hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 東鐵9卡/12卡車混跑計劃 (臨門再延期) [打印本頁]

作者: tonyng    時間: 2019-1-8 16:55
標題: 東鐵9卡/12卡車混跑計劃 (臨門再延期)

由於荃灣線中環站附近的列車攔腰相撞事故,東鐵深宵試車由3月20日起暫停,直至另行通知,因此下列的東鐵9卡/12卡車MFO計劃已延後實施。

東鐵9卡車/12卡車混跑(MFO)計劃 (2019年1月版)

======================
非行車時間MFO測試 :即將完成
額外可靠性行車測試 :2019年3月至6月
> 2019年第4季至2020年第1季 > 2020年3月至6月 > 即日起至2020年第三季
機電工程處鐵路科檢測:
2019年4月至5月 —> 待定 (MFO Demonstration 表現並不理想,仍未通過所有政府部門檢測)
周末日間MFO測試  :2019年7月至8月 —> 待定
開始MFO載客(混跑):
2019年9月 —> 待定

來源:何東樓車廠外路邊坑渠蓋

20/3/2019 更新:
由於荃灣線中環站附近的列車攔腰相撞事故,東鐵深宵試車由即日起暫停,直至另行通知,因此上述計劃會延後實施。

16/5/2019 更新:
東鐵新列車及新信號系統的深宵試車最快會於下星期內恢復

28/8/2019 更新:
額外可靠性行車測試 (Extra reliability run test) 暫定於 Q4/2019 至 Q1/2020 進行

24/2/2020 更新:
額外可靠性行車測試 (Extra reliability run test) 已定於 2020年3月至6月 進行,即較去年的計劃剛好延後一年。

10/4/2020更新:
東鐵綫最快5月底/6月開始第一階段MFO,實際日期及安排仍待最終確定。
而整個MFO安排預計為期約一年半。

30/5/2020更新:
因5月份晚間非行車時間的試車情況並不理想,而在MFO Demonstration亦出現不同的問題,
混跑開始日期已由先前決定的5月30日或6月6日,暫定延至7月中旬。

4/7/2020更新:
額外行車可靠性測試已延長至2020年第三季,視乎試車的情況,混跑日期暫定延至9月中旬甚至2020年第四季。

11/8/2020更新:
混跑日期暫定於2020年8月29日至2021年2月20日的其中一個星期六。

13/8/2020更新:
MFO Demonstration 於8月19日凌晨進行,順利過關可落實MFO (最快8月29日,亦有可能是9月5日或12日)

18/8/2020更新:
因颱風襲港,8月19日凌晨試車已取消,因 MFO Demonstration 需要順延進行,8月29日混跑極可能已落空。

27/8/2020更新:
8月29日及9月5日凌晨再進行額外行車測試。

28/8/2020更新:
港鐵宣佈9月12日TGMT正式投入營運 (9卡、12卡列車MFO)

11/9/2020 17:25更新:
港鐵宣佈暫緩實施 9/12 MFO

作者: kei_hk    時間: 2019-1-8 17:08
如按照上面計劃﹐千九就最快7月開始﹐逢周末都無得出車。

有無消息要混跑幾耐﹐才可全面用新車﹐之後就可以全面提速(因應加速率提升而縮短的行車時間)?

作者: 053h4    時間: 2019-1-8 17:13
作者: JA5674    時間: 2019-1-8 18:01
咁即係暗示埋屯馬綫通車 / 馬鞍山綫延伸至九龍
會係9月東鐵綫混跑前發生?
作者: pcckw    時間: 2019-1-8 18:43
kei_hk 發表於 2019-1-8 17:08

有無消息要混跑幾耐﹐才可全面用新車﹐之後就可 ...

個人估計要在7月中馬季歇暑後才在行車時間試行9卡新車,以符合最高出車數目在27列。在試車首2至3個週末日間可能先試火炭/大埔墟<->落馬洲,隨後2至3個週未延伸試行旺角東<->落馬洲,而接近首尾車半小時左右可安排進入紅磡及羅湖以測試停泊位置準確度。

估計混跑需時1.5至2年,當投入新車比例增加,便可稍稍增加新車1至2列以減少兩者運行之間的差距,而提高速度便需要全部新車投入服務後才能實行。

作者: KelvinSJ743    時間: 2019-1-8 18:49
作者: AtrHenu    時間: 2019-1-8 19:01
KelvinSJ743 發表於 2019-1-8 18:49
新車可以 19/20 馬季開始可以行紅磡至馬場段載客

你個提意都可行啵,話曬東鐵馬場來往紅磡嘅短棍用泡菜9卡車都能應付到;
好過走去行全程班次(往來上水/羅湖/落馬州的班次)兼玩超載和俾大陸人玩殘囉.

作者: kei_hk    時間: 2019-1-8 19:05
KelvinSJ743 發表於 2019-1-8 18:49
新車可以 19/20 馬季開始可以行紅磡至馬場段載客

當出現混跑載客,即係代表新訊號系統已經可以正式使用,新車可以全線任何車站之間行駛。

睇上面的時間表,3-6月已經係新車最後的載客前調整,包括不同車站的停車位置。

4-5月交政府審批,點都唔會批半條路線用新訊號系統,亦唔會出現列車中途要轉換訊號系統。

所以,根本不需要新車初期只行個別路段。

作者: AtrHenu    時間: 2019-1-8 19:11
pcckw 發表於 2019-1-8 18:43
個人估計要在7月中馬季歇暑後才在行車時間試行9卡新車,以符合最高出車數目在27列。在試車首2至3個週末日 ...

小弟,好像訊號系統做唔到深圳/上水開出只往大埔的短棍班次,除非以龜速度人手揸就有可能.
作者: mak5052    時間: 2019-1-8 19:49
kei_hk 發表於 2019-1-8 19:05
當出現混跑載客,即係代表新訊號系統已經可以正式使用,新車可以全線任何車站之間行駛。

睇上面的時間表 ...

七至八月的週末混跑,難道是類似前年新加坡南北線啱啱試新訊號系統般進行?(週一至五行舊系統,週六日行新系統,R - Train 只在星期六、日行走,千九只行一至五)

作者: MCMoore    時間: 2019-1-8 20:42
mak5052 發表於 2019-1-8 19:49
七至八月的週末混跑,難道是類似前年新加坡南北線啱啱試新訊號系統般進行?(週一至五行舊系統,週六日行 ...

一開頭週六行新系統就好了,週日就不了。費事週一切換時又整鑊甘

作者: cruisesnet    時間: 2019-1-8 21:35
kei_hk 發表於 2019-1-8 17:08

有無消息要混跑幾耐﹐才可全面用新車﹐之後就可 ...

仲有烏繩頭, 拖慢東鐵線既吾係千九

作者: kei_hk    時間: 2019-1-8 22:01
cruisesnet 發表於 2019-1-8 21:35
仲有烏繩頭, 拖慢東鐵線既吾係千九

我無講千九拖慢晒

我係講千九無得出車之後(用新訊號系統)﹐究竟要幾耐才可以 "全面用新車﹐之後就可以全面提速" 。

即係批老弱殘車無晒﹐新車的加速力提升﹐縮短行車時間。

唔少人都知﹐東鐵千九早在兩鐵分家年代﹐已被人 "落藥" 去遷就批烏蠅頭。
原因就係千九經常性追到前面班舊車﹐令到千九之後係用舊車的班次﹐相差太遠﹐班次唔穩定。

作者: kei_hk    時間: 2019-1-8 22:07
MCMoore 發表於 2019-1-8 20:42
一開頭週六行新系統就好了,週日就不了。費事週一切換時又整鑊甘

其實而家晚上試新訊號系統﹐都要新舊訊號系列轉換。

上次四線齊死﹐只係一個巧合的唔好彩﹐可以講係一直使用的訊號系統有bug。

作者: MCMoore    時間: 2019-1-8 22:58
kei_hk 發表於 2019-1-8 22:07
其實而家晚上試新訊號系統﹐都要新舊訊號系列轉換。

上次四線齊死﹐只係一個巧合的唔好彩﹐可以講係一直 ...

全日實戰同夜晚行得嗰兩三個鐘又唔同喎

作者: Aeon802    時間: 2019-1-8 23:34
既然東鐵開始上新車,有無可能放寬最新一次被減速的速度限制?舊有車速限制都係營運上適合的速度
作者: rickywk    時間: 2019-1-9 08:51
龜鐵諗住點樣指導乘客企o岩門位?
日式用符號?定企幾十個紙牌人由朝到晚用大聲公
作者: 巴士的膠    時間: 2019-1-9 09:11
rickywk 發表於 2019-1-9 08:51
龜鐵諗住點樣指導乘客企o岩門位?
日式用符號?定企幾十個紙牌人由朝到晚用大聲公 ...

以龜龜玩法,應該都係用人肉錄音機,加埋地下貼貼紙,情況類似之前馬鐵四轉八咁,有新車就叫人跟新車位排
作者: rickywk    時間: 2019-1-9 09:36
巴士的膠 發表於 2019-1-9 09:11
以龜龜玩法,應該都係用人肉錄音機,加埋地下貼貼紙,情況類似之前馬鐵四轉八咁,有新車就叫人跟新車位排 ...

但今次唔止卡數問題,連門位都唔同

作者: kei_hk    時間: 2019-1-9 10:19
MCMoore 發表於 2019-1-8 22:58
全日實戰同夜晚行得嗰兩三個鐘又唔同喎

如果套新訊號系統係咁差﹐唔能夠應付日常運作﹐用幾個小時就會出事﹐這套野就根本唔可能收貨啦。
隨時新車上場之前﹐會在周六周日用車量較少的日子﹐可以抽走晒千九﹐新車又唔出﹐但係用新訊號系統。

作者: kei_hk    時間: 2019-1-9 11:14
rickywk 發表於 2019-1-9 09:36
但今次唔止卡數問題,連門位都唔同

都係地下有晒2款門位的貼紙﹐盡量將9卡車集中埋一齊﹐配合月台廣播+月台助理指示去合適的排隊位置。
月台班次display就同時顯示列車的車卡數目﹐乘客都可以預先得知係新車定舊車﹐去合適的位置排隊。

在新車無車卡的位置﹐地面自然唔會有專供新車的排隊貼紙﹐派1-2個人就可以 "趕" 走仍然排隊的乘客。
其他位置就1位職員負責2個門位﹐指示乘客左右移動去合適的排隊位置。

總之在混跑期間﹐一定要用好多人手去處理月台秩序。

唔通仲有更好的處理方法?

作者: YY487    時間: 2019-1-9 11:22
作者: DIH    時間: 2019-1-9 11:26
我諗到混跑期間,新車靠近「失卡」位置會非常擠逼。

以前好似見過話新停車位有前有後,唔係簡單對應,部分車站頭等位置可能有變。混跑期間,唔知會用將來停車位,定係簡單地全部靠北?這套新訊號系統,在月台或軌道旁有冇硬件顯示停車位置?

作者: rickywk    時間: 2019-1-9 11:34
DIH 發表於 2019-1-9 11:26

以前好似見過話新停車位有前有後,唔係簡單對應,部分 ...

無錯,我見之前有路邊社消息係停車位置有變,加上門位兩套車都唔同,我都幾想知龜蛋會點樣玩
日本就用圖案再加埋月台頂有LED閃燈提示,但龜蛋應該唔會咁肯比錢

作者: 053h4    時間: 2019-1-9 12:03
作者: kei_hk    時間: 2019-1-9 12:29

個別車卡非常擠逼就必然﹐好難避免。

只有從月台display/廣播﹐令到乘客預先得知下一班車及下幾班車的列車長度﹐乘客自己去尋求/決定最適合的位置等車。

例如本班車係12卡﹐之後係9卡車。我需要上9卡車就避免在9卡車的首尾2卡等侯。
相反9轉12時﹐我可以行去「突出」的車卡﹐這樣有望多些車箱空間。

唔想去思考邊處等車最好﹐就選中間位置﹐會係平衡的選擇。

作者: clivetock    時間: 2019-1-9 15:52

根據之前討論,混跑期間會全部靠北停,配合現時頭等位置;全面9卡化後就會再調整停車位置

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1019798-1-1.html

作者: rickywk    時間: 2019-1-9 16:14
clivetock 發表於 2019-1-9 15:52
根據之前討論,混跑期間會全部靠北停,配合現時頭等位置;全面9卡化後就會再調整停車位置

https://www.h ...

咁紅磡站東西鐵轉車咪打大架

作者: kitarolo    時間: 2019-1-9 17:29
kei_hk 發表於 2019-1-9 12:29
唔想去思考邊處等車最好﹐
就選中間位置﹐會係平衡的選擇。

咁應該有更多嘅車站
繁時會喺入閘機/電梯口
截住人潮唔准月台太擠迫
作者: D201    時間: 2019-1-9 20:49

Meet 唔到target 樓主可以謝罪
作者: HV9990    時間: 2019-1-10 03:34
已經可以相像到時會有一咋SA喺9-12卡位置,如果下班係9卡車就會即刻叫人去返前面企
不過隻驗眼mon喺9-12卡等車嗰啲真係唔駛旨意有時間睇

作者: skhosiu    時間: 2019-1-10 09:12

要就頭等,全部似系靠北拍齊。

可能同當年馬鐵混跑一樣, 一堆9卡出現, 次後一堆12卡出現.
已經來左8列新車, 好有可能系一次過收晒5列SP1900, 一次放晒呢堆車, 收3列翻新車.

即系有8列放車空間..

依家有34列SP1900+翻新車
收晒SP1900, 就再有位放新車,幾列一次過咁落香港,加到可能系32列, 全收翻新車,加速行, 唔俾翻新車拖住,繁時車數同依家一樣先 (即系載少左客)
, 之後再加車

作者: DIH    時間: 2019-1-10 10:26
skhosiu 發表於 2019-1-10 09:12
要就頭等,全部似系靠北拍齊。

我都認為一批過比較可取,此舉亦可避免最繁忙時段有9卡車搞亂檔,稍有差池真係天怒人怨。

作者: skhosiu    時間: 2019-1-11 08:27
依家仲系 test, 俾我上系統,一定上左唔 roll back , 除非爆大鑊。 所以星期六日用新,平日舊,唔合理。     利申:我做It
作者: pcckw    時間: 2019-1-11 16:28
kei_hk 發表於 2019-1-8 19:05

睇上面的時間表 ...
skhosiu 發表於 2019-1-10 09:12

可能同當年馬鐵混跑一樣, 一堆9卡出現, 次後一堆12卡出現.

正解,不過估計從編排班次方面著墨,以早晚繁服務時段及路程較短的班次優先安排出新車,繁時高峰方向相反(逆向客流)的班次為次,同時也有機會9卡及12卡「梅花間竹」安排 。

作者: pcckw    時間: 2019-1-11 17:02
AtrHenu 發表於 2019-1-8 19:11
小弟,好像訊號系統做唔到深圳/上水開出只往大埔的短棍班次,除非以龜速度人手揸就有可能. ...

以前試落馬洲支線最初在非繁時都是大埔墟<->落馬洲不載客,日間試車如往來大埔墟<->落馬洲不間斷只需投放3-4列左右,如試行大埔墟或以南其他路段維持3-4列則沒有那麼頻密,而且紅磡及羅湖(登車)的月台只有側邊1個,日間時段基本不會安排吉車回廠,更遑論試車。
至於載客列車不會出現深圳/上水開出只往大埔的短棍班次因為往來這5個車站的客量實在有限,而路面交通選擇相對較多,都是直出市區的價值及客量最大,不論從北面往返車廠甚至試車絕大多數都是不載客的。

作者: alexleechaksum    時間: 2019-2-9 12:26

大圍站月台裝緊新停車位置指示 (不過未貼嘢)
盲人引導俓都換咗臨時版
今日經過2號月台見到
作者: tonyng    時間: 2019-5-16 14:50
作者: noname617    時間: 2019-5-16 20:21
想問下新訊號承辦商fix好了?
作者: ben1985623    時間: 2019-5-17 16:51
tonyng 發表於 2019-5-16 14:50

咁試車程序係未試餘下程序定係重新開始試車

作者: shinobu    時間: 2019-5-18 00:43
noname617 發表於 2019-5-16 20:21
想問下新訊號承辦商fix好了?

請問SIEMENS 有乜野BUG 要FIX???

作者: toyl    時間: 2019-5-19 23:36
shinobu 發表於 2019-5-18 00:43
請問SIEMENS 有乜野BUG 要FIX???

以外行IT人睇,相信只係當日中環單嘢同時叫停咗,要佢用LAB全盤review所有test case,證實無同類型問題而暫停一段時間姐……
作者: KU1143    時間: 2019-8-24 15:26
就到2019年9月 新車會如期落地嗎?
作者: tonyng    時間: 2020-2-24 17:02
最新消息:
額外可靠性行車測試 (Extra reliability run test) 已定於 2020年3月至6月 進行,即較去年的計劃剛好延後一年。
作者: alexleechaksum    時間: 2020-2-24 17:56
tonyng 發表於 2020-2-24 17:02
最新消息:
額外可靠性行車測試 (Extra reliability run test) 已定於 2020年3月至6月 進行,即較去年的計 ...

睇番舊年個Schedule
如果所有野都延後一年嘅話
姐係有機會差唔多下年先投入服務
作者: HU6455    時間: 2020-2-24 19:34
"可靠性行車測試"即係點?
作者: tomlui007    時間: 2020-2-25 14:47
咁九卡紅磡泊位會否遷就西鉄八卡的對面?
作者: tomlui007    時間: 2020-2-25 14:48
咁九卡紅磡泊位會否遷就西鉄停在八卡列車的正對面?
作者: tonyng    時間: 2020-2-25 19:30
HU6455 發表於 2020-2-24 19:34
"可靠性行車測試"即係點?

是額外的通宵試車以確認系統可靠性達標準,不是日間進行的。
作者: tonyng    時間: 2020-2-25 19:32
tomlui007 發表於 2020-2-25 14:48
咁九卡紅磡泊位會否遷就西鉄停在八卡列車的正對面?

9/12卡車混跑期間仍會按頭等車廂的位置停車,不會遞就西鐵。在全面採用9卡車時,東鐵全線才會採用新的停車位置。

作者: alexleechaksum    時間: 2020-2-26 17:42
tonyng 發表於 2020-2-25 19:30
是額外的通宵試車以確認系統可靠性達標準,不是日間進行的。

搞得嚟都差唔多年尾先開始日間MFO載客
但係宜家紅磡同埋火炭站已經換定排隊指示
會唔會早咗少少呢
作者: tonyng    時間: 2020-4-10 06:29

東鐵綫最快5月底/6月開始第一階段MFO,實際日期及安排仍待最終確定。

作者: HU6455    時間: 2020-4-10 14:21
tonyng 發表於 2020-4-10 06:29

即系一年半時間內其余既泡菜車都會到齊香港?
作者: AlexLee    時間: 2020-4-10 15:05
tonyng 發表於 2020-4-10 06:29

終於有好消息
希望一切都順順利利

作者: 3asv166@w3    時間: 2020-4-11 15:42
第一階段MFO即係日間試車定係開始載客?
作者: tonyng    時間: 2020-4-16 16:48
港鐵今日(4月16日)下午5時將會見記者,談及沙中綫最新進度和東鐵綫最新安排,料會交代沙中綫紅磡至會展段過海工程,以及東鐵綫9卡車的替換時間表。

作者: KelvinSJ743    時間: 2020-4-16 17:22
作者: kei_hk    時間: 2020-4-16 17:31
KelvinSJ743 發表於 2020-4-16 17:22
會不會重演 1990 年鏗鏘集時東鐵綫 9/12 卡混跑混亂情況
雖然比 30 年前已有張貼 12 卡提示同 LED MON ...

其實當年﹐是否每一班車都係固定位置停車?因為黃頭年代﹐真係任由司機在適當位置停車的﹐只要車尾唔 "出街" 就可以﹐所以成日出現乘客要跑來跑去。

而家﹐列車一定係停到最前。
你唔睇任何指示﹐頭9卡位置等車﹐一定無錯﹐最多對唔正門位。
加埋到時有職員在月台指示﹐廣播﹐月台屏幕﹐點都唔會太差。

作者: S3N280_FX8032    時間: 2020-4-16 17:37
tonyng 發表於 2020-4-16 16:48
港鐵今日(4月16日)下午5時將會見記者,談及沙中綫最新進度和東鐵綫最新安排,料會交代沙中綫紅磡至會展段 ...

因為港島會展及金鐘站地理限制,所以東鐵線會9卡列車及12卡列車雙運作,另屯馬線一期將會爭取今年開通埋期餘三個車站宋皇台、土瓜灣、何文田接駁西鐵線延伸到屯門。
作者: kei_hk    時間: 2020-4-16 17:41
S3N280_FX8032 發表於 2020-4-16 17:37
因為港島會展及金鐘站地理限制,所以東鐵線會9卡列車及12卡列車雙運作,另屯馬線一期將會爭取今年開通埋 ...

M公司以 "年中" 去描述幾時開始新車上場。
並無一個較細範圍的日子(月份)提供。

註 : 我只睇左頭後直播﹐之後有無再詳細講﹐我就唔知啦。

作者: groom1002    時間: 2020-4-16 17:56
其實有冇可能加至49列R-train
作者: AlexLee    時間: 2020-4-16 18:27
kei_hk 發表於 2020-4-16 17:41
M公司以 "年中" 去描述幾時開始新車上場。
並無一個較細範圍的日子(月份)提供。

佢個Range都幾大下...

其他都係廢話咁濟...
作者: AlexLee    時間: 2020-4-16 18:29
S3N280_FX8032 發表於 2020-4-16 17:37
因為港島會展及金鐘站地理限制,所以東鐵線會9卡列車及12卡列車雙運作,另屯馬線一期將會爭取今年開通埋 ...

都係形容番會有MFO呢個安排
詳細日子都無...

其實TML爭紅磡未搞掂
不過點都應該要紅磡OK先會開
唔會再Extend到何文田先
作者: peterho0907    時間: 2020-4-16 19:40
kei_hk 發表於 2020-4-16 17:31
其實當年﹐是否每一班車都係固定位置停車?因為黃頭年代﹐真係任由司機在適當位置停車的﹐只要車尾唔 "出 ...

9卡列車停靠每個月台最北面的9卡位置
即往紅磡方向停在現時4-12卡位置,並不是停月台最前

作者: AlexLee    時間: 2020-4-17 00:48
peterho0907 發表於 2020-4-16 19:40

新車停車位置上面都裝咗指示
作者: mrm23    時間: 2020-4-17 14:29
peterho0907 發表於 2020-4-16 19:40

唔係,九卡月台唔一定係最北...事實上係個個月台都有少少唔同。

作者: oman    時間: 2020-4-17 15:41

咁紅磡點攪?通過唔停?定只去到何文田做總站?

作者: AlexLee    時間: 2020-4-17 16:41
oman 發表於 2020-4-17 15:41
咁紅磡點攪?通過唔停?定只去到何文田做總站?

其實好似都無講過會再Extend去何文田先?
睇完記者招待會都係得出下年第一季等埋紅磡站先一次過「開曬屯馬綫」

所以應該唔存在飛紅磡站、何文田總站嘅安排
如果唔係一早都可以開到何文田
唔駛啟德止步
作者: AlexLee    時間: 2020-4-17 16:42
mrm23 發表於 2020-4-17 14:29
唔係,九卡月台唔一定係最北...事實上係個個月台都有少少唔同。

應該係就番頭等而唔係用「最北」嚟形容?
畢竟有啲站個月台長過12卡(例如大圍站)
作者: peterho0907    時間: 2020-4-19 17:35
mrm23 發表於 2020-4-17 14:29

可唔可以舉例說明?
MFO期間,哪些月台不是停在第4-12卡位置(往紅磡方向)/第1-9卡(往羅湖/落馬洲方向)

作者: peterho0907    時間: 2020-4-19 17:56
AlexLee 發表於 2020-4-17 16:42
應該係就番頭等而唔係用「最北」嚟形容?
畢竟有啲站個月台長過12卡(例如大圍站) ...

係,MFO期間,就返頭等位置係主要原因之一,方便頭等乘客在相近位置等車

因此南行9卡車中的第6卡頭等車廂和12卡車的第9卡頭等車廂相對,
即9卡車的第1卡停在12卡的第4卡位置
北行9卡車的第4卡頭等車廂和12卡車的第4卡頭等車廂相對,
即9卡車的第1卡停在12卡的第1卡位置

月台長度唔係我想講,是以現時停車位置作比較

作者: s20131417    時間: 2020-4-19 19:51
新聞稿出咗,不過中文版首次提及MFO,但係啲圖只係寫「indicative」,月台標貼仲要用返返新工程前嘅圖…
作者: HU6455    時間: 2020-4-19 19:57
peterho0907 發表於 2020-4-19 17:56
係,MFO期間,就返頭等位置係主要原因之一,方便頭等乘客在相近位置等車

因此南行9卡車中的第6卡頭等車 ...

其實新車頭等會開邊度門??? 因為新車同舊車頭等車門係唔對位
作者: s20131417    時間: 2020-4-19 20:10
AlexLee 發表於 2020-4-16 18:27
佢個Range都幾大下...

其他都係廢話咁濟...

點樣呢?
1. 廢吹新R車特點(DRM、車廂連接位display),無新意
2. 車務營運總管黃生將內部MFO概念爆咗出嚟,仲要再講多次「突出標示牌(prominent signage)」、「清晰PA」同「額外SA」,最後再講「提早多謝乘客喺工程關鍵期間,幫到佢哋嘅合作態度」
3. 硬吹EAL過海優勢(快、直接而方便)

另外,留名等睇MFO之前/期間中招(因為喺準備期間都預咗有「不可預見的磨合問題(teething problems)」,縱使公司已經有後備plan)

順帶一提,旺角東同紅磡站之間軌道重置工程預計今年Q3完成(亦為公司前提目標)
作者: AlexLee    時間: 2020-4-20 00:47
s20131417 發表於 2020-4-19 20:10
點樣呢?
1. 廢吹新R車特點(DRM、車廂連接位display),無新意
2. 車務營運總管黃生將內部MFO概念爆咗出 ...

內部MFO概念所指嘅係?

其實聽得佢記者會都預咗佢全程吹水
都係諗住有個細啲嘅Range(例如幾多月底)甚至確切日期
睇嚟係我期望太高
同埋佢講到「只可以容納9卡車...」
遲啲話加到10卡嗰陣都唔知佢點樣兜

話說新聞稿入面話重置工程係Q3開始喎
到底Q3係開工定係完工㗎

作者: AlexLee    時間: 2020-4-20 00:54
HU6455 發表於 2020-4-19 19:57
其實新車頭等會開邊度門??? 因為新車同舊車頭等車門係唔對位

路邊社消息係開D/U2
姐係對應番普通等嘅D/U4

不過紅磡月台月台個位對正扶手電梯
都幾窄下
可能都係照番宜家排隊個位
開門先放啲客去上車
作者: AlexLee    時間: 2020-4-20 01:05
s20131417 發表於 2020-4-19 19:51
新聞稿出咗,不過中文版首次提及MFO,但係啲圖只係寫「indicative」,月台標貼仲要用返返新工程前嘅圖… ...

補番條Link:
中文版:
https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-20-029-C.pdf

英文版:
https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-20-029-E.pdf
(都幾好笑,中文版網頁係Link咗去英文嘅新聞稿度

月台改善工程前嘅相改都唔係啲咩大問題

不過個箭咀好似唔係好Show到
個擺位可以點樣解決門位唔同嘅問題
尤其1/5門個距離最大...

同埋都想知宜家Show四班車嘅PIDS
畫面個底色係藍白相間
真係好好奇遲啲點睇
淺藍底配淺藍「9卡」字樣
驗眼咩大佬

作者: AlexLee    時間: 2020-4-20 01:11
s20131417 發表於 2020-4-19 19:51
新聞稿出咗,不過中文版首次提及MFO,但係啲圖只係寫「indicative」,月台標貼仲要用返返新工程前嘅圖… ...

用曬蝗語咁想點
「運營」唔係大陸講法嚟㗎咩
香港用「營運」架嘛
作者: peterho0907    時間: 2020-4-20 20:02
HU6455 發表於 2020-4-19 19:57

近北行車頭個對門

作者: DIH    時間: 2020-4-20 21:39
AlexLee 發表於 2020-4-20 01:05
補番條Link:
中文版:
https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-20-029-C.pdf

關於門位,而家黃線至車門之間的距離都好闊,將來見到部車門位唔同,自己打斜過去應該問題不大。

作者: AlexLee    時間: 2020-4-25 18:33

據Riders Facebook Page最新嘅Post 同埋 YouTube嘅片段
新TGMT信號系統喺25/4 (星期六) 凌晨時份進行咗第二次額外可靠性測試
MLR同埋1141B都有參與到今次測試
亦邀請咗政府部門參與今次嘅深夜示範
從影片度可以見到1141B喺上下行綫進出粉嶺站嘅情況

距離正式MFO可以算係邁進咗一大步

從影片所見,1141B車卡個Number貼喺車窗下
同龜龜類似,但係一卡貼有兩個Number,分別分佈喺頭尾位置

新車車門已經換咗宜家車內用緊嘅圓圈版「小心空隙」貼紙
不過車外都係同IKK一樣貼咗喺門眉
都幾肉酸下

開關門提示聲似乎亦未能完全同步到
但係列車換咗新版DPA
似喺重新錄製
普通話部分較貼近屯馬綫同埋尖東嘅新廣播,整體音調較高
語速亦有所調整 (有少少似鄰國龍華綫)

作者: tonyng    時間: 2020-5-31 14:52
最新消息:因5月份晚間非行車時間的試車情況並不理想,而在MFO Demonstration亦出現不同的問題,混跑開始日期已由先前決定的5月30日或6月6日,暫定延至7月中旬

作者: 3asv166@w3    時間: 2020-5-31 16:57
點解會不理想
作者: AtrHenu    時間: 2020-5-31 17:14
tonyng 發表於 2020-5-31 14:52
最新消息:因5月份晚間非行車時間的試車情況並不理想,而在MFO Demonstration亦出現不同的問題,混跑開始日 ...

唔通有D不滿班黨鐵員工的內鬼故意整破,然後令到金鐘至紅磡段無限期延遲開通!!

btw,今次呢個舉動間接令到有神話SP1900公主可以有籍口無限期延長於ERL囉!!

作者: AVBWU291    時間: 2020-5-31 17:16
最新消息:因5月份晚間非行車時間的試車情況並不理想,而在MFO Demonstration亦出現不同的問題,混跑開始日 ...

有傳機電署仲未批permit,請問係真唔係?

作者: GK9141    時間: 2020-5-31 22:58

R-train載得客就黎變都市傳說
2015話2018
2018話2019
2019話2020 6月
2020 6月又話2020 7月
到7月又會話發生乜野問題要延遲到2047
部車都生晒鏽可能都仲未行得

作者: WHYB630    時間: 2020-6-1 09:29
GK9141 發表於 2020-5-31 22:58
R-train載得客就黎變都市傳說
2015話2018
2018話2019

lm載得客嚟夠期入紙做MLR

作者: tonyng    時間: 2020-6-1 12:37
AVBWU291 發表於 2020-5-31 17:16
有傳機電署仲未批permit,請問係真唔係?

MFO Demonstration 表現不理想,仍未通過所有政府部門的檢測。

AtrHenu 發表於 2020-5-31 17:14
SP1900公主可以有籍口無限期延長於ERL囉!

East Rail Line (東鐵綫) 的簡稱是 EAL。

至於 ERL 主要有兩個用法:
1. Express Rail Link (高速鐵路,即現在的高鐵)
2. 龜龜內部 WELM Lines 的 ERL (東鐵部),而 ERL 係包括 EAL (東鐵綫) 及 MOL (馬鞍山綫)。

作者: JR5204@26M    時間: 2020-6-1 19:53
已上報
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0601_00822_001.html

消息稱,港鐵日前安排多列列車在凌晨時份,在東鐵線將實際行車時間表行駛,期間有部份路段的道岔出現故障,導致參與試車的列車需暫停行駛。

另一次試車故障,則是車務控制中心的顯示屏,突然有多輛參與試車的列車失去蹤影,令到車務控制中心職員未能得知列車於路軌上的實時位置,於是暫停試車。消息指,機電工程署亦有派人參與相關試車過程,知悉相關故障,並要求港鐵解決相關問題,否則不批准東鐵線實施「混合跑」載客安排。

作者: AlexLee    時間: 2020-6-1 20:21
JR5204@26M 發表於 2020-6-1 19:53
已上報
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200601/bkn-20200601164911778-0601_00822_001.html

咁都幾大鑊下
萬幸嘅係呢啲故障可以及早發現...
無去到載客MFO期間先發生
作者: GK9141    時間: 2020-6-1 23:11
AlexLee 發表於 2020-6-1 20:21
咁都幾大鑊下
萬幸嘅係呢啲故障可以及早發現...
無去到載客MFO期間先發生  ...

消失既話姐係好大獲
咁搞法好可能7月都未必搞得掂
除時又等1年2年,真係放到生鏽都未行得

作者: ml927    時間: 2020-6-2 02:44
GK9141 發表於 2020-6-1 23:11
消失既話姐係好大獲
咁搞法好可能7月都未必搞得掂
除時又等1年2年,真係放到生鏽都未行得

呢個漏洞後果極為嚴重,本來有車嘅位置...系統以為冇車,撞完車之後可以連控制室都唔知發生咩事

作者: AlexLee    時間: 2020-6-2 05:13
ml927 發表於 2020-6-2 02:44
呢個漏洞後果極為嚴重,本來有車嘅位置...系統以為冇車,撞完車之後可以連控制室都唔知發生咩事
...

我會唸係咪MLR裝嘅新信號組件有問題
或者MLR新舊之間未順利切換
令TGMT未能正確識別到MLR

不過試咗咁耐先出呢個咁嚴重嘅問題
排除其他可能性應該都需要唔少時間...
作者: kay    時間: 2020-6-2 08:54
做UAT都已經搞到咁大件事
其實似乎套系統有根本問題
同荃灣線一樣應該都有排FIX
作者: AtrHenu    時間: 2020-6-2 11:01
ml927 發表於 2020-6-2 02:44
...

若果呢個情況發生係載客列車身上發現,隨時會重演36年前架E45係上水站因波口故障和訊號突然消失下令撞E44事件再次出現囉!!

btw,乜野原因令到個訊號搞極到唔掂,係唔係間公司設計訊號時有問題定係黨鐵員工質數管理問題??

作者: Hisui    時間: 2020-6-2 11:54
收風收減半
根本就唔係認唔到車 係成個SYSTEM冧左BLACKOUT
作者: AlexLee    時間: 2020-6-2 12:45
Hisui 發表於 2020-6-2 11:54
收風收減半
根本就唔係認唔到車 係成個SYSTEM冧左BLACKOUT

哇搞到咁大劑

不過我覺得一日未攞到Permit正式行
都唔好咁快對外宣布會開展MFO
好似依家咁記招開曬 所有站都貼曬指示
但係最尾都係得個擺字

宜家係停塞所有野等find out到個原因先會Resume試車?
作者: Hisui    時間: 2020-6-2 13:12
龜記膠層既野 第一日領教咩
咁早想MFO根本就硬上馬

作者: 3asv166@w3    時間: 2020-6-2 17:37
最衰港鐵冇好好保養新訊號系統
作者: AlexLee    時間: 2020-6-2 18:57
3asv166@w3 發表於 2020-6-2 17:37
最衰港鐵冇好好保養新訊號系統

唔講以為啲組件用咗好多年

之前都講經新信號安裝工程Delay
係大學站同埋武漢肺炎畀龜有啲藉口瀨落其他野度姐...
分分鐘趕工趕出禍

PS 北區段好似都裝咗好耐
試車好似都試咗幾年
唔知出事會唔會係新啲嘅吐露港段

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4