hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 觀塘翠屏(北)商場消息 [打印本頁]

作者: EX-TL    時間: 2017-12-2 23:00
標題: 觀塘翠屏(北)商場消息
今年進行的資產提升工程, 已先後重置酒樓 超市 櫃員機, 以及在街市增設多個新舖位, 惠康超級廣場 佳宝食品市場 皇庭滙酒家陸續開業.

原位於翠桉樓地下的鴻福堂結業, 連同前惠康舖位及巴士總站旁的兩層新舖位, 已開始招租.

最新位於巴士總站旁的翠桃樓地下A舖已貼上"魚米"招聘告示, 而街市公廁會重置於巴士總站通往"佳宝"的扶手電梯旁.
作者: EX-TL    時間: 2017-12-18 00:46
富田和食亭會於明年1月下旬進駐翠屏(北)商場, 地址在翠桃樓地下C舖, 即前滙豐櫃員機位置, 現正進行裝修.
作者: EX-TL    時間: 2018-1-4 12:32

11B巴士總站旁的"魚米"昨日開幕, 旁邊B舖好像在裝修中, 未知租客是誰!

作者: clivetock    時間: 2018-1-4 15:49
EX-TL 發表於 2018-1-4 12:32
11B巴士總站旁的"魚米"昨日開幕, 旁邊B舖好像在裝修中, 未知租客是誰!

OT一問,「魚米」和「魚米家」是不是有分別?

作者: EX-TL    時間: 2018-1-4 16:11
clivetock 發表於 2018-1-4 15:49
OT一問,「魚米」和「魚米家」是不是有分別?

魚米(YU MAI)同魚米家(YU MIC KA)係兩間野黎.

魚米”創立於2011年, 乃「心粥館管理集團有限公司」旗下品牌

魚米家魚湯米線大王Yue Mic Ka 魚湯米線創於2000年9月9日由創辨人周榕貴先生創立

作者: midnight    時間: 2018-1-13 18:38
EX-TL 發表於 2018-1-4 12:32

B舖見招牌 完美煮意 , 唔知有幾完美

另想問問前惠康,前鴻福堂, 街市熟食檔等舖位有消息 ?

作者: EX-TL    時間: 2018-1-16 14:19
midnight 發表於 2018-1-13 18:38
B舖見招牌 完美煮意 , 唔知有幾完美

另想問問前惠康,前鴻福堂, 街市熟食檔等舖位有消息 ?

上星期四(11號)行過完美煮意台灣料理見到仲未開張, 當時裝修已經完成, 舖內檯椅已擺放好.

p.s. 此食店在駿業里有店面, 翠屏邨為第一分店.

此外, 據知前熟食檔會開翠屏茶餐廳, 唯不清楚位置.
作者: EX-TL    時間: 2018-1-28 09:04
翠桃樓M2層前熟食檔會有食打冷 火鍋的客家人,  也有今天開業的苑記車仔麵.
作者: midnight    時間: 2018-1-28 23:52
EX-TL 發表於 2018-1-28 09:04
翠桃樓M2層前熟食檔會有食打冷 火鍋的客家人,  也有今天開業的苑記車仔麵.

有火鍋咩? 唔通我睇漏左?

作者: EX-TL    時間: 2018-1-29 10:07
midnight 發表於 2018-1-28 23:52
有火鍋咩? 唔通我睇漏左?

冇? 唔通係鹵X?
作者: midnight    時間: 2018-1-31 01:28
EX-TL 發表於 2018-1-29 10:07
冇? 唔通係鹵X?

今日入去熟食檔睇過, 似乎仲有空置舖位

作者: EX-TL    時間: 2018-3-7 00:27
先前有廁所指示牌, 位於佳宝樓下的三個向街舖位, 編號為M46 M47 M48.

另外, 現位於翠桃樓M2層與行人天橋間的滙豐自動櫃員機側貼有告示, 冇定眼睇, 淨係睇到3月28日..., 不知是否有新搞作.
作者: midnight    時間: 2018-3-8 00:39
今日搭車經過見到前惠康舖位有滙豐圍板將會開理財中心, 應該最少都有提存款, 入支票機
作者: EX-TL    時間: 2018-3-8 17:30
midnight 發表於 2018-3-8 00:39
今日搭車經過見到前惠康舖位有滙豐圍板將會開理財中心, 應該最少都有提存款, 入支票機 ...

翠屏邨 協和街 觀塘(裕民坊)分行都先後摺埋, 櫃檯服務就得番觀塘(開源道)一間, 理財中心最近要去到物華街.

翠屏邨等左差唔多二十年, 終於有番間理財中心方便下居民, 位置比以前間分行好好多.
作者: midnight    時間: 2018-3-31 17:43

禁錯制... 14#禁左反對, 有無得CANCEL ?

另今天路過,見到所謂理財中心原來只得一部打薄機, 另加兩部提款機, 存款入票功能依然欠奉
作者: EX-TL    時間: 2018-4-3 00:40
midnight 發表於 2018-3-31 17:43
禁錯制... 14#禁左反對, 有無得CANCEL ?

另今天路過,見到所謂理財中心原來只得一部打薄機, 另加兩部提款 ...

明明一部提款機佔地十平方呎左右, 佢要租一間幾十呎深嘅舖位, 我真係想知間舖入面係咪養老鼠.

作者: midnight    時間: 2018-4-3 12:38
EX-TL 發表於 2018-4-3 00:40
明明一部提款機佔地十平方呎左右, 佢要租一間幾十呎深嘅舖位, 我真係想知間舖入面係咪養老鼠.
...

我估入面係間開左, 淨係租前半做理財中心, 如果唔係點會咁"騎呢"開係中間位, 唔用以前鴻福堂間吉舖

作者: midnight    時間: 2018-4-15 00:34
前惠康舖位最右幾間貼有美國冒險樂園
作者: EX-TL    時間: 2018-6-7 10:53
midnight 發表於 2018-4-15 00:34
前惠康舖位最右幾間貼有美國冒險樂園

標示上月已除去, 區議員說會有變數.

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4