hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 過海隧巴948系列加強服務消息 [打印本頁]

作者: FBI2    時間: 2019-1-4 22:16
標題: 過海隧巴948系列加強服務消息

由2019年1月28日起,過海隧巴948系列將進行以下重組:

948總站改為長安,來回程途經長宏
長安開:
星期一至五0830-1700/30分
星期六0820-1700/20-30分
假日0830-1700/20-30分
天后開:
星期一至五1500-0000/8-30分
星期六1500-0000/20-30分
假日1500-0000/20-30分

早繁長安開的948將改名為948A

早繁翠怡948特車改名為948B

作者: Edward_Chan    時間: 2019-1-4 22:25
948X收左皮 ?
作者: kmb71k    時間: 2019-1-4 22:33
開埋啲咁怪既時間

又要留名睇大戰三百回合
作者: BVB    時間: 2019-1-4 22:38
0545-0715
繼續什麽都沒有

948P 同 948X 始終應該有回程會更好

聯營 唉
作者: kingprowm    時間: 2019-1-4 22:43
BVB 發表於 2019-1-4 22:38
0545-0715
繼續什麽都沒有

根據 RPP,948A 頭班 06:40

作者: BVB    時間: 2019-1-4 22:52
kingprowm 發表於 2019-1-4 22:43
根據 RPP,948A 頭班 06:40

利申 248M 山上常客
0640 還比 930系 晚

948回程加班比增加服務時間更重要
去程有早一些會更理想

作者: limited    時間: 2019-1-4 23:09
青衣開應該開到 1900 比居民出港島食晚飯啦
作者: Edward_Chan    時間: 2019-1-4 23:23
limited 發表於 2019-1-4 23:09

其實開到2000都唔過份 夜晚出去食飯行街/ IVE放學/ 長青尾站既鄰國遊客 加加埋埋少極都有30人上車 遇到會展有function/ 工展會等等需求更大
作者: kingprowm    時間: 2019-1-4 23:23
limited 發表於 2019-1-4 23:09

寄望下年可全日.....

作者: kingprowm    時間: 2019-1-4 23:28
Edward_Chan 發表於 2019-1-4 23:23
其實開到2000都唔過份 夜晚出去食飯行街/ IVE放學/ 長青尾站既鄰國遊客 加加埋埋少極都有30人上車 遇到會 ...

呢個係上年 RPP 事項,最大突破係出銅鑼灣開到 1700,現在先做左呢部份 .....

再觀望黎緊果份是否真的建議全日,已有另文話九巴想全日

作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-4 23:37
BVB 發表於 2019-1-4 22:52
利申 248M 山上常客
0640 還比 930系 晚

之前九巴同新巴商討嗰陣,九巴主動講過話要喺下午繁忙時間加車,但就唔知最後能否得到新班配合而成事。
其實之前九巴已經好多次單方面提出過話要加強服務,例如舊年6月九巴曾經入紙話要好似934咁延長服務時間,但最後就不了了之,至於點解被否決,答案就呼之欲出

作者: 053h4    時間: 2019-1-4 23:40
作者: Edward_Chan    時間: 2019-1-4 23:40
ATENU364TC196 發表於 2019-1-4 23:37
之前九巴同新巴商討嗰陣,九巴主動講過話要喺下午繁忙時間加車,但就唔知最後能否得到新班配合而成事。
...

唔係話反對948延長 但真心唔知車從何來
如果影響到青衣其他線 不如維持住1月21日方案好過
作者: 286X    時間: 2019-1-4 23:42
成日鬧牲巴唔肯加強948
不如叫狗巴自已開條獨營青衣過海全日
跟住陰乾948
作者: tonytse126    時間: 2019-1-4 23:44
對長安來說,今次都唔知應唔應該高興........
作者: Edward_Chan    時間: 2019-1-4 23:55
286X 發表於 2019-1-4 23:42
成日鬧牲巴唔肯加強948
不如叫狗巴自已開條獨營青衣過海全日
跟住陰乾948 ...

長安 長發已經係全青衣最大既黨鐵得益者....

作者: Handsome    時間: 2019-1-5 00:16
袋住先,算係咁啦。其實夜晚有幾多客由青衣過海去香港,朝早又有幾多客由港島過海入青衣,睇定啲客量。
作者: FBI2    時間: 2019-1-5 00:21
053h4 發表於 2019-1-4 23:40
政府否決得,肯定有佢理由。

港島太多車啦。

係新巴話調唔到車,唔關老運事,唔好九講.

本來948於上月延長服務,但又係新巴話調唔到車,拖到而家先搞.

好彩聽聞RPP提出轉全日

作者: LA11    時間: 2019-1-5 00:25
948 搬番個總站落長安之後 ,
長宏班客俾番九巴 42M 做是否可行 ??

因為觀感上 , 948 改完之後 , 出銅鑼灣
停完長安 >> 長宏 >> 楓樹窩體育館 ,
停燈多咗 ........ ; 仲有返青衣 , 停完
楓樹窩體育館之後 , 係唔係停完 長宏 >> 長安 ??
作者: kay    時間: 2019-1-5 09:10
平日非繁30
你開一班我開一班
其實非繁要用既資源唔多
不過當930X開到20,948要30分起家,證明聯營線係問題核心
作者: 053h4    時間: 2019-1-5 09:13
作者: BVB    時間: 2019-1-5 09:37
LA11 發表於 2019-1-5 00:25
948 搬番個總站落長安之後 ,
長宏班客俾番九巴 42M 做是否可行 ??

不可行
如果你乘一程頂閘的948
你應該不想再轉車
更何況
42M在繁忙時間已經很多人
如何在承受更多人?

其實
948 長宏 <--> 長安 <--> 港島 真的是最理想

作者: HY671    時間: 2019-1-5 10:24

大佬,放料可唔可以放得詳細D?呢度宜家好多非巴迷友睇。

948開0830,咁之前既路線及時間點分配?

作者: kingprowm    時間: 2019-1-5 10:27
Handsome 發表於 2019-1-5 00:16
袋住先,算係咁啦。其實夜晚有幾多客由青衣過海去香港,朝早又有幾多客由港島過海入青衣,睇定啲客量。 ...

不過遲下巴士過西隧唔駛錢,與其私牌返對面,不如提供埋反方向服務,執返十個八個客幫補油費都好

作者: marcolam205    時間: 2019-1-5 10:28
HY671 發表於 2019-1-5 10:24
大佬,放流可唔可以放得詳細D?呢度宜家好多非巴迷友睇。

阿哥
早繁拆線做948A/948B呀
睇多次啦
唔識睇返學校操下閱讀理解啦

作者: HF3204@243M    時間: 2019-1-5 10:34
咁長安重洗唔洗踢44M過青機?

定係因為即捕即解,唔洗改總站都得?
作者: PS8851@182    時間: 2019-1-5 10:45
作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-5 10:50
HF3204@243M 發表於 2019-1-5 10:34

44M拉去青機方案已被否決

作者: tonytse126    時間: 2019-1-5 11:06
HF3204@243M 發表於 2019-1-5 10:34

朝早948咁密都無問題,依家20/30分鐘一班點會搞唔掂。
根本由始至終44M搬唔搬同948搬總站一點關係都沒有。

作者: 053h4    時間: 2019-1-5 11:14
作者: 053h4    時間: 2019-1-5 11:25
作者: Handsome    時間: 2019-1-5 12:16
kingprowm 發表於 2019-1-5 10:27
不過遲下巴士過西隧唔駛錢,與其私牌返對面,不如提供埋反方向服務,執返十個八個客幫補油費都好
...

唔係唔洗錢,係政府用公帑補貼落去,原則上都係要納稅人畀錢,每日有幾多架巴士過隊道,運輸吉都有數count住。資源要用得其所,喺客源未足夠嘅情況下,唔應該好似W1咁任意浪費(不過W1有政治任務),寧願等儲夠客再加班。
作者: noname617    時間: 2019-1-5 12:41
Handsome 發表於 2019-1-5 12:16
唔係唔洗錢,係政府用公帑補貼落去,原則上都係要納稅人畀錢,每日有幾多架巴士過隊道,運輸吉都有數coun ...

最慘係中產交稅,無揸車果班要找,d pk揸車自駕,唔覺加重路面,仲反叫公共交通縮車,上流社會真係有病
作者: tomlui007    時間: 2019-1-5 19:11
BVB 發表於 2019-1-4 22:38
0545-0715
繼續什麽都沒有

之前唔係回程有分支嗎?為何取消了?

作者: noname617    時間: 2019-1-5 19:25
HY671 發表於 2019-1-5 10:24
大佬,放料可唔可以放得詳細D?呢度宜家好多非巴迷友睇。

其實識唔識睇RDP份文件架!

948總站改為長安,來回程途經長宏( C( F8 {) [0 b( F2 w8 I. O
長安開:
星期一至五0830-1700/30分
星期六0820-1700/20-30分
假日0830-1700/20-30分
天后開:* y2 C" @6 a$ t: @! q8 a% Q3 ?
星期一至五1500-0000/8-30分8 v4 M5 _; ]4 N1 a- [7 A4 M1 ~6 x
星期六1500-0000/20-30分
假日1500-0000/20-30分

朝早0830前,948拆分為948X,948P,948A,948B

948X做返長宏,948P做返長安開不經青衣南,948長安開會更改編號為948A,948翠怡特別車會有正式編號為948B
朝早服務時間不變
今次加強重點是948正式廷長往港島尾車到1700,往青衣頭班車提早到1500,948總站改為長安,來回程途經長宏,不再是星期六及假日服務會將總站延長上長宏,長宏將會變成中途站。
9 K9 P1 B, u5 @! w/ Z
/ P1 W( \( T4 A$ l0 k

作者: S3BL343@66    時間: 2019-1-5 19:27
053h4 發表於 2019-1-5 11:25
係人都知運吉迫新巴減車,話港島車多

你今日先知?新巴重減緊車wor

如果港島車多,點解城巴又唔洗找數啊
作者: 053h4    時間: 2019-1-5 19:28
作者: ricky    時間: 2019-1-5 19:31
仲係半全日。 又係兩巴聯營講唔掂數。

608由繁時變全日,都係幾個月時間。
作者: BVB    時間: 2019-1-5 19:44
tomlui007 發表於 2019-1-5 19:11
之前唔係回程有分支嗎?為何取消了?

回程分支??
948 好像有不少中途起載回青衣
但是分支就只限往港島

作者: rusf101001    時間: 2019-1-6 01:41
BVB 發表於 2019-1-5 09:37
不可行
如果你乘一程頂閘的948
你應該不想再轉車

42M長安已經落唔少人

作者: 286X    時間: 2019-1-6 20:58
948班客搭東涌線都得啦,係佢地咁鍾情巴士
青衣真係好令人討厭,條條線都用幾十部車霸咁多資源,搞到其他地區唔夠車用,應該全部減一半用車量就差不多
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-1-6 21:16
作者: RE508@41    時間: 2019-1-6 21:32
286X 發表於 2019-1-6 20:58
青衣真係好令人討厭,條條線都用幾十部車霸咁多資源,搞到其他地 ...

好似喺tcl太垃圾,班次太少,嚟到青衣已經迫爆,消化唔晒先搞948全日.....
作者: kingprowm    時間: 2019-1-6 21:49
RE508@41 發表於 2019-1-6 21:32
好似喺tcl太垃圾,班次太少,嚟到青衣已經迫爆,消化唔晒先搞948全日.....

自大嶼山不斷發展後,東涌線在東涌站都上滿人,已經不能再應付青衣客流
東涌線東涌站等於東鐵線羅湖站,而青衣站等於東鐵線上水站,有車到都迫爆,未迫爆都冇位坐,所以很大須要改善青衣對外巴士服務

作者: 053h4    時間: 2019-1-6 21:49
作者: leo_ku    時間: 2019-1-6 21:53
作者: Breadd18    時間: 2019-1-6 22:03
leo_ku 發表於 2019-1-6 21:53
又一個盲反948的人,948假假地載客率過9成,加埋青衣南無鐵用資源多係應份。 ...

其實荃葵青港鐵都着數 可以直出港島 當然亦都唔係萬能所以先會有唔少過海隧巴出現 但係948同936都應該全日 至少20-30分鐘一班 比居民多一個選擇
作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-6 22:05
286X 發表於 2019-1-6 20:58
青衣真係好令人討厭,條條線都用幾十部車霸咁多資源,搞到其他地 ...

做乜呢度又無端端變咗做連登?成班以為自己道德水平好高尚,但其實...,真係不予置評
你眼中嘅「青衣X」都冇講乜嘢,雖然有時佢哋有啲講嘅嘢係唔合理,但呢個post都冇呀,而你就無端端走出嚟撩事鬥非...

作者: kingprowm    時間: 2019-1-6 22:05
leo_ku 發表於 2019-1-6 21:53
又一個盲反948的人,948假假地載客率過9成,加埋青衣南無鐵用資源多係應份。 ...

條友正一智將

無三不成幾,在青衣做總站既巴士線而有三十部以上掛牌車除了 42C 和 49X 外,我就搵唔到第三條

作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-6 22:07
053h4 發表於 2019-1-6 21:49
但大角咀未來又唔可以坐905來往金鐘灣仔,都幾矛盾。

原來914去唔到金鐘灣仔?

作者: leo_ku    時間: 2019-1-6 22:08
作者: kingprowm    時間: 2019-1-6 22:49
Breadd18 發表於 2019-1-6 22:03
其實荃葵青港鐵都着數 可以直出港島 當然亦都唔係萬能所以先會有唔少過海隧巴出現 但係948同936都應該全 ...

如果要極端保鐵,除非條鐵做到將軍澳線咁一個將軍澳都有五個站,仲有果邊屋苑都可以五至十分鐘內行到去港鐵站,加埋北角站對面月台轉線咁方便,巴士才難以競爭

作者: 10598C    時間: 2019-1-6 22:53
kingprowm 發表於 2019-1-6 22:49
如果要極端保鐵,除非條鐵做到將軍澳線咁一個將軍澳都有五個站,仲有果邊屋苑都可以五至十分鐘內行到去港 ...

要繁忙時間上到車,同真係全部地區都行十分鐘內去到地鐵站先得囉
將軍澳都多左人搭巴士
作者: tonytse126    時間: 2019-1-6 22:55
只看朝早948P長安幾多上,就知東涌線都唔係萬能的。
作者: tonytse126    時間: 2019-1-6 22:55
Del
作者: 053h4    時間: 2019-1-6 23:01
作者: kingprowm    時間: 2019-1-6 23:01
tonytse126 發表於 2019-1-6 22:55
Del

東涌線咁少站,班次又疏,雖然可轉荃灣線和港島線,但紅線和藍線擠迫程度有幾嚴重大家都很清楚,所以要青衣居民保鐵根本無可能

作者: YY487    時間: 2019-1-6 23:06
作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-6 23:08
tonytse126 發表於 2019-1-6 22:55
只看朝早948P長安幾多上,就知東涌線都唔係萬能的。

其實依家應該睇吓朝早948可唔可以重組,有冇可能做多條青衣邨開,經過青衣站同埋長安直上公路,潛力其實唔細

作者: 053h4    時間: 2019-1-6 23:13
作者: leo_ku    時間: 2019-1-6 23:15
作者: tonytse126    時間: 2019-1-6 23:16
ATENU364TC196 發表於 2019-1-6 23:08
其實依家應該睇吓朝早948可唔可以重組,有冇可能做多條青衣邨開,經過青衣站同埋長安直上公路,潛力其實 ...

如果朝早可以將948完全分拆成948P和948X就最好,只可惜涌美路又不能不顧.....
作者: leo_ku    時間: 2019-1-6 23:18
作者: tonytse126    時間: 2019-1-6 23:20
kingprowm 發表於 2019-1-6 23:01
東涌線咁少站,班次又疏,雖然可轉荃灣線和港島線,但紅線和藍線擠迫程度有幾嚴重大家都很清楚,所以要青 ...

講真依家咁搞都係迫長安去搭港鐵。不過青中服務好了或者會多些人轉搭巴士,從而令東涌線可較多空間吸納增加了的青北乘客。
作者: 053h4    時間: 2019-1-6 23:21
作者: tonytse126    時間: 2019-1-6 23:23
leo_ku 發表於 2019-1-6 23:18
將948縮去翠怡開就得, 咁就可以直接完全分拆948P/948X.

依家翠怡特開開了獨立編號,將來可能真係可以將948A分屍加班去B,P和X線。
作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-7 07:31
053h4 發表於 2019-1-6 23:21
之前講過,948全日先決條件係搞好港島服務。18加時已經係做左一半 如果905取消金鐘灣仔倒客去東涌線,無視 ...

冇錯905係唔應該縮去中環,個人認為縮去金鐘已經夠,反正灣仔北成日都塞車搞亂班次,而灣仔又冇乜人上905,縮短唔係問題。
但唔該唔好將一條948搬出嚟話係佢搞到905要縮線,隨便數已經數到其他新西地區有好多加強服務既項目,例如936全日,荃灣至東區招標,屯門54區過海招標......,948並唔係唯一令到905縮短既原因

作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-7 07:45
tonytse126 發表於 2019-1-6 23:23
依家翠怡特開開了獨立編號,將來可能真係可以將948A分屍加班去B,P和X線。 ...

上繁可以咁拆
948X 長宏>長亨>長康>長青>美景>南橋(5-8分鐘班)
948B 康祥樓>涌美>警署>翠怡>南橋(8/10分鐘班)
948P 宜偉樓>青衣邨>青衣站>長安>北橋(7-8分鐘班)
咁就覆蓋到青衣每一個地方,而且更加善用資源,減少重疉

作者: 053h4    時間: 2019-1-7 07:49
作者: 三巴合一    時間: 2019-1-7 07:52
作者: 三巴合一    時間: 2019-1-7 07:55
作者: leo_ku    時間: 2019-1-7 08:12
作者: 053h4    時間: 2019-1-7 08:18
作者: leo_ku    時間: 2019-1-7 08:29
作者: Andante_EG    時間: 2019-1-7 08:31
作者: leo_ku    時間: 2019-1-7 08:40
作者: Andante_EG    時間: 2019-1-7 08:42
作者: andy1010    時間: 2019-1-7 08:45
三巴合一 發表於 2019-1-7 07:55
沙田1978年已經有全日過海線,青衣要到2019年先有,相差成41年,其實班議員就應該要追究青衣居民既損失 ...

東涌綫1998年已經直通香港,沙田仲未有鐵直接過海,又點計?
作者: kingprowm    時間: 2019-1-7 09:11
三巴合一 發表於 2019-1-7 07:55
沙田1978年已經有全日過海線,青衣要到2019年先有,相差成41年,其實班議員就應該要追究青衣居民既損失 ...

嚴格來說未算全日………

作者: leo_ku    時間: 2019-1-7 09:36
作者: ATENU364TC196    時間: 2019-1-7 16:02
053h4 發表於 2019-1-7 07:49
905留灣仔金鐘中環係必須好唔好。覺得班次不穩就拆線唔係縮線。

呢條thread唔只一個參予者講過要新巴交車 ...

講真邊個會坐905由灣仔去大角咀?真係得閒冇野做咩...,正路都去哂坐鐵,再唔係就上914,而唔係905

作者: s3bl469@73a    時間: 2019-1-7 16:58
作者: 0q9w8e    時間: 2019-1-7 17:01
s3bl469@73a 發表於 2019-1-7 16:58
家陣點人係迷好無聊得滯,係要琢住北區過海線嚟講,我真係好唔明,我地北區係迷得罪你地班青衣幫,鍾意就 ...

點止北區得罪佢地丫…
西約,荃灣市,上葵,填海區,富榮,甚至安友都得罪佢地嫁啦…
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-1-7 17:07
作者: kingprowm    時間: 2019-1-8 08:34
053h4 發表於 2019-1-6 23:21
之前講過,948全日先決條件係搞好港島服務。18加時已經係做左一半 如果905取消金鐘灣仔倒客去東涌線,無視 ...

948 全日係一回事,港島又另一回事,不要混為一談

很多人都認同要 948 有良好發展,就最好由九巴獨營,新巴不用再做 948 咪可以用來改善港島區巴士服務囉,但你又咁奇特,係要新巴繼續做 948,但一話加強 948 服務要新巴搵車你又唔鍾意

作者: leo_ku    時間: 2019-1-8 08:40
作者: 053h4    時間: 2019-1-8 08:46
作者: leo_ku    時間: 2019-1-8 09:11
作者: 053h4    時間: 2019-1-8 09:18
作者: leo_ku    時間: 2019-1-8 09:26
作者: 053h4    時間: 2019-1-8 10:10
作者: leo_ku    時間: 2019-1-8 10:19
作者: 053h4    時間: 2019-1-8 10:21
作者: leo_ku    時間: 2019-1-8 10:23
作者: 053h4    時間: 2019-1-8 10:24
作者: Edward_Chan    時間: 2019-1-8 19:29
只可以話九巴新巴長期無視青衣居民需要 ..... 唔早早解決問題..
作者: city_alexander    時間: 2019-1-8 21:57
作者: S3BL343@66    時間: 2019-1-8 23:05
053h4 發表於 2019-1-8 09:18
不存在係你講的。
連嶼巴都被爆因配額問題早前餘下的E400 暫未能出牌。你所謂的政府無配額,唔知係咪指運 ...

先假設你岩,嶼巴買車時唔係會知自己仲有幾多Quota咩

作者: S3BL343@66    時間: 2019-1-8 23:11
053h4 發表於 2019-1-5 19:28
城巴一樣要交數。你唔見592頂閘痴玻璃照減班?

按你既邏輯,因為港島車多,政府要新巴交數,所以要削減590,905縮短
若然屬實,點解唔見同樣主力服務港島既城巴要係今次RPP找數呢?592減車的數目又係咪同你口中「因為港島車多,政府要新巴交數,所以要削減590,905縮短」相題並論呢?

作者: kingprowm    時間: 2019-1-8 23:30
新巴盤數蝕到嘔,證明主力做港島區路線係唔掂,要提升利潤, 搵港島巴士線開力來做有錢賺的過海線好應該

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4