hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴歐六12.8米玻璃梯E500出牌 [打印本頁]

作者: everton    時間: 2019-8-13 17:12
標題: 九巴歐六12.8米玻璃梯E500出牌

E6X1  WH 451
E6X2  WG8651
E6X3  WG8736
E6X4  WG9552
E6X5 WG9611
E6X6 WG9827
E6X7 WG9863

全數沙田廠

作者: WF2739    時間: 2019-8-13 17:24
作者: JF6839@88K    時間: 2019-8-13 17:30
上40X?
作者: RyanPun    時間: 2019-8-13 17:34
JF6839@88K 發表於 2019-8-13 17:30
上40X?

上乜都好,掛牌就一定去啲高客量線,至於實際派車喇喎?沙廠將啲大車派成點,大家都有目共睹
作者: Kj2052    時間: 2019-8-13 17:39
斷估上73x,279x
作者: Kirino    時間: 2019-8-13 17:39
千祈唔好派去40X,49X,278X!唔要智障玻璃梯
作者: tommylaihc    時間: 2019-8-13 17:40
307, 681, 978
作者: Kirino    時間: 2019-8-13 17:40
最好全部畀晒87K/681等我唔坐的線
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-13 17:45
JF6839@88K 發表於 2019-8-13 17:30
上40X?

以S廠近年的性格點會直接俾呢類城隧二奶線上新車,係都會優先俾要低排曬命的路線(如:680,681,307,373(673,978),182)
之後跟手甩該幾條的大紅巴/紅蛋咪按比例地平均分配俾40X,49X/249X,278X用?!

btw,今次紅公司卻爆大冷地俾E6X系優先放係S廠曬命線,而唔係放係最受重視的U廠食?!
小弟當然也希望屯/元朗廠會分到部份E6X俾60X,260X,968,268X,68X曬下命兼食下客?!

作者: AtrHenu    時間: 2019-8-13 17:54
Kirino 發表於 2019-8-13 17:40
最好全部畀晒87K/681等我唔坐的線

如果E6X真係俾曬87K,86K倒不如望下680,681個3架水塘大伯(UD 6264,UD 6473,UF 8231)甩出來重返該2條線好過;
跟手咪680,681直接上玻璃梯巨無霸俾人坐下兼順手支援下981P,980X幫黃公司,橙汁巴清下客咪仲好?!

作者: HR1377    時間: 2019-8-13 17:59
AtrHenu 發表於 2019-8-13 17:45
以S廠近年的性格點會直接俾呢類城隧二奶線上新車,係都會優先俾要低排曬命的路線(如:680,681,307,373(673, ...

如果E6X係Voith波箱,上40X或49X機會較高

另外VP 533最近行走49X,請問此車是否上掛49X?

作者: Wyman    時間: 2019-8-13 18:28
希望掛牌286x
作者: ethan71    時間: 2019-8-13 18:33
今次竟然唔係跟返車牌字母去排,俾WH排先過WG
作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 18:42

希望上89D
BTW,今次屯廠終於要收口

作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 18:45
Wyman 發表於 2019-8-13 18:28
希望掛牌286x

你痴咗線架?286X都唔批12.8

作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 18:48
HR1377 發表於 2019-8-13 17:59

唔捭人有跨廠特架?

作者: 樂仔〞    時間: 2019-8-13 18:52
ethan71 發表於 2019-8-13 18:33

其實堆車牌間唔中都亂排
btw D 屯廠獨大論做乜突然間無哂
唔係成日話屯廠專搶新車架咩

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-8-13 18:53

500以下嘅車牌都係跟返同上一個英文字母同組

作者: RyanPun    時間: 2019-8-13 18:54
樂仔〞 發表於 2019-8-13 18:52
其實堆車牌間唔中都亂排

呢批車未出牌由屯門調入沙田廠嗰陣係已經冇哂
作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 18:54
其實堆車牌間唔中都亂排

可能S夜最近有好多路線獲批一二八,九巴為咗cope with the demand先捭S廠姐

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-8-13 18:58
AtrHenu 發表於 2019-8-13 17:45
以S廠近年的性格點會直接俾呢類城隧二奶線上新車,係都會優先俾要低排曬命的路線(如:680,681,307,373(673, ...

其實唔冷
唔係新型號唔係新車身
唔使驚新嘢有乜頭暈身㷫要去屯門總修整或者其他廠未學識整

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-8-13 19:00
巴士遊樂團 發表於 2019-8-13 18:54
可能S夜最近有好多路線獲批一二八,九巴為咗cope with the demand先捭S廠姐

計demand又要畀新車屯廠的話
屯廠換走大舊金即可

作者: LokManSiu    時間: 2019-8-13 19:07
HR1377 發表於 2019-8-13 17:59

目前首批E6X全數用ZF Ecolife 6AP1700C波箱,之後加定訂果批有冇部分用Voith DIWA 864.6就唔知
歐6 MMC波箱選項有呢兩款
作者: williamau    時間: 2019-8-13 19:11
49X係時候要加12.8啦, 咁耐都係得一架掛牌..
作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 19:20
ccchhhuuunnn 發表於 2019-8-13 19:00
計demand又要畀新車屯廠的話
屯廠換走大舊金即可

相信遲D屯廠應該都會分到一定數量嘅12.8,上968或268C或68X,令佢地啲舊3ATENU上259D或269C或68X

作者: Eddie    時間: 2019-8-13 19:21
X係咩意思?
作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-13 19:55
Eddie 發表於 2019-8-13 19:21
X係咩意思?

嗰「X」應該係指XL (extra large)

作者: GK9141    時間: 2019-8-13 20:31
StreetDeck呢
差唔多三年啦,究竟幾時先有機會出街
作者: LokManSiu    時間: 2019-8-13 21:30
巴士遊樂團 發表於 2019-8-13 19:55

E"x"tra
作者: C.K.F.    時間: 2019-8-13 22:11
呢批車有冇電子避震?
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-13 22:29
作者: 3ASV174    時間: 2019-8-14 00:27
其實堆車牌間唔中都亂排

通常排亂左都係因為唔同日子出牌但抽緊同一組號碼,
同一日出牌一向都係先排字母再排數字,
今次無啦啦只排數字唔理字母而將架三字經排左上去做 1 仔,十分奇怪。

作者: AtrHenu    時間: 2019-8-14 06:48
ccchhhuuunnn 發表於 2019-8-13 18:58
其實唔冷
唔係新型號唔係新車身
唔使驚新嘢有乜頭暈身㷫要去屯門總修整或者其他廠未學識整

但據聞呢批車有駕駛安全設備同紅公司慣性用開的MMC有D不同啵;所以都可以算係新型號.

btw,今次呢批有穩定駕駛系統E6X好可能想同較早前於試驗的VL 7899方便維修管理(話曬它們都係S廠車).

作者: HR1377    時間: 2019-8-14 09:16

WH 451做阿一係因為它是全港第一部WH字頭的專利巴士

AVBML1都係專登等WA才出牌,成為全港首部W字頭專利巴士
作者: HR1377    時間: 2019-8-14 09:18
s3bl469@73a 發表於 2019-8-13 22:29
最好順手送走批V6B俾番大廠呀,281A真係好需要佢

係都送Voith波箱12.8米落大廠俾49X, 40X先
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 10:20
作者: 384047x    時間: 2019-8-14 18:09
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 10:20
應該話同批ZF波箱3ATENU 交換先啱

睇今日行蹤網行73x, 278x,279x,應該係換入呢啲線並將 voith波箱12800調去大廠幫89d同49x加大,今次7部車可能3部49x, 4部89d(同40x睇齊各4部)

撘單:唔知 UF8231同VP533,4部 VN牌批680/681既車會唔會調水廠?
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 18:23
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 18:28
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-14 18:44
384047x 發表於 2019-8-14 18:09
睇今日行蹤網行73x, 278x,279x,應該係換入呢啲線並將 voith波箱12800調去大廠幫89d同49x加大,今次7部車 ...

金公司邊有架巨無霸叫 "UF 2861",你係咪想講"3ATENU101 UF 3281"/"3ATENU126 UF 8231".

作者: 384047x    時間: 2019-8-14 18:51
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 18:28
情況機會率好微,應該照計上哂紅巴過俾行低排區線,之後甩批金巴12.8米出番城隧線,以沙廠作風,應該會俾 ...

唔通978+307??然後甩 ZF波箱比73x, 278x,279x,最後甩 voith波箱比大廠?
作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-14 19:10
E6X2 WG8641

作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 19:35
作者: RyanPun    時間: 2019-8-14 19:57
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 19:35
好大可能,呢款車起步係好快,適合行長途線,用係307同978就最適合不過,無錯北區大部分線都係用ZF波箱, ...

681批車得嗰三架金色係Voith,淨低沙田主廠擁有嘅Voith都已經去哂城隧,要ZF歸邊,沙田主廠只有三個quota,反而北區就食堆voith唔知做乜鬼。

沙廠有心將ZF歸邊根本唔難,問題係沙廠有冇咁多12.8 ZF去換走嗰一大堆voith,同埋有冇心咁做。
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 20:26
作者: RyanPun    時間: 2019-8-14 20:45
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 20:26
最大問題係一改嘅話,就要花好大工程洗牌,同埋佢又要計埋用12.8米嘅數量,所以工程就會酷大 ...

前提係沙廠要拎得哂呢一批大部分歐六玻璃梯去應負呢個大工程,否則最後只會淪為978嘅囊中物,而主廠就繼續派直梯去東九堆高載客線度比九龍灣班客望著有車冇得上嘅情況。
作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-14 21:07
作者: Eddie    時間: 2019-8-15 08:06
巴士遊樂團 發表於 2019-8-13 19:55

如真係買11.3m就會叫E6S?
作者: lingling_cc    時間: 2019-8-15 08:12
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 21:07
九巴根本已經知道680同681只可以玩得兩年,一旦沙中線通車至南北走廊通車,基本上680同681係無利用價值, ...

681邊會咁易玩完? 銅鑼灣特快返馬鞍山一定有佢既市場
要減車都起碼978, 東鐵1程就過埋海, 反而馬鐵仲要轉東鐵線至可以過海
加埋大圍站依家早上繁時都好多人
978就真係開始冇咩價值

作者: RyanPun    時間: 2019-8-15 08:28
lingling_cc 發表於 2019-8-15 08:12
681邊會咁易玩完? 銅鑼灣特快返馬鞍山一定有佢既市場
要減車都起碼978, 東鐵1程就過埋海, 反而馬鐵仲要轉 ...

681未必會消失,但少不免下繁減班,比起3黑4紅哂命線嗰陣,依家下繁681車程完完全全輸哂,淨返銅記客同唔想轉3次車嘅中上環客。

沙中線全段通車,一定會少咗住正鐵路沿綫堆客考慮680’s/681’s,淨返低就係住山旮旯遠離馬鐵嘅公屋居屋嘅客。
作者: 384047x    時間: 2019-8-15 13:14
Eddie 發表於 2019-8-15 08:06
如真係買11.3m就會叫E6S?

好奇咁Streetdeck 出牌叫咩?V6S?
作者: 384047x    時間: 2019-8-15 13:23
s3bl469@73a 發表於 2019-8-14 21:07
九巴根本已經知道680同681只可以玩得兩年,一旦沙中線通車至南北走廊通車,基本上680同681係無利用價值, ...

681應該唔洗死,只要拉長烏溪沙就救得番

Check一check港鐵App,咁岩馬鞍山同大埔去大圍車程都係16min,但未來屯馬線會有好多短途特,而且要轉車需時,我相信東鐵過海之後,廣福道班客冇哂快過馬鞍山班客

仲有680會唔會死得再快啲呢?
其實681冇一日出齊8架 3ATENU,通常最多出5部,成日行89D/49X/87K字軌,同甩左牌冇分別,所以都估到2年後681既3ATENU應該比哂 AVBWU/ATENU 頂替,比89D/49X加大

作者: AtrHenu    時間: 2019-8-15 13:59
384047x 發表於 2019-8-15 13:23

Check一check港鐵App,咁岩馬鞍山同大埔去大圍車程都係16min, ...

紅公司,黃公司點會反智地甩12.8米趕客,反而應該要增加巨無霸數量保持返大量座位;
令到吸引返想要座位過海的鐵路乘客回流返巴士.

btw,東鐵過海通車681未必有大量乘客流(始終直達馬鞍山和中環服務而且同保鑼差不多);
但反而同樣MOS去灣仔的過海服務的680反而有取消危機,除非到時兩巴(金公司,橙汁巴)
肯將同680X,980X對調服務時間(即680變為兩味而680X,980X改為1+1班次全日)
並增加601轉乘填補返680灣仔,銅鑼灣,北角,天后市區服務.

作者: RyanPun    時間: 2019-8-15 14:56
384047x 發表於 2019-8-15 13:23

Check一check港鐵App,咁岩馬鞍山同大埔去大圍車程都係16min, ...

我唔返對681拉入烏溪沙,只不過烏溪沙有冇多位放先,而且烏溪沙班人最唔意兜埋市中心耀安先出城。

你真係咁放心放681入烏溪沙,然後比班中產投訴到要681飛走市中心同耀安呢兩個客倉?自從有意見要求拉直A41P走線開始,我已經對於拉任何線入烏溪沙開始有啲反感。

作者: 384047x    時間: 2019-8-15 15:49
RyanPun 發表於 2019-8-15 14:56
我唔返對681拉入烏溪沙,只不過烏溪沙有冇多位放先,而且烏溪沙班人最唔意兜埋市中心耀安先出城。

你真 ...

果到大部分中產的確好麻煩,又要過海車,又要一站直出 (翻版尚德) ,我 FD住果度就話支持既,但最好跟馬鐵去馬鞍山市中心....

Btw我推測應該冇錯,甩左72牌一段時間TX2851同 VN4991今日行40x,好有可能改左行大廠線
作者: RyanPun    時間: 2019-8-15 17:41
384047x 發表於 2019-8-15 15:49
果到大部分中產的確好麻煩,又要過海車,又要一站直出 (翻版尚德) ,我 FD住果度就話支持既,但最好跟馬 ...

或者拉入烏溪沙但唔兜錦英都仲有可能保得著恆康街客倉,但拉得烏溪沙但唔上埋錦英,你估錦英真係放棄要681呢個好機會。

而且事實係錦英利安有人寧願行落山/808到市中心等681都唔要條680,咁樣拉一拉至怕連本身681嘅客都冇埋,到時681就真係快過廣福道冇客喇。89D已經係例子,出藍田烏站開到落市中心都冇咗7/8成位上,班次又唔穩定,早就已經趕走部分常客,加埋張月票,仲更加唔會死等89D。
作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-15 17:56
15/8出牌
E6X8 WG8584 U
E6X9 WG9979 U
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-15 19:18
VOLVO‧MV6593 發表於 2019-8-15 17:56
15/8出牌
E6X8 WG8584 U
E6X9 WG9979 U

小弟以為WG出曬,但原來仲有囉.

btw,E6X終於輪到U廠,也期待明天可能首航968,68X是旦一條?!

作者: sutrak    時間: 2019-8-16 12:13
HR1377 發表於 2019-8-14 09:16
WH 451做阿一係因為它是全港第一部WH字頭的專利巴士

AVBML1都係專登等WA才出牌,成為全港首部W字頭專利 ...

比E6X1 遲出牌o既 V6B100 車牌係VH 331......

作者: s3bl469@73a    時間: 2019-8-16 20:29
作者: 384047x    時間: 2019-8-16 20:40
s3bl469@73a 發表於 2019-8-16 20:29
沙廠批E6X終於花落誰家,派俾307,278X及279X,今次大廠一架都無,只係過俾89D ...

玻璃梯12800仲有73x
大廠有多左7部12800,89d有5部, 仲有40x有2部
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-16 20:56
384047x 發表於 2019-8-16 20:40

今次仲令到278X,279X首次有城市脈搏紅巴車輛掛牌.(雖然遲咗成2年,但好過無)

作者: RyanPun    時間: 2019-8-16 22:34
384047x 發表於 2019-8-16 20:40

唔計40X轉廠嗰批12.8,沙廠主廠一手12.8,只係淨返4部金車(680 & 681),6部紅車(49X & 681),其中一部仲要由屯門廠調返返嚟。
比起新車,沙田主廠反而要一批真係有用嘅車去行長途線,而唔係下下都派堆120人直梯車去應酬區佬,開足車就算。

作者: williamau    時間: 2019-8-16 23:07
AtrHenu 發表於 2019-8-16 20:56
今次仲令到278X,279X首次有城市脈搏紅巴車輛掛牌.(雖然遲咗成2年,但好過無)
...

279X早就有紅ATENU..
最近多左兩架V6B, 而家兩款玻璃梯齊晒

作者: AtrHenu    時間: 2019-8-16 23:52
RyanPun 發表於 2019-8-16 22:34
唔計40X轉廠嗰批12.8,沙廠主廠一手12.8,只係淨返4部金車(680 & 681),6部紅車(49X & 681),其中一部仲要 ...

49X個架唯一一架12.8米掛牌,出牌後曾短暫掛過W3和373(978,673),所以唔算係沙廠一手的3ATENU成員;另外,架UD1910好像唔係大沙廠出世係元朗廠出世啵;只係後來行咗個零月(30多天)就去沙廠掛87K,
一年後(2017年)就重返元朗廠掛過276P,268C,直到去年(2018年)先重返大S廠掛680,681.

仲有,UD 6264曾經係2017年9月至11月期間北上過掛73X;但後來先重返大沙廠掛返182,681.

作者: HE7707    時間: 2019-8-17 00:52
想問今次批E6X係5.74尾牙,定係6.2?
作者: RyanPun    時間: 2019-8-17 02:05
AtrHenu 發表於 2019-8-16 23:52
49X個架唯一一架12.8米掛牌,出牌後曾短暫掛過W3和373(978,673),所以唔算係沙廠一手的3ATENU成員;另外,架U ...

搵返16年12.8米出牌同上牌資料,我自己都冇睇清楚。

最先上12.8米嘅87K,係7月87K-03車由HU8420轉做UD2083。反而UD1910係跟後期嗰幾部車上87K,所以我一直都誤會部UD1910係沙廠車,啫係話已經最少少一部沙廠一手新車,反而兩部雙水塘就真係沙廠出牌冇耐就掛87K。啫係話依家681嘅所有12.8米掛牌除咗UD1910、除咗49X部紅車之外,只有8部係主廠出牌而依家都喺主廠路線行緊。

如果同時間其他字軌冇調動,40X兩部voith,一部正字軌一部蛇換掛牌、89D兩部Voith三部ZF,四個蛇一個正字軌換掛牌。啫係話換完作用不大,一樣好似681堆12.8掛落蛇度做柯打,只係下繁穩定地出車柯打980X/981P,其他時間都可以隨時比人拎走。

作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-20 17:57
20/8出牌
E6X10 WH 933 U
E6X11 WH1008 U
E6X12 WH1321 U
E6X13 WH1571 U
E6X14 WH1653 U
E6X15 WH2011 U
作者: s20131417    時間: 2019-8-20 18:11
L廠幾時先會分到E6X?
btw, S廠出完頭七架之後就好似無咗佢份咁
明明有潛力為更多路線改掛12.8
但主廠竟然要硬食水廠二手車…
作者: s20131417    時間: 2019-8-20 18:12
HE7707 發表於 2019-8-17 00:52
想問今次批E6X係5.74尾牙,定係6.2?

從底盤編號可知,該批車採用ZF EcoLife 6AP1700B波箱配中型尾牙,尾牙比例為5.74:1。

作者: RyanPun    時間: 2019-8-20 18:19
s20131417 發表於 2019-8-20 18:11

所以話前面點講都好,已經預知個結果都係一樣,不過用批ZF換走屯廠水廠批Voith就唔同講法。

都係基於一個條件——屯廠肯放走批12.8米金車先算喇,分分鐘屯廠係用頭批S牌12米MMC做籌碼嚟換12.8米新車添呀。
作者: leefung    時間: 2019-8-20 19:13
RyanPun 發表於 2019-8-20 18:19
所以話前面點講都好,已經預知個結果都係一樣,不過用批ZF換走屯廠水廠批Voith就唔同講法。

都係基於一個 ...

U廠仲有幾隻低載蛋未走.....
之後可以走橙蛋....

作者: s20131417    時間: 2019-8-20 19:13
RyanPun 發表於 2019-8-20 18:19

都係基於一個 ...

不如話用 3ASV / ATR 同S廠換車?

作者: RyanPun    時間: 2019-8-20 19:38
s20131417 發表於 2019-8-20 19:13
不如話用 3ASV / ATR 同S廠換車?

啲舊金/低載蛋明顯用嚟做陪襯、等拎新車,話比人知仲有舊車未換,公路線優先換車。咁快手就全廠雙層全歐五,就要等十幾年之後頭批mmc退先有車換嫁喇。

作者: s20131417    時間: 2019-8-20 19:44
RyanPun 發表於 2019-8-20 19:38
啲舊金/低載蛋明顯用嚟做陪襯、等拎新車,話比人知仲有舊車未換,公路線優先換車。咁快手就全廠雙層全歐 ...

而家S廠出名咩?
就係舊車多,可以話係「舊車天堂」
ATE、AVW等等,S廠都有唔少
都要多謝L、U廠等倒戈贊助

作者: RyanPun    時間: 2019-8-20 20:40
s20131417 發表於 2019-8-20 19:44
而家S廠出名咩?
就係舊車多,可以話係「舊車天堂」
ATE、AVW等等,S廠都有唔少

如果唔係當年低排區助攻,市區廠根本冇可能放得走嗰堆冇人要嘅初代B9/AVW,再加上當年沙廠有免收初代B9金牌(應該係指明BW?),可以唔駛食嗰堆垃圾。
10年BWU出牌嗰期,沙田主廠又真係收唔少新BWU,邊似得依家收極都係冇人要嘅垃圾,遲啲又多一堆玩到殘哂嘅Gorba橙蛋。
我寧願要返堆沙廠出牌嘅P牌綠蛋好過,至少部分綠蛋似返部正常車行得郁、頂哂閘上斜一樣咁好力。

作者: HE7707    時間: 2019-8-20 21:50
leefung 發表於 2019-8-20 19:13
U廠仲有幾隻低載蛋未走.....
之後可以走橙蛋....

最近都開始走緊橙蛋啦~~
SH172都入左將廠掛98A

作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-20 22:20
s20131417 發表於 2019-8-20 18:11

L廠拎E6X?好難講,因為批行一二八而又屬該廠嘅路線太少(得42A/242X、43B、44M、279X、73X),但都希望佢有。

作者: noname617    時間: 2019-8-20 22:42
巴士遊樂團 發表於 2019-8-20 22:20
L廠拎E6X?好難講,因為批行一二八而又屬該廠嘅路線太少(得42A/242X、43B、44M、279X、73X),但都希望佢 ...

你係米漏左49x?
作者: noname617    時間: 2019-8-20 22:45
D車去番屯廠,有叉用咩,屯廠咁多12.8仲好意思同沙廠爭飯食
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-20 23:09
巴士遊樂團 發表於 2019-8-20 22:20
L廠拎E6X?好難講,因為批行一二八而又屬該廠嘅路線太少(得42A/242X、43B、44M、279X、73X),但都希望佢 ...

雖然現階段青荔廠線的巨無霸只集中投放42A,方便跳飛機用的44M,43B,249M,39M和及一部份已批12.8米聯廠線(如:49X/249X,40X,60X,68X/268X,73X,278X,279X);
但據了解有部份荔廠派車的聯營隧道線(如:102,104,115,118,112,948...等)
的對家公司(橙汁巴,黃公司專一部)現正向運吉申請行大伯;
假如呢D聯營線批准新城用12.8米時也同時批埋俾九龍紅公司,到時分分鐘荔廠就自然多返3ATENU/直接上E6X?!

作者: williamau    時間: 2019-8-20 23:46
而家E6X訂左幾多架?
睇怕一開始分7架俾沙廠之後又係不斷俾晒U廠
作者: TR1614    時間: 2019-8-21 00:03
RyanPun 發表於 2019-8-20 20:40
如果唔係當年低排區助攻,市區廠根本冇可能放得走嗰堆冇人要嘅初代B9/AVW,再加上當年沙廠有免收初代B9金 ...

初代 b9真係好濕滯:(
不過話說水廠同大廠嘅綠蛋都開始虧左
掛 72嗰幾部以前上埔公斜都可以輕易上到4波,依家斜路起步死谷爛谷都得返3波高轉, RJ5671更加係最虧嗰幾部。
作者: RyanPun    時間: 2019-8-21 00:10
williamau 發表於 2019-8-20 23:46
而家E6X訂左幾多架?
睇怕一開始分7架俾沙廠之後又係不斷俾晒U廠

Wiki就寫90部,我懶得fact check,就當佢啱先。一日屯廠繼續用呢啲賤格招數拎著數,一日都唔會覺得沙廠派車個問題會有改善。由低排區開始,諗極都唔明屯廠係都要留少量曲梯車唔知做乜、寧願踢走堆低載歐5都唔踢走呢幾十部舊金車,依家終於明白哂,V6B如是、歐6 12.8如是。

作者: RyanPun    時間: 2019-8-21 00:15
TR1614 發表於 2019-8-21 00:03
掛 72嗰幾部以前上埔公斜都可以輕易上到4波 ...

前排坐返87D堆PJ牌蛋(2010年出牌嘅頭批蛋),反而勁到嚇死人。不過講虧,2011年出牌嗰批就堅係一架架,仲要睇個司機揸唔揸慣富豪車。

作者: tunghang    時間: 2019-8-21 01:53
TR1614 發表於 2019-8-21 00:03
掛 72嗰幾部以前上埔公斜都可以輕易上到4波 ...

RJ5671上個月已經個位數碌上映月台

作者: noname617    時間: 2019-8-21 12:48
RyanPun 發表於 2019-8-21 00:10
Wiki就寫90部,我懶得fact check,就當佢啱先。一日屯廠繼續用呢啲賤格招數拎著數,一日都唔會覺得沙廠派 ...

又要去信tcu做野啦!無論金12.8,紅都係派曬去屯廠,根本派車唔公平,沙廠同樣係發展中的區,你唔正視問題,真係唔掂喎
作者: 巴士遊樂團    時間: 2019-8-21 14:21
noname617 發表於 2019-8-20 22:42
你係米漏左49x?

純粹唔記得咗寫姐,L廠線可以行巨無霸嘅仲有278X,249X,49P,40X同68A。
不過49X/249X/49P,40X,68A,同278X嘅一二八派車工作基本上都係由S廠同U廠負責,理由上都可以當L廠唔捭派一二八落依D線度

作者: AtrHenu    時間: 2019-8-21 15:35
巴士遊樂團 發表於 2019-8-21 14:21
純粹唔記得咗寫姐,L廠線可以行巨無霸嘅仲有278X,249X,49P,40X同68A。
不過49X/249X/49P,40X,68A, ...

68A無曬荔廠字軌,但以下路線的同L廠車聯合派車但曾經或有權派3ATENU行走過:
包括:49X,249X,68X,268X,60X,279A,'279X,73X,278X,40X.

作者: williamau    時間: 2019-8-21 21:18
果然不出所料,一開始豪7架俾沙廠,之後又俾晒U廠
作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-21 23:13
21/8出牌
E6X16 WH4230 U
E6X17 WH4280 U
E6X18 WH4416 U
作者: sutrak    時間: 2019-8-22 11:10
noname617 發表於 2019-8-21 12:48
又要去信tcu做野啦!無論金12.8,紅都係派曬去屯廠,根本派車唔公平,沙廠同樣係發展中的區,你唔正視問 ...

原來tcu 係咁用?  

作者: RyanPun    時間: 2019-8-22 13:02
sutrak 發表於 2019-8-22 11:10
原來tcu 係咁用?

認唔認同借tcu過橋係一回事,而事實係九巴的確有大車都唔派去沙田廠,寧願瑟縮一角走哂去大西北亂咁派,批車大部分時間行啲根本唔係經常爆棚嘅路線。

另一間廠部分線就爆棚爆到尾車先至有機會換到高載車掛牌,仲要隨時唔出掛牌出部直梯載客。
作者: AtrHenu    時間: 2019-8-22 13:41
RyanPun 發表於 2019-8-22 13:02
認唔認同借tcu過橋係一回事,而事實係九巴的確有大車都唔派去沙田廠,寧願瑟縮一角走哂去大西北亂咁派, ...

向TCU投訴有乜用,反正呢D政苦部門咪又選擇性失明兼完全唔理(當你透明).?!
btw,過多一年半載呢間西巴金公司直梯車就會大量死亡,到時情況有改善?!

作者: sutrak    時間: 2019-8-22 14:40
RyanPun 發表於 2019-8-22 13:02
認唔認同借tcu過橋係一回事,而事實係九巴的確有大車都唔派去沙田廠,寧願瑟縮一角走哂去大西北亂咁派, ...

數據呢?

作者: 384047x    時間: 2019-8-30 19:51
29/8
E6X19 WH5832

作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-30 20:41
384047x 發表於 2019-8-30 19:51
29/8
E6X19 WH5832

TMD

作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-8-31 12:11
30/8出牌
E6X20 WH6511 S
E6X21 WH7100 S
作者: jeremylau0822    時間: 2019-9-1 12:57
請問邊部開始用白色電牌?

作者: VOLVO‧MV6593    時間: 2019-9-2 20:49
2/9出牌
E6X22 WH6864 U
E6X23 WH7029 U
E6X24 WH7555 U
E6X25 WH7680 U
E6X26 WH8437 U

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4