hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 新合興發展有限公司營辦港島36X、37 [打印本頁]

作者: LN9267    時間: 2019-1-6 21:04
標題: 新合興發展有限公司營辦港島36X、37

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=751139528599727&id=751128101934203&__xts__%5B0%5D=68.ARAfsCbOApI_ZLPoMZHi9xdpDOmBweCAiCs0xwKDJpT22KHCU0IO_pbq_KadPDZZH0o6cZmYWNuVHeliiasUUZF_0TVd-pifuJcnWQvuzfqH5u2A9ZwUAuX8YViFRxH8928CJRFnhLBPYRkHIaiDQJY1Kx27AkkC9XSnKpZE3iUEjUgIXRz9sOVVc9yzCQLCQqImR2Y7RIEZTAs2NNI-QbDs2QOhwf_rE78vNrPBqGIUC14oA1kZig2QLSbKevNKSBDSOabJjg4Eg4v8ujQ1Qjoeila8pjXTQaxlaF1aX6RTB5ooumvqfh70c3CiDDFZR0eZyr05CRensw9jO3Y&__tn__=-R

新合興發展有限公司facebook專頁指,他們將營辦港島36X、37,預計2月中至尾開辦。

同時,他們透露36X經南灣,方便南灣居民去鴨脷洲大街、銅鑼灣、去利東轉MTR。
作者: kay    時間: 2019-1-6 21:34
唔怪得無人話流標

鴨記小巴捱一年義氣終於甩身,賺埋條27A
作者: LN9267    時間: 2019-1-6 21:37
隨著36X復辦,鴨脷洲大街居民減少坐592的誘因,令城巴受到的地區壓力減低。
作者: ccicoltd    時間: 2019-1-6 23:49
祝這位勇者好運。
作者: kay    時間: 2019-1-7 09:57
其實會唔會係黃竹坑/鴨記小巴D FD搞返
呢間公司無營運其他小巴線,開頭諗會唔會有人想開拓版圖

我覺得除左南區友,外區人唔會有興趣
作者: StanleyVillage    時間: 2019-1-7 10:41
佢真係勇者中嘅勇者
36X收番4C七年前個價已經未算最大膽,佢條37簡直世界級
37收$4.5嘅時候,利東落山去海怡同一價錢連171都上到
海怡西邨上山嘅話,地鐵都只係$4.6
除非佢諗住<10分鐘一班啦,不過利東落山去邊都肯定吉車嘅時候,真心睇你點蝕
如果想用37收貴啲去貼番條36X嘅話,嘥氣......差啲睇漏,佢仲諗住蝕埋36X<>37嘅轉乘啊,我冇眼睇
作者: 053h4    時間: 2019-1-7 12:36
作者: kay    時間: 2019-1-7 13:27
053h4 發表於 2019-1-7 12:36
其實可能本身都預左唔計車租有正現金流,飬著D牌呢.....

我係度諗
合和地產同(新)合興發展,會唔會有咁橋

鴨記小巴過去一年都有買2手小巴返黎
但係27A本來想開全日,比人搞到得上下繁

只怪當初運吉迫人要做晒36S/36X/37/37A,根本無人要

如果係36X/37,話唔埋已經有(自己)人接手了

作者: 053h4    時間: 2019-1-7 16:44
作者: kay    時間: 2019-1-7 18:07
話說呢間公司 係紅轉綠走出黎既產物 話紅小難做 所以試做兩條線 來源:自己問人
作者: LN9267    時間: 2019-1-7 20:50
kay 發表於 2019-1-7 18:07
話說呢間公司 係紅轉綠走出黎既產物 話紅小難做 所以試做兩條線 來源:自己問人 ...

始終政府鼓勵紅轉綠,以前黃竹坑小巴車輛已經賣走,所以應該是新公司。

作者: LN9267    時間: 2019-2-10 20:29

新合興表示,因為八達通手續未辦妥,2月18日未能開始營辦,叫市民等公佈。
作者: LN9267    時間: 2019-3-1 00:07
https://www.facebook.com/7511281 ... ?type=3&theater

新合興facebook專頁上載營運車隊照片,有36X車身廣告,看來希望盡量搶592或MTR客。
作者: LN9267    時間: 2019-3-3 23:25

https://www.facebook.com/chanpin ... 814/?type=3&theater

根據南區地區人士facebook電子版單張,36X收$7.5,36X與37有$4.5轉乘優惠,36X有3輛19座位小巴行走。
此外,新合興研發應用程式讓用戶下載,提供實時到站。

我覺得如果新合興做得好,也許可以搶少許592或MTR的客源。
作者: hokachung    時間: 2019-3-4 02:48
LN9267 發表於 2019-3-3 23:25
https://www.facebook.com/chanpin ... 814/?type=3&theater

根據南區地區人士facebook電子版單張,36X收$ ...

我諗搭得港鐵去銅鑼灣嘅人應該係對任何路面交通失去信心,所以小巴搶極都係592班客

作者: kay    時間: 2019-3-4 09:29
政黨單張話小巴公司放6部車行36X
繁時15分一班,非繁20分一班
而大街開車要兜南灣先出市區
不過同當年黃竹坑小巴比,依家收7.5
比96/592貴50%,HR87南灣收15蚊,平一半,保證有位坐唔駛企/等幾班車,應該都有得做下

但6部車,每部車1日3000蚊成本
一日要做2400客先可以收支平衡
我睇開完之後都唔會用足6部車行了
作者: LN9267    時間: 2019-3-14 17:45
https://www.facebook.com/sandych ... ?type=3&theater

南區區議員說4月7日36X復辦及37轉營辦商

不知道新合興能支撐多久呢?
作者: 053h4    時間: 2019-3-14 19:02
作者: kay    時間: 2019-3-16 08:43
睇返呢組路線
36X收7.5比以前平左
但37新價4.5,依家4蚊

係島上穿梭貴過出香港仔
似乎37都只係比2蚊老人家搭
後生既都唔會比4.5搭37,行路唔駛錢
作者: JU2541    時間: 2019-3-16 23:52
053h4 發表於 2019-3-14 19:02
一部車唔洗3000銀, AMS年報中, 本財政年道有360部車, 總成本1.62億, 除開一個月就75000, 即一日2500

扣 ...

假設你根本冇睇錯人地盤數
2,500 一日要幾多個客?

作者: eric278    時間: 2019-3-19 08:51

營辦商「新合興」專頁消息:將於2019年4月7日起正式接手36X及37兩線。

36X及37全程收費分別為$7.50及$4.50
36X分段:
黃竹坑往銅鑼灣 $5.50
摩利臣山道往鴨脷洲 $5.50
過香港仔隧道後往鴨脷洲 $4.50

服務時間:
36X 0600-2355
37 0700-2100

作者: 053h4    時間: 2019-3-19 18:57
作者: hihiman    時間: 2019-3-20 11:57
kay 發表於 2019-3-4 09:29
政黨單張話小巴公司放6部車行36X
繁時15分一班,非繁20分一班
而大街開車要兜南灣先出市區

如果一部車每天3K 成本, 官青,官美根本冇問題, 回本冇難度, 怪就怪在(管理層) 已經上晒岸, 冇晒火

作者: kay    時間: 2019-3-23 18:17
https://www.districtcouncils.gov ... dptc_2019_025_c.pdf

新37非繁應該30分1班
作者: eric278    時間: 2019-4-3 15:27

張錫容議員FB專頁已上載36X及37線重投服務的運輸署通告。
https://www.facebook.com/sandycheungsy/

張議員指出,新承辦商將於旗下小巴車隊安裝最新駕駛監察裝置,監察司機行車狀態,若岀現不安全情況,系統會發岀警報。

另運輸署已發出交通通告
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_13/ta_cn.pdf

作者: AtrHenu    時間: 2019-4-5 11:51
eric278 發表於 2019-4-3 15:27
張錫容議員FB專頁已上載36X及37線重投服務的運輸署通告。
https://www.facebook.com/sandycheungsy/

沿途各站已經出咗通告36X於7/4正式恢復服務;但是根據通告資料顯示傷殘$2個人八仔持有人可以免費坐36X,37.

作者: kay    時間: 2019-4-7 18:38
今日下午2點搭左次36X出銅鑼灣
大街上7個,深灣軒上一個,南灣上一個

見到車長個格仔紙
無一程車載到19人

但如果第一日計都唔算好差

另外有架FJ牌,車身貼36X廣告既小巴行37

營辦商都重視條線,有36X工程車係大街MON住
作者: LN9267    時間: 2019-4-7 23:55
kay 發表於 2019-4-7 18:38
今日下午2點搭左次36X出銅鑼灣
大街上7個,深灣軒上一個,南灣上一個

今天我坐36X來回,客量與師兄你坐的班次相若。

南灣有人上落,如果多一些人知道,客量可以再提升。

另外,新合興在沿線站點也設有站牌,對宣傳36X有很大作用。

作者: kay    時間: 2019-4-8 08:28
LN9267 發表於 2019-4-7 23:55
今天我坐36X來回,客量與師兄你坐的班次相若。

南灣有人上落,如果多一些人知道,客量可以再提升。

不過由總站上車
兜埋南灣先出去
都要10分鐘出橋
係唔想行既客先會搭小巴兜多陣

但其實到CWB都係25分鐘
南灣仲會快少少

不過南灣人口本身唔多,唔好有太大期望

作者: kay    時間: 2019-4-9 15:34
話說同營辦商吹過幾句
暫時36X連人工都唔夠比

睇返2017年紅VAN比民建聯昆開黃竹坑華富紅VAN,都差唔多半年先取消

進智40M無客都玩左接近半年

似乎呢半年應該都仲有36X搭

作者: LN9267    時間: 2019-4-9 23:08
kay 發表於 2019-4-9 15:34
話說同營辦商吹過幾句
暫時36X連人工都唔夠比

離題說說,師兄你提及華富至黃竹坑站紅小,我還記得首天服務警察在黃竹坑站向紅小司機查問,紅小司機出示DAB單張給警察看。
說回新合興,之前地區人士說新合興會安裝ETA,有少許擔心36X無法維持下去。

作者: LN9267    時間: 2019-4-9 23:15
kay 發表於 2019-4-8 08:28
不過由總站上車
兜埋南灣先出去
都要10分鐘出橋

新合興及地區人士宣傳36X,也許可以搶HR87客源。

新合興這麼進取,搞36X<>37轉乘,收費便宜過黃竹坑小巴時期,又有偵測系統,有點擔心不能維持。

作者: kay    時間: 2019-4-10 08:28
LN9267 發表於 2019-4-9 23:15
新合興及地區人士宣傳36X,也許可以搶HR87客源。

新合興這麼進取,搞36X37轉乘,收費便宜過黃竹坑小巴時 ...

今朝8點有架36X入隧道,成車得1個人比完隧道費咩都無

TD招標個陣,36X最高收費去到14個幾
睇佢係假設做返800人,而要維皮既價錢
如果收14蚊做得返800人,3部小巴就唔駛蝕
但現實14蚊無人搭,但收7.5又係咁既客量

只怪MTR+592太勁或居民唔爭氣唔支持條線了

依家仲要話有6部VAN仔係個POOL度,但一日收入根本養唔起6部車

作者: JCTK    時間: 2019-4-10 17:02
唔明點解會有勇士用賤價接手依兩條線. 咁樣唔玩得幾耐
作者: kay    時間: 2019-4-10 23:00
JCTK 發表於 2019-4-10 17:02
唔明點解會有勇士用賤價接手依兩條線. 咁樣唔玩得幾耐

37唔係賤價,比上一手仲收貴左0.5
人地紅轉綠,以舊年堆招標線黎講,好多都好難做

如果36X/37 VS 港島半山循環線
咁前者點都多客過後者,後者直頭無人投

前者新合興應該一注獨得

作者: LN9267    時間: 2019-4-11 11:55
kay 發表於 2019-4-10 23:00
37唔係賤價,比上一手仲收貴左0.5
人地紅轉綠,以舊年堆招標線黎講,好多都好難做

37由黃竹坑小巴3.5到鴨脷洲專線4.0再到新合興4.5,而37主要是方便長者島內穿梭,反正長者只是2.0,影響不大。

作者: kay    時間: 2019-4-12 08:25
LN9267 發表於 2019-4-11 11:55
37由黃竹坑小巴3.5到鴨脷洲專線4.0再到新合興4.5,而37主要是方便長者島內穿梭,反正長者只是2.0,影響不 ...

所以37收4.5係聰明
長者無半價,政府補貼2.5
上一手都係$2
何況MTR一個站都4.5
小巴無必要係區內線收平

不過TD當日建議37最高收費8.8
即係37一日應該得400-500人搭

而36X睇住車主係FB宣傳希望多D人搭36X
我心想不如搵人派下傳單好過

作者: LN9267    時間: 2019-4-12 21:47
kay 發表於 2019-4-12 08:25
所以37收4.5係聰明
長者無半價,政府補貼2.5
上一手都係$2

昨天我在下午非繁忙時間坐36X出銅鑼灣,只有2位乘客。

如果客量繼續不理想,我覺得新合興可能提出36X改為平日繁忙時間及星期六日公眾假期服務,再沒有改善就提出取消。

作者: kay    時間: 2019-4-12 22:19
LN9267 發表於 2019-4-12 21:47
昨天我在下午非繁忙時間坐36X出銅鑼灣,只有2位乘客。

如果客量繼續不理想,我覺得新合興可能提出36X改為 ...

小巴剩做兩繁根本唔夠比油錢人工其實如果唔係鴨島唔比行紅VAN

紅VAN應該有興趣做36X上下繁
非繁可以又行其他線

依家咁倒米法,半年就知留定CUT

不過依家都係一班車主合辦
蝕都係每人瓜分

當年黃竹坑華富紅VAN,一開波4部車加入
後期無客,有車主退場得返兩部

之後線都無埋

作者: 363330hx    時間: 2019-4-20 16:29
人家171、671收緊4.8,小巴收4.5 好正常。全程建議減$1
作者: kay    時間: 2019-4-20 18:25
363330hx 發表於 2019-4-20 16:29
人家171、671收緊4.8,小巴收4.5 好正常。全程建議減$1

減唔減都係咁多人搭

不過睇營辦商口吻
36X客量應該唔達標

南區依家最廢個幾條小巴線
應該有

5,36X,39M

5同39M非繁已經開30分一班

5M,HR42因為只派一部小巴行走
其實客量唔算好差

51A都應該多客過5,36X,39M是但一條,而且基本派車2部

作者: LN9267    時間: 2019-4-21 10:05
https://www.facebook.com/7511281 ... ?type=3&theater

現在新合興宣傳最快20分鐘到銅鑼灣,但香港仔隧道塞車未能解決,只要下雨天乘客不敢搏,36X客量只會很飄忽。
作者: 363330hx    時間: 2019-4-21 14:56
kay 發表於 2019-4-20 18:25
減唔減都係咁多人搭

不過睇營辦商口吻

乜你覺得5號好廢咩
香港仔去跑馬地唯一交通工具
平時都幾好客
以前上埋葛量洪嘅時代仲好客
建議佢上返葛量洪
搶mtr生意
作者: kay    時間: 2019-4-22 09:14
363330hx 發表於 2019-4-21 14:56
乜你覺得5號好廢咩
香港仔去跑馬地唯一交通工具
平時都幾好客

非繁香港仔開載空見得多有客都唔駛開30分一班

作者: 363330hx    時間: 2019-4-22 15:15
日間好難做得住, 不過通宵就好好做, 由銅鑼灣番鴨島要轉車(or $9.8 N171, 只限單向)
作者: kay    時間: 2019-4-22 15:36
363330hx 發表於 2019-4-22 15:15
日間好難做得住, 不過通宵就好好做, 由銅鑼灣番鴨島要轉車(or $9.8 N171, 只限單向) ...

咪吹水
以前都有36A做深宵

結果2017年 36/36A/38一齊取消個陣

36+36A加埋一日得10個人搭
38得20個人搭

作者: 10598C    時間: 2019-4-27 16:17
推一推文,啱啱路過銅鑼灣,冇睇錯見到一部南行36X,上座率都唔錯,坐大半滿
作者: LN9267    時間: 2019-4-27 23:18
10598C 發表於 2019-4-27 16:17
推一推文,啱啱路過銅鑼灣,冇睇錯見到一部南行36X,上座率都唔錯,坐大半滿 ...

昨天我坐174X銅鑼灣開出班次,13人總站上車,2人跑馬地馬場上車,4人南灣落車,2人深灣軒上車。

看來36X繁忙時間客量很好,應該可以維持下去。

作者: kay    時間: 2019-4-27 23:32
聽講呢架VAN仔幾得南灣居民歡心
如果南灣人口再多D,36X應該會好好多

不過36X 收7.5入南灣係神蹟
人地HR87收15蚊出銅鑼灣,都無出聲反對
作者: LN9267    時間: 2019-4-28 09:45
kay 發表於 2019-4-27 23:32
聽講呢架VAN仔幾得南灣居民歡心
如果南灣人口再多D,36X應該會好好多

可能HR87主要做黃竹坑線,所以沒有提出反對。

36X在南灣受歡迎,原因不外乎交通服務不足,遠離利東站,新合興做多一些宣傳,應該有幫助。

作者: kay    時間: 2019-4-28 09:58
LN9267 發表於 2019-4-28 09:45
可能HR87主要做黃竹坑線,所以沒有提出反對。

36X在南灣受歡迎,原因不外乎交通服務不足,遠離利東站,新 ...

我有朋友住南灣銅鑼灣工作
36X開返,讚不絕口,話好快出黎同返去
又話7.5抵到爛

尋日成班朋友去佢個度開PARTY
有搭36X既朋友都話"好快入左去"

不過睇返文件,當年36S仲有車個陣
MTR開左一日得100人搭,但當年10蚊一位

作者: LN9267    時間: 2019-4-28 10:17
kay 發表於 2019-4-28 09:58
我有朋友住南灣銅鑼灣工作
36X開返,讚不絕口,話好快出黎同返去
又話7.5抵到爛

始終當時36S不是全日服務,班次疏落。
新合興的36X全天候服務,班次是合理範圍,難怪居民受落。

這半個月看到36X客量穩定增長,印證當時黃竹坑小巴營運不善。

作者: 053h4    時間: 2019-4-29 13:31
作者: mrwongkh    時間: 2019-4-30 20:53
平日630pm-8pm,往大街方向最少可以坐滿半車,有1-2個班次可以坐滿,通埋通常10-15分鐘有一班車,等候時間尚可接受,如果繼續儲到客,應該可以做到晚繁班班爆客番鴨脷洲。
作者: kay    時間: 2019-5-2 12:03
其實呢組線只係蝕少定多

計下數
以前36X/36S加埋900人搭
37/37A加埋1300人搭,即係平均一條650人

假設做得返晒所有客
900*7.5+650*4.5 = $9675

入不敷支

37我無乘1300人,因為鴨記接手37個段日子,37客量都好差下

36X個度未計停辦一年多的負面影響

而深灣軒南灣比4.5去大街個度D客唔多
作者: LN9267    時間: 2019-5-3 01:04
mrwongkh 發表於 2019-4-30 20:53
平日630pm-8pm,往大街方向最少可以坐滿半車,有1-2個班次可以坐滿,通埋通常10-15分鐘有一班車,等候時間 ...

5月1日我坐36X,我在司機的談話中聽到當日早上不少36X班次在鴨脷洲大街坐滿乘客出銅鑼灣。

我相信36X客量會穩步上升。

作者: kay    時間: 2019-5-3 08:40
LN9267 發表於 2019-5-3 01:04
5月1日我坐36X,我在司機的談話中聽到當日早上不少36X班次在鴨脷洲大街坐滿乘客出銅鑼灣。

我相信36X客 ...

假日朝開20分一班,如果都唔車車爆,都係做唔到落去

作者: 053h4    時間: 2019-5-3 14:43
作者: kay    時間: 2019-5-4 08:57
053h4 發表於 2019-5-3 14:43
洗做起條線,再睇點掙錢,其實開左都未夠3個月,可以睇定D. 如果做得好,可以睇可唔可以取代去黃竹坑的村巴 ...

上一手蝕死
大公司唔接手

如果真係好好搵,AMS都接左手

TD有公開過客量
比晒數據讓人考慮投唔投

當然村巴平日個6班銅鑼灣車不如執左佢

不過AMS蠢左就真
39M入南灣,應該執到D客

依家比36X入左去

作者: 053h4    時間: 2019-5-4 13:39
作者: kay    時間: 2019-5-12 19:34
今日搭左班少人D既36X去大街
司機飛黃竹坑天橋,臨入鴨島前問有無人去南灣

司機有講
客量有增長,但始終有MTR搶客
兜南灣U TURN要4分幾鐘
大街有人嫌兜路,局限左發展
循環線,銅鑼灣預唔到時間
作者: mrwongkh    時間: 2019-5-13 01:25
條線客量都頗不穩定,星期六4點幾搭出銅鑼灣,可以坐滿而且左岸仲有2個客上唔到,星期日同一時間卻只有4個人搭出去。
作者: LN9267    時間: 2019-5-19 08:10
kay 發表於 2019-5-12 19:34
今日搭左班少人D既36X去大街
司機飛黃竹坑天橋,臨入鴨島前問有無人去南灣

最近我坐36X往南區方向,司機也問黃竹坑有沒有人落車,看來新合興開始熟悉南區小巴的靈活運作方式了。

鴨脷洲島居民特性是不喜歡交通服務在島內繞路,海怡半島居民不喜歡巴士經利東,鴨脷洲大街居民不喜歡36X經南灣也是預計之內。

作者: kay    時間: 2019-6-16 12:35
營辦商依家都計劃緊大街直出銅鑼灣服務
作者: mrwongkh    時間: 2019-6-17 20:22
現時客量仍然好一般,早繁未必坐滿,晚繁客量亦飄忽,而家應該仲係蝕住做!
作者: kay    時間: 2019-6-17 20:54
今時唔同往日,大街有MTR出口
36X係快,但開左MTR,客量其實跌左一半

做得返基本盤都偷笑
隔離39M都開到30分一班,但依然大部份班次載空
作者: kay    時間: 2019-7-14 22:11
前晚經過36X銅鑼灣站頭

車未黎前排左7個人
之後黎左架19座
個司機最後等載夠19人先開車

亦都好彩上到19個

架車係銅鑼灣都等左5分鐘先開車
仲未計D客唔知等左幾耐
作者: mrwongkh    時間: 2019-7-28 21:18
運輸署建議縮短晨早及深夜時間。
作者: kay    時間: 2019-7-29 09:47
依家有兩部小巴
FJ4691
TG6403
登左其他車身廣告
之後頭尾班車都縮短
似乎都係度開源節流
作者: 8320SH3957    時間: 2019-8-4 20:51
kay 發表於 2019-7-29 09:47
依家有兩部小巴
FJ4691
TG6403

今日見EA6681都換咗全廣 中午見到都係得幾條友出銅鑼灣

btw 固定行37果架FJ4691唔見咗 換咗TG6403行
作者: kay    時間: 2019-8-4 22:08
8320SH3957 發表於 2019-8-4 20:51
今日見EA6681都換咗全廣 中午見到都係得幾條友出銅鑼灣

btw 固定行37果架FJ4691唔見咗 換咗TG6403行  ...

唔出奇,平日佢都開唔足6部
最少有1部係大街晒太陽
兩部都見過

如果4部車營運36X/37
同TD當日標書要求一樣

37我見就算30分一班都可以坐滿上利東,又遲開早收
可能蝕得仲少過3-4部車開36X

37話晒做街坊生意,有班人真係要搭佢,老人家寧願等都唔想行去西邨/利東

作者: LN9267    時間: 2019-8-10 00:13

https://www.facebook.com/TianHeC ... 680/?type=3&theater

有網上消息指,原來今年年初新合興想打退堂鼓,不重開36X。
該消息指,36X縮短服務時間後,新合興看情況至今年年底決定36X去留問題。

說真,36X價錢賣大包,又搞36X與37轉乘,很難維持下去。
作者: kay    時間: 2019-8-10 09:07
36X如果唔做,37點算?

當日投標個陣,班車主無睇下客量先投標?
投完返黎先知中伏?
作者: LN9267    時間: 2019-8-10 10:22
kay 發表於 2019-8-10 09:07
36X如果唔做,37點算?

當日投標個陣,班車主無睇下客量先投標?

新合興高價聘請司機,又有睡眠監測系統,車費賣大包兼有轉乘,營運成本一定高昂。

36X客量太飄忽不定,也許日後新合興再看哪些時段多人就只在哪些時段服務,無謂燒錢。

作者: mrwongkh    時間: 2019-8-10 10:46
客已經唔多,車費仲只收$7.5,難以有盈餘。其實收$10位,相信客量都唔會大跌,因為搭開班客唔太介意貴同繞路,只要定點班次準時及唔洗行咁多路就願意上車,上手36X當時越做越少人搭係因為班次越來越唔穩定,班客唔知要等幾耐先有車。
作者: kay    時間: 2019-8-11 09:24
LN9267 發表於 2019-8-10 10:22
新合興高價聘請司機,又有睡眠監測系統,車費賣大包兼有轉乘,營運成本一定高昂。

36X客量太飄忽不定,也 ...

最近見套睡眠監測系統無用

不過咁,37被認為係唔CUT得既線
即係新合興最多只可放棄36X?

作者: kay    時間: 2019-8-11 09:28
mrwongkh 發表於 2019-8-10 10:46
客已經唔多,車費仲只收$7.5,難以有盈餘。其實收$10位,相信客量都唔會大跌,因為搭開班客唔太介意貴同繞 ...

36S年代收10蚊
執之前一日得100人搭
都係蝕錢

有MTR下,小巴唔可能收太貴

作者: kay    時間: 2019-8-14 11:33
話說新合興比人話唔做36X
又走去8下
聽返黎一切正常,無話好唔掂到要停辦
但開源節流就一定要,小巴廣告就話因為一早簽左約,7月要換走D 36X宣傳

不過都係聽住先
作者: mrwongkh    時間: 2019-8-14 21:18
係facebook問過營辦商,佢地而家申請縮短清晨及深夜的班次,並將縮減既資源投放在繁忙多客既時候,同埋亦積極申請緊大街直出銅鑼灣早繁既服務,看似仍然很有心營運!
作者: kay    時間: 2019-8-15 08:36
如果講服務熱誠,新合興應該好夠
只係客量不如預期般好

新合興有時都話如果多人搭都會有車開
我估如果36X做得起
應該又會有新車主紅轉綠加入
作者: MaxC    時間: 2019-8-15 09:23
kay 發表於 2019-8-15 08:36
如果講服務熱誠,新合興應該好夠
只係客量不如預期般好

你不如睇吓佢 Facebook 啲支持者有幾多個真係鴨島居民會搭佢……

站於居民、議員立場,多一條交通服務緊係好過少一條,更何況蝕嘅又唔係居民同議員錢,有乜所謂?

作者: kay    時間: 2019-8-15 10:43
MaxC 發表於 2019-8-15 09:23
你不如睇吓佢 Facebook 啲支持者有幾多個真係鴨島居民會搭佢……

站於居民、議員立場,多一條交通服務緊 ...

呢個無關係
講客量好過上一手做36X

FB都係門面工夫
多一個渠道接觸大眾

如果唔係依家搭LIFT上去搭592咁方便
其實36X本身係大街優勢好大
以前要行樓梯斜路上去先搭到巴士
小巴就係SELL就腳+同592一樣時間

依家吸引唔到太多大街居民原因係兜入去南灣

作者: kay    時間: 2019-9-16 09:48
唔知係咪黃竹坑吸唔到客
見過36X出銅鑼灣居然都飛橋

不過試過星期日中午,592到大街頂閘
36X坐唔滿入南灣,利枝道無人上36X

反而利枝道有人會特登等29上黃竹坑
作者: kay    時間: 2019-11-20 08:25
岩岩星期日下午又係時代坐36X入大街
司機變左車手
由時代到南灣只需10分鐘
沿途見到的36X都起碼載左10人以上
自己個部都載左14人

感覺似漸入佳境,呢個客量應該唔需要停辦
作者: mrwongkh    時間: 2019-11-26 18:59
最近平日晚繁 6-10pm 多了人搭,最少坐滿 8-9成。星期六日中午出銅鑼灣,晚上回鴨脷洲
作者: kay    時間: 2019-11-28 14:45
其實37 9點收車
之後拎架FJ4691走兩轉36X
加密班次可能更好

返南區9點開始20分一班,其實疏左少少

如果有心既話,全日15最好
不過3架車應該唔夠跑
作者: herobrine    時間: 2019-12-1 14:38
今日星期日晏晝1點係時代36X條龍都唔短 打爆左部EA3381兼有1個留後 但留後果個都選擇等下架 證明條線已經有班固定既客搭
作者: kay    時間: 2019-12-1 18:13
其實時代返大街兜埋南灣交通正常都係20分鐘

南灣本身交通唔好,等車15+車程10頂盡都係25分
搭MTR轉居民巴士,居民巴士假日開20分一班..
592/96都要行好遠

大街20分鐘返到去,慼覺多左大街人接受

上次坐14人個次,臨尾係有8個人返大街..

當年黃竹坑小巴收人9蚊10蚊,真係死係價錢..
作者: kay    時間: 2020-2-14 21:43
近排受疫情影響
新合興由過年到依家,36X全日20分一班
今日開始提早尾班車
大街開2145
銅鑼灣開2210

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4