hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 其實認真改善上蓋連貫性真係很困難嗎? [打印本頁]

作者: paul2357paul    時間: 2018-7-17 21:00
標題: 其實認真改善上蓋連貫性真係很困難嗎?
香港唔少地方都有這類問題case,就係上蓋大多斷截禾蟲:

作者: _剛仔    時間: 2018-7-17 21:31
官僚制度有乜計
行人路上蓋同巴士站根本應該由政府統一建造!宜家好多巴士站起黎最主要係賣廣告﹐個上蓋學你話大多斷截禾蟲!
作者: peterson    時間: 2018-7-17 23:26
好問題!
我都好想知道,究竟起行人上蓋點計

起行人天橋,好似會因為增加左通達性而增加租值,要同地政傾補幾多地價先放行,
唔知行人路上蓋又點計呢?
作者: hydrocarbon    時間: 2018-7-19 11:21
我樓下個上蓋先煩!
種柱位係屬於房署,但個蓋係出了房署範圍,變了係路政署!
依家等區議員插死佢地!
作者: JX9097    時間: 2018-7-19 21:55
就算連續又如何
遇著個高智能嘅區議員
將個上蓋起正條路中間
真係行左又唔係,行右又唔係
作者: ksmbh    時間: 2018-7-20 00:06
_剛仔 發表於 2018-7-17 21:31
官僚制度有乜計
行人路上蓋同巴士站根本應該由政府統一建造!宜家好多巴士站起黎最主要係賣廣告﹐個上蓋 ...

黃ˊ竹坑站PTI是最佳例子

作者: 巴士的膠    時間: 2018-7-20 10:50
JX9097 發表於 2018-7-19 21:55
就算連續又如何
遇著個高智能嘅區議員
將個上蓋起正條路中間

應該係唔想將個蓋伸入屋苑範圍(地界)內,所以起喺官地上面
作者: JX9097    時間: 2018-7-20 12:18
巴士的膠 發表於 2018-7-20 10:50
應該係唔想將個蓋伸入屋苑範圍(地界)內,所以起喺官地上面

唔關事成件事要多謝"真誠賣香港"
原本設計係貼住花槽圍欄起
傾好哂, 準備開工嗰陣就話嗰個位下面有管道, 種唔到柱(搞笑就搞笑在事前完全冇人問, 冇人知)
結果就將個上蓋移出幾吋
最後變成依家呢個樣

依家搞到花槽同上蓋有幾吋位, 完全冇cover
而個上蓋移出咗之後同路邊圍欄又唔夠兩個人過
搞到兩頭唔到岸

作者: dogdog002    時間: 2018-7-21 21:22
_剛仔 發表於 2018-7-17 21:31
官僚制度有乜計
行人路上蓋同巴士站根本應該由政府統一建造!宜家好多巴士站起黎最主要係賣廣告﹐個上蓋 ...

斷開都唔緊要

最慘既係呢類上蓋太陽又遮唔到

Pit 雨又擋唔到

作者: _剛仔    時間: 2018-7-21 22:09
dogdog002 發表於 2018-7-21 21:22
斷開都唔緊要

淨係用黎賣廣告

作者: paul2357paul    時間: 2018-7-27 20:54
dogdog002 發表於 2018-7-21 21:22
斷開都唔緊要

論斷截禾蟲去到很極致既例子呢種很典型,夠膽死淨係駁鐵路站但唔駁巴士站:

作者: 巴士的膠    時間: 2018-7-27 23:50
paul2357paul 發表於 2018-7-27 20:54
論斷截禾蟲去到很極致既例子呢種很典型,夠膽死淨係駁鐵路站但唔駁巴士站:

呢段設計失敗,直接令超多人等????由地鐵站上橋
作者: mckhgc    時間: 2018-8-3 21:28
paul2357paul 發表於 2018-7-27 20:54

唔係點叫保鐵呢?
講起鐵路同上蓋,東鐵線都夠經典,嗰D月台上蓋只遮到黃線上面既超高智能設計,直頭應該拎諾貝爾獎,嗰位驚世天才設計師既異次元文明思維,可能認為落雨時,D人只會「請勿超越黃線」咁等車,唔會超越黃線上落車。
九鐵都算了,問題係合併超過十年,一直冇改善,到底係龜鐵冇心,定係冇法?

作者: sancouve    時間: 2018-8-3 22:39
mckhgc 發表於 2018-8-3 21:28
唔係點叫保鐵呢?
講起鐵路同上蓋,東鐵線都夠經典,嗰D月台上蓋只遮到黃線上面既超高智能設計,直頭 ...

就咁講好似好容易,但係眞正做就差好遠

首先龜記最鍾意講嘅,東鐵月台負唔負荷到?
假設負荷到,用咩物料?加石屎似乎唔太可行,金屬驚太近電纜,其他物料可能驚貴/易爛
搵到適合嘅物料之後,點樣開工?工人就肯定要避開電纜,月台封咁一部分又要搵人喺車上幫手截人去第二度門
最後就係最重要嘅錢,近排兩條走廊同高鐵輪流超支,無啦啦問立法會攞錢拖到2047都未有,好似裝幕門咁收附加費搞到暴動都似,用盈利嚟畀又唔符合龜記風格

TL;DR 基本上唔使諗
作者: mckhgc    時間: 2018-8-4 01:31
sancouve 發表於 2018-8-3 22:39
就咁講好似好容易,但係眞正做就差好遠

首先龜記最鍾意講嘅,東鐵月台負唔負荷到?

以下純粹我估,可能有錯

物料可用玻璃,唔好話易爛,2000年後起既唔少露天巴士站都用玻璃上蓋,至今未聞有任何易爛問題。印象中,合併初期,火炭站月台上蓋有少部份位置加過玻璃,似乎是在測試解決此問題,但不知為何不了了之。

開工方面,可仿照以往加裝用台幕/閘門咁,半夜收車開工。當年龜記創先河,全球第一間鐵路公司,唔影響現有服務,o係運作中鐵路裝月台幕門都做到,何況呢度係用台上蓋,唔係乘客接觸到既範圍,難度應該比o係每日大量乘客出入既月台裝幕門為低。

作者: sancouve    時間: 2018-8-4 09:55
mckhgc 發表於 2018-8-4 01:31
以下純粹我估,可能有錯

物料可用玻璃,唔好話易爛,2000年後起既唔少露天巴士站都用玻璃上蓋,至今未聞 ...

玻璃我都唔係冇諗過,但係到時我肯定會有班友(特別係報紙同西張北望)話佢嘥錢整玻璃上蓋,咩又曬又熱之類嘅嘢

至於半夜開工,我唔熟工程,但係應該都好難可以喺日頭收埋晒所有嘢唔阻人,晚晚再搭過個架好似好嘥時間,又應該要試力嗰啲,實際開工時間唔知有幾多
作者: paul2357paul    時間: 2018-8-19 16:29
hydrocarbon 發表於 2018-7-19 11:21
我樓下個上蓋先煩!
種柱位係屬於房署,但個蓋係出了房署範圍,變了係路政署!
依家等區議員插死佢地! ...

咁例如呢度又係搞乜野?
上蓋又係起到爭少少位都唔連埋果兩處政府場地:

作者: kei_hk    時間: 2018-8-20 12:43
mckhgc 發表於 2018-8-4 01:31
以下純粹我估,可能有錯

物料可用玻璃,唔好話易爛,2000年後起既唔少露天巴士站都用玻璃上蓋,至今未聞 ...

其實東鐵月台改善﹐都係睇下有無心﹐同埋有無時間﹐物料反而係次要問題。

不過﹐相當有心有錢都唔會未來幾年去攪﹐原因後講。

先講上面有人講月台負荷問題﹐好似好正確﹐不過錢同時間係解決到的。
打穿月台面﹐做探土﹐這些新支架直接於土地上做地基工程﹐這就可以避開月台負荷問題。

其實做好這些新支撐柱﹐係可以一併換走埋原有的上蓋﹐全部用新支撐柱去承托﹐一切以實際情況及設計而定。

至於物料﹐電纜問題﹐都係睇下與電纜的距離。
本身都有金屬電纜支架係金屬製﹐即係反映金屬物料不成問題﹐只要預留適當距離即可。

後加隔音屏障都做到﹐技術上都相約。

施工方面﹐不用多講就一定係晚間收車時段﹐要停電才可施工。
有3個月台的車站都好一些﹐可以玩大一點封一個月台去慢慢施工。(之前火炭站都試過)

不過﹐而家東鐵要轉新訊號系統﹐又要試新車﹐都好難停電施工。
最多只係做前期設計/探土等等工程﹐正式動工就........。

作者: 238X    時間: 2018-8-21 23:17
paul2357paul 發表於 2018-8-19 16:29
咁例如呢度又係搞乜野?
上蓋又係起到爭少少位都唔連埋果兩處政府場地:

你可唔可以影得清楚啲?有好幾張我其實睇唔到你想影乜。

上蓋,係人都知係一個 dimension 好長而另外嘅 dimension 無乜料嘅嘢,其實真係無乜必要一張相影哂全部
作者: 流星☆雨    時間: 2018-8-29 09:49
地界問題。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4