hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 珀麗灣巴士沒有入標競投 NR331/S, 預計將由陽光巴士接辦 [打印本頁]

作者: CRH5    時間: 2019-9-22 21:38
標題: 珀麗灣巴士沒有入標競投 NR331/S, 預計將由陽光巴士接辦

珀麗灣巴士沒有入標競投 NR331/S 新一份合約
預計現有合約在十二月中結束後, 該兩綫將由陽光巴士接辦。

作者: PKD32    時間: 2019-9-22 21:52
珀麗灣唔想做,但俾陽光做
都係同一個集團,其實唔係好大分別喔
同埋區議會會唔會話無左低地台服務啊?>
作者: joshuakingwa    時間: 2019-9-22 22:46
PKD32 發表於 2019-9-22 21:52
同埋區議會會唔會話無左低地台服務啊?> ...

其實可以用Neoplan做低地台服務
作者: hokachung    時間: 2019-9-23 17:05

如果馬灣鄉事委員會都唔出聲嘅話,就應該無問題
照計呢啲額外要求會寫曬落標書度

作者: kei_hk    時間: 2019-9-23 17:11

按道理﹐係有分別﹐而且仲幾明顯。

而家珀記要抽人抽車去行荃灣線。
之後就唔需要抽人抽車行荃灣線﹐即係這班荃灣線的資源就可以行青衣/葵芳線﹐這2條線就可以加密。

除非...... 珀就會炒人賣車啦。

作者: LokManSiu    時間: 2019-9-23 18:45

估計珀麗灣嘅現有車隊會轉手部分畀陽光
作者: JX7348    時間: 2019-9-24 13:46
kei_hk 發表於 2019-9-23 17:11
按道理﹐係有分別﹐而且仲幾明顯。

而家珀記要抽人抽車去行荃灣線。

人都唔夠,仲邊會炒人,車就反而會多左出黎,咪賣埋餘下果4部棍頭高身車又唔使換車,資源可以投放返青衣/葵芳線呢2條大線,又唔使比入線費

作者: HE7921    時間: 2019-9-24 14:37
JX7348 發表於 2019-9-24 13:46
人都唔夠,仲邊會炒人,車就反而會多左出黎,咪賣埋餘下果4部棍頭高身車又唔使換車,資源可以投放返青衣/葵芳 ...

331+331S現時最多用5部車
作者: THomas20010808    時間: 2019-9-25 01:54
LokManSiu 發表於 2019-9-23 18:45
估計珀麗灣嘅現有車隊會轉手部分畀陽光

其實車珀客也只是剛剛好,退幾架旅遊巴比較好。不過,低地台陽光真的要想想辨法
作者: HR1377    時間: 2019-9-25 07:50
THomas20010808 發表於 2019-9-25 01:54
其實車珀客也只是剛剛好,退幾架旅遊巴比較好。不過,低地台陽光真的要想想辨法 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1146104&extra=page%3D1&mobile=2

另一帖子有版友提及荔廠5部ATR以另一身份復出,有機會過擋俾陽光
作者: FBI2    時間: 2019-9-25 08:35
用ATR行,可以舒緩長期頂閘問題
作者: noname617    時間: 2019-9-25 08:58
FBI2 發表於 2019-9-25 08:35

車上排位,會否重新布局,好似城巴非專咁樣處理?
作者: dogdog002    時間: 2019-9-28 21:21
FBI2 發表於 2019-9-25 08:35

呢部簡直係巴士界既高峰

之後就係垃圾直梯惡夢既開始

作者: qunow    時間: 2019-9-28 23:29
原因在於珀客給馬灣鄉事委員會的補貼所引起的爭議?
作者: dogdog002    時間: 2019-9-29 18:21
qunow 發表於 2019-9-28 23:29
原因在於珀客給馬灣鄉事委員會的補貼所引起的爭議?

似乎係其中之一而已

二來又可以俾陽光做,珀客多番車行其他綫

荃灣廣場綫又可以用舊ATR黎行

加上遲下荃灣廣場果頭多幾個商場落成

一定多咗好多客去荃灣

三得

作者: 天空之神    時間: 2019-9-30 07:08
一個環保島走回頭路要用返 E3T, 仲衰過現役果批 E5D
作者: LN9267    時間: 2019-9-30 10:44
dogdog002 發表於 2019-9-29 18:21
似乎係其中之一而已

二來又可以俾陽光做,珀客多番車行其他綫

聽聞有人說過珀麗灣業主委員會與馬灣鄉事委員會不是很合拍。
331/331S轉營辦商甚至轉行雙層應該不需要得到珀麗灣業主委員會同意,難怪珀客想轉手。

作者: Eddie    時間: 2019-9-30 12:09
天空之神 發表於 2019-9-30 07:08

九巴當初何解唔幫ATR裝SCR,又想度縮慳飲尿錢?
作者: Kj2052    時間: 2019-9-30 12:23
天空之神 發表於 2019-9-30 07:08

用著來試驗用雙層je,個時愉景灣初初用雙層咪又係用著城巴d豪頂住
成效良好就會買新雙層代替la

作者: AMN1    時間: 2019-9-30 12:50
Kj2052 發表於 2019-9-30 12:23
用著來試驗用雙層je,個時愉景灣初初用雙層咪又係用著城巴d豪頂住

咁你錯咗啦,愉景灣首六輛雙層係同城巴非專買牌不買車,之後因為加訂四輛新雙層時,再向城巴非專買牌時,就連牌帶車買,到新車到時就將牌套上新車!
作者: Kj2052    時間: 2019-9-30 13:17
AMN1 發表於 2019-9-30 12:50
咁你錯咗啦,愉景灣首六輛雙層係同城巴非專買牌不買車,之後因為加訂四輛新雙層時,再向城巴非專買牌時, ...

我只是想解釋用atr只屬試驗性質和比新車更快出到車
作者: 天空之神    時間: 2019-9-30 14:28

咁 B9TL (DBAY 208/209/211/212)先先定係Olympian DBAY 215/216 黎先?
作者: Kj2052    時間: 2019-9-30 15:37
天空之神 發表於 2019-9-30 14:28
咁 B9TL (DBAY 208/209/211/212)先先定係Olympian DBAY 215/216 黎先?

B9先
但後來要加雙層急用車先用豪
作者: ryumew    時間: 2019-9-30 22:37
如轉陽光巴士的話,挺希望有得同九巴提供轉線優惠
作者: LokManSiu    時間: 2019-10-1 00:49
Kj2052 發表於 2019-9-30 15:37
B9先
但後來要加雙層急用車先用豪

呢句其實好矛盾,因為B9都係豪,應該用返奧林比安呢個字????
作者: dogdog002    時間: 2019-10-4 23:26
LN9267 發表於 2019-9-30 10:44
聽聞有人說過珀麗灣業主委員會與馬灣鄉事委員會不是很合拍。
331/331S轉營辦商甚至轉行雙層應該不需要得 ...

話晒331S當初係因為Cut荃灣船先開

但資源又去咗馬灣村果邊

咁點會合拍

而家合併埋咪仲好囉

作者: dogdog002    時間: 2019-10-4 23:28
ryumew 發表於 2019-9-30 22:37
如轉陽光巴士的話,挺希望有得同九巴提供轉線優惠

好似龍運咁
九巴有著數既,例如要投到290
連290轉E32都諗得出

九巴無著數既
E34到而家ABXPNA欖隨轉乘都係無既

作者: dogdog002    時間: 2019-10-4 23:31

成效良好咪繼續用舊車囉
好似城巴咁都係用舊車

我就唔信九巴會咁好心用新車

作者: 3ASV174    時間: 2019-12-1 19:29
Eddie 發表於 2019-9-30 12:09
九巴當初何解唔幫ATR裝SCR,又想度縮慳飲尿錢?

總數唔夠 100 部所以無資助。

作者: HE7921    時間: 2019-12-1 20:31
3ASV174 發表於 2019-12-1 19:29
總數唔夠 100 部所以無資助。

ATR唔只100部喎,除非你淨係計歐三
作者: 384047x    時間: 2019-12-5 12:38
HE7921 發表於 2019-12-1 20:31
ATR唔只100部喎,除非你淨係計歐三

好似係01年打後出牌先有資助
3ASV都係01年打後先有 SCR
作者: THomas20010808    時間: 2019-12-5 13:06
384047x 發表於 2019-12-5 12:38
好似係01年打後出牌先有資助
3ASV都係01年打後先有 SCR

最舊嗰架K牌ATR KU689 2002年10月出牌

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4