上下規模既線

等兩等 火車都到mk 什至紅磡
作者: TankKingEH9697    時間: 2018-2-24 00:37
KW2523 發表於 2018-2-23 21:18
過條河去博康已經有182啦
利申 : 大圍人,唔趕時間都會搭170/182過海

過得去 搭火車都差唔多落埋到紅隧口 等埋車真係上埋水都似

作者: ccicoltd    時間: 2018-2-24 01:15
51472374 發表於 2018-2-24 00:24
唔好忘記仲有廣黃大帝區

廣源 NR83 保證有位坐。

作者: KW2523    時間: 2018-2-24 01:52
TankKingEH9697 發表於 2018-2-24 00:37
過得去 搭火車都差唔多落埋到紅隧口 等埋車真係上埋水都似

我只係講如果格硬要直車博康已經有

正路當然係龜龜轉紅隧線

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4